Putin ordonă continuarea "operaţiunii" în Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2022

Putin ordonă continuarea "operaţiunii" în Ucraina

Volodimir Zelenski: "Ucraina nu renunţă la nimic"

Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat, ieri, trupele ruse şi separatiste pentru "eliberarea" întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi le-a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, de la care televiziunea de stat rusă a difuzat imagini, Putin a declarat: "Forţele ruse trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate. Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă aşa cum s-a întâmplat la Lugansk".

Declaraţiile lui Putin au fost făcute la o zi după anunţul retragerii forţelor ucrainene din oraşul strategic Lisiceansk, a cărui capturare le permite forţelor ruse şi separatiste proruse să preia controlul asupra regiunii Lugansk în întregime.

Regiunea Lugansk şi cea vecină Doneţk sunt componente ale bazinului carbonifer Donbas din estul Ucrainei, pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească în totalitate, conform Agerpres.

Şoigu a raportat luni că trupele ruse sunt pe cale "să procedeze la deminarea oraşului Lisiceansk".

Capturarea Lisiceansk, care formează împreună cu oraşul-geamăn Severodoneţk, un avanpost strategic, le permite forţelor ruse şi separatiste să se proiecteze mai uşor spre vest şi spre oraşele-cheie Sloviansk şi Kramatorsk, cele două cele mai mari oraşe din Donbas controlate încă de armata Kievului.

Un înalt responsabil separatist, Vitali Kiselev, a declarat ieri că forţele Moscovei avansează de acum din două direcţii spre localitatea Siversk, în direcţia Sloviansk şi Kramatorsk.

Volodimir Zelenski: "Ucraina va reveni în zonele aflate sub controlul ruşilor"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, după căderea oraşului Lisiciansk în mâinile ruşilor, că ţara sa "nu renunţă la nimic" şi va reveni în zonele aflate acum sub controlul ruşilor, transmite EFE.

Într-una din recentele înregistrări video postate pe pagina sa de internet, Zelenski a spus: "Ucraina nu renunţă la nimic. Şi când cineva acolo la Moscova dă informaţii despre regiunea Lugansk, să-şi amintească relatările şi promisiunile făcute înainte de 24 februarie, în primele zile ale acestei invazii, în primăvară şi acum. Să evalueze în mod real ceea ce au obţinut în tot acest timp şi cât au plătit pentru aceasta. Pentru că rapoartele lor actuale se vor transforma în fum, la fel ca cele de dinainte. Armata ucraineană avansează gradual în regiunea Harkov, în regiunea Herson (aflată parţial sub controlul ruşilor) şi pe mare: insula Şerpilor este un bun exemplu în acest sens. Va veni ziua când vom spune acelaşi lucru despre Donbas".

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a afirmat că participarea Ucrainei la summitul G20 din Indonezia, programat să aibă loc în noiembrie, depinde de situaţia militară de la momentul respectiv şi de eventuala prezenţă a Rusiei, conform dpa.

"Participarea noastră depinde de Federaţia Rusă, dacă va fi acolo", a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin a indicat că intenţionează să participe la reuniunea G20, grup din care fac parte cele mai mari economii din lume.

Moscova a acuzat naţiunile occidentale că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul, informează dpa.

"Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă, menţionând că, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor "să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta".

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt suspendate. După reuniunea de la Istanbul, din 29 martie, nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese, conform Agerpres.

------------

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit ieri despre "momentul decisiv" prin care trece în prezent securitatea transatlantică, într-un context caracterizat de invazia rusă în Ucraina şi de "creşterea competiţiei strategice", relatează agenţia EFE. Stoltenberg a făcut această declaraţie în timpul ceremoniei desfăşurate la cartierul general militar aliat (SHAPE) de la Mons (Belgia), în cadrul căreia generalul american Christopher G. Cavoli a preluat postul de Comandant Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR). Cavoli îl înlocuieşte pe generalul american Tod Wolters.

------------

Ambasadorii occidentali la Beijing au criticat ieri Rusia pentru invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

Prezent la un Forum Mondial pentru Pace organizat de universitatea Tsinghua din China, ambasadorul american Nicholas Burns a apreciat că agresiunea rusă reprezintă "cea mai mare ameninţare la adresa ordinii mondiale" şi i-a cerut Chinei să nu difuzeze "propaganda" Rusie, conform Agerpres. Nicholas Burns s-a referit explicit la Ministerul de Externe chinez şi la acuzaţiile Moscovei că NATO ar fi de vină pentru conflictul din Ucraina. "Sper ca purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Externe să înceteze, de asemenea, să spună minciuni despre laboratoarele de arme biologice americane, care nu există în Ucraina", a insistat diplomatul.

Reuters apreciază că forumul public a reprezentat o ocazie neobişnuită, având în vedere că Beijingul a refuzat până acum să condamne Moscova pentru război.

Alături de Burns s-au aflat omologii săi britanic şi francez, un consilier guvernamental chinez şi ambasadorul rus.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Zelenski fugi unde vezi cu ochi daca mai poti Ukraina nu v a mai exista...

    1. De 3 luni tot fuge de glontul nu-l ajunge.

      E mai de folos viu. Pentru ambele parti beligerante.

      Româna e grea, te chinui degeaba la Tiraspol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb