Putin şi Obama, întâlnire la Adunarea Generală a ONU

S.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 septembrie 2015

Putin şi Obama, întâlnire la Adunarea Generală a ONU

Vladimir Putin a criticat politica externă a SUA şi a cerut o coaliţie internaţională contra terorismului

Barack Obama: "Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe"

--------

Actualizare 16:25 John Kerry: "SUA şi Rusia au convenit că Siria trebuie să fie unită şi laică"

SUA şi Rusia au convenit asupra "unor principii fundamentale" referitoare la Siria, a declarat astăzi secretarul de stat al SUA, John Kerry, adăugând că intenţionează să se întâlnească din nou miercuri cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, transmite Reuters.

"A existat un acord că Siria trebuie să fie o ţară unită şi seculară, că gruparea Statul Islamic trebuie să fie combătută şi că trebuie să existe o tranziţie care să fie gestionată", a declarat Kerry într-un interviu pentru MSNBC, adăugând că rămân divergenţe în privinţa rezultatului pe care ar trebui să-l aibă această perioadă de tranziţie.

Într-un interviu acordat la New York, în timpul Adunării Generale a ONU, Kerry a afirmat că atât preşedintele american Barack Obama, cât şi omologul său rus Vladimir Putin "caută o cale de a progresa" în Siria.

Kerry a descris întâlnirea dintre Obama şi Putin de luni, care a avut ca temă criza din Siria, drept "foarte constructivă, foarte politicoasă" şi "sinceră".

"Toată lumea înţelege că miza este viitorul Siriei şi lumea caută rapid o cale de soluţionare", a mai afirmat Kerry.

Întrebat dacă există o oportunitate de a folosi influenţa Rusiei şi a Iranului în Siria pentru a opri folosirea de către Bashar al-Assad a bombelor-butoi asupra sirienilor, John Kerry a răspuns afirmativ. El a precizat că a ridicat problema în întrevederile cu reprezentanţii Rusiei şi Iranului.

"Ambele sunt în poziţia, poate în schimbul a ceva ce trebuie să facem noi, de a-l putea opri pe Assad să lanseze bombe-butoi", a precizat Kerry la MSNBC.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:20 Lavrov: "Moscova şi Washingtonul vor continua discuţiile pentru găsirea unui compromis în privinţa Siriei"

Moscova şi Washingtonul vor continua discuţiile pentru găsirea unui compromis în dosarul sirian şi în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov după întâlnirea de aseară dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama, transmite AFP.

"Nu am căzut de acord asupra etapelor", dar preşedinţii Obama şi Putin "au convenit să continue cooperarea lor", a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova într-un interviu pentru Russia Today, citat de AFP.

"Vor avea loc discuţii între ministerele apărării, între ministerele de externe", pentru "a face realizabil obiectivul nostru comun (...), distrugerea organizaţiei Statul Islamic", a adăugat ministrul rus.

"Toţi cei care luptă împotriva Statului Islamic, care detestă această organizaţie, trebuie să-şi coordoneze acţiunile", a continuat Serghei Lavrov. Ministrul a respins însă ideea unui "comandament unic": "aceasta este nerealistă, preşedintele Putin a spus-o foarte clar. Eu cred că preşedintele Obama a auzit ceea ce preşedintele Putin a avut de spus", a adăugat oficialul.

(S.A.)

---------

Actualizare 08:57 Cei doi preşedinţi, divergenţe privind înlăturarea regimului Bashar al-Assad din Siria

Preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin au convenit să exploreze opţiuni pentru o soluţie politică în Siria, dar nu s-au pus de acord privind înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad, informează Reuters.

Discuţiile politice vor continua între miniştrii de externe ai SUA şi Federaţiei Ruse, iar Pentagonul ar urma să aranjeze discuţii între militari, a declarat un oficial american citat de Reuters, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

(I.D.)

---------

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit ieri în marja Adunării Generale a ONU, după ce au susţinut discursuri la summitul anual al liderilor lumii, transmite Mediafax.

Putin a criticat politica externă a Statelor Unite şi a cerut o coaliţie împotriva terorismului, în timp ce omologul său american a cerut înlăturarea regimului din Siria şi a denunţat acţiunile Rusiei în Siria şi Ucraina.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa, subliniind că efectele au fost amplificarea sărăciei şi islamismului, astfel că ar fi necesară o coaliţie internaţională contra terorismului.

"Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler", a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU.

"Scopul pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite a fost abuzat de ţările ajunse în vârful piramidei după Războiul Rece", a declarat Putin, conform Business Insider. "Au crezut că ştiu mai bine, au crezut că nu este necesar să se coordoneze cu ONU pentru legitimarea deciziilor", a explicat Putin, referindu-se la intervenţiile militare americane.

"Sigur că lumea este în schimbare. Naţiunile Unite trebuie să se adapteze acestor transformări naturale. Rusia este pregătită", a subliniat liderul de la Kremlin.

"Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii... În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială", a adăugat Putin.

"Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti... Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie", a explicat liderul rus.

Preşedintele Statelor Unite a criticat acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia.

"Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe", a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se probabil la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad.

"Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională", a adăugat Obama.

"Ni se spune că astfel de acţiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului. Conform acestei logici, ar trebui să oferim susţinere unor dictatori precum Bashar al-Assad", a spus Obama.

Vladimir Putin a respins ideea lui Barack Obama, care a cerut înlăturarea lui Bashar al-Assad şi a regimului sirian.

Obama a cerut înlăturarea regimului din Siria, însă omologul său rus, Vladimir Putin, a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Preşedintele Statelor Unite a cerut înlăturarea regimului Bashar al-Assad.

"Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu orice altă ţară, inclusiv cu Rusia şi Iran, pentru găsirea unei soluţii la conflictul din Siria", a declarat Obama la Adunarea Generală ONU.

"Bashar al-Assad a comis acte brutale împotriva propriului popor: o soluţie în Siria trebuie să includă tranziţia spre o nouă administraţie", a subliniat preşedintele Statelor Unite.

În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat pentru combaterea terorismului în Siria, afirmând că susţine menţinerea regimului Bashar al-Assad.

"Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii... În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială", a afirmat Putin. "Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti... Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie", a explicat liderul rus.

Preşedintele SUA a mai criticat şi acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia.

"Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe", a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se probabil la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad.

"Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională", a adăugat Obama.

"Ni se spune că astfel de acţiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului. Conform acestei logici, ar trebui să oferim susţinere unor dictatori precum Bashar al-Assad", a spus Obama.

Obama a declarat că nu ar ezita să folosească forţa militară pentru apărarea ţării sale, pledând însă pentru abordări moderne în scopul soluţionării conflictelor şi a crizelor din lume.

"Sunt la conducerea celei mai puternice armate pe care a avut-o lumea până acum. Şi nu voi ezita să îmi protejez ţara şi aliaţii - unilateral şi cu forţa militară - dacă ar fi necesar", a declarat preşedintele Statelor Unite.

"Dar mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră având credinţa că noi, naţiunile lumii, nu putem reveni la vechile modalităţi de conflict şi presiune; nu putem privi înapoi", a adăugat Obama, criticând acţiunile unor state precum Rusia, China şi Siria.

"Îndemnăm China să rezolve disputele teritoriale cu ţările vecine în mod similar cu politicile noastre; avem interesul de a susţine principiile esenţiale de navigaţie şi comerţul liber în Marea Chinei de Sud; disputele trebuie rezolvate pron respectarea legilor internaţionale, nu a legilor forţei", a subliniat Obama.

"Diplomaţia este un proces complicat, care uneori are efecte nesatisfăcătoare, dar ţările puternice au obligaţia de a merge pe această cale. Liderii statelor mari au obligaţia de a asuma aceste riscuri tocmai pentru că suntem suficient de puternici pentru a ne proteja interesele dacă diplomaţia eşuează", a insistat liderul american.

Barack Obama a criticat regimurile autoritariste din lume, în principal cele din Siria şi din Iran. Preşedintele Statelor Unite a denunţat discursurile radicale care continuă în Iran în pofida acordului nuclear cu marile puteri. "A cere moartea Americii nu contribuie la crearea de locuri de muncă, nici nu transformă Iranul într-o ţară mai sigură", a spus Obama.

"Statele Unite vor continua să combată organizaţia teroristă Stat Islamic, nu vom fi învinşi de extremişti; dar Statele Unite nu pot soluţiona singure problemele lumii, este necesară cooperare", a subliniat Obama.

Obama s-a angajat într-un nou plan de luptă împotriva sărăciei şi foametei în lume, spunând că noile obiective de dezvoltare "nu reprezintă acte de caritate, ci una dintre cele mai inteligente investiţii pe care le putem face în propriul viitor".

Barack Obama a menţionat susţinerea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, a căror implementare va necesita eforturi din partea statelor, companiilor şi scietăţii civile în valoare de trilioane de dolari.

El le-a spus delegaţilor prezenţi la un summit ONU că 800 de milioane de bărbaţi, femei şi copii îşi duc traiul cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi şi că miliarde de oameni riscă să moară din cauza bolilor care pot fi prevenite. Acesta a numit "atrocitate morală" faptul că mulţi copii sunt la o muşcătură de ţânţar distanţă de moarte.

Obama a mai subliniat că "intervenţiile militare ar fi putut fi evitate de-a lungul anilor" dacă ţările ar fi investit mai mult timp, bani şi efort în a-şi îngriji oamenii.

"Dezvoltarea este ameninţată de război, a spus Obama, iar războiul izbucneşte frecvent din cauza proastei guvernări. Referindu-se la cea mai mare criză a refugiaţilor la nivel global de la al Doilea Război Mondial, în contextul în care milioane de oameni fug de conflictul din Siria şi din alte regiuni, el a spus că ţările "care pot, trebuie să depună mai mult efort pentru a-i adăposti pe refugiaţi", însă a adăugat că aceste eforturi trebuie să fie însoţite de diplomaţie.

Liderii planetei au aprobat vineri, în prima zi a Adunării Generale a ONU, după ani de dezbatere, o vastă foaie de parcurs în lupta împotriva sărăciei, inegalităţilor şi modificărilor climatice.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Măi Obama, dacă spui că Assad este dictator, cum este familia regală a Arabiei Saudite? Când au fost ultimele alegeri libere în aliatul tău #1, Arabia Saudită?

     

    Cred ca de fapt singurul lucru important spus a fost ca sua au cea mai puternica armata....punct. Restul...drepti sau va luam pe sus...

    a dus la eliberarea Europei de Rasarit. Si asta a fost un lucru bun!

    Primavara araba, care a inceput in ianuarie 2011 si continua si azi, este ceva de neinteles; pare a fi o tragedie fara sfirsit. 

    SUA parea fi gresit fundamental cind a considerat ca sunt singure pe lume. Nu, inca nu sunt singure pe lume. Cind si-au dat seama ca mai sunt si altii, cu pretentii, pe lume, toata treaba s-a stricat. Deci, inca mai e de muncit!

    Si ce-i mai important, SUA trebuie sa-si asume responsabilitatea raului facut. A lasa Europa sa plateasca singura oalele sparte este o dovada de iresponsabilitate. 

    1. S-a dizolvat pentru că toată lumea dorea același lucru: americanii, vesticii, esticii, rușii. Toți doreau asta: gata cu războiul rece că ne-am săturat.

      În Orient, situația este cu totul alta iar pretențiile sunt mari. 

      Sustii mereu ca lucrurile s-au finalizat cum s-au finalizat ca urmare a unei intelegeri intre egali.

      Oare chiar asa a fost? 

      Să trecem la subiect, că despre ruși este vorba. Rușii au vrut (și am citit destul de mult) să iasă din afacerea cu CAER, Tratatul de la Varșovia, pentru că aveau propriile MARI probleme interne. Aici mă refer la anii '80, nu '40, '50 sau '60 (alta era doctrina pe acele vremuri).

       

      În anii '80, Gorbaciov era foarte mulțumit să scape de liderii comuniști est-europeni. 

       

      "In 1985, the assumption of power in the Soviet Union by a reformer, Mikhail Gorbachev, paved the way for political and economic reforms in east central Europe. Gorbachev abandoned the "Brezhnev Doctrine"--the Soviet Union's policy of intervening with military force, if necessary, to preserve communist rule in the region. Instead, he encouraged the local communist leaders to seek new ways of gaining popular support for their rule. In Hungary, the communist government initiated reforms in 1989 that led to the sanctioning of a multiparty system and competitive elections. In Poland, the communists entered into round-table talks with a reinvigorated Solidarity. As a result, Poland held its first competitive elections since before World War II, and in 1989, Solidarity formed the first noncommunist government within the Soviet bloc since 1948. Inspired by their neighbors' reforms, east Germans took to the streets in the summer and fall of 1989 to call for reforms, including freedom to visit West Berlin and West Germany. Moscow's refusal to use military force to buoy the regime of East German leader Erich Honecker led to his replacement and the initiation of political reforms, leading up to the fateful decision to open the border crossings on the night of November 9, 1989." 

      Știi unde scrie asta? Că Gorbaciov a încurajat în 1985 liderii est-europeni să renunțe la comunism uni-partid și să facă reforme? În arhiva propagandei rusești? Greșit. Pe site-ul Departamentului de Stat American. 

      la dominatia asupra tarilor din lume. Si-au pierdut apetitul de a raspindi si sustine revolutii. Si acum ce fac, o iau de la inceput?

      La parteneriat nu. Sub nicio formă nu vor să se izoleze.

       

      Dacă te referi la Orient, acesta a fost tot timpul multi-polar. Relațiile de parteneriat ale Rusiei cu țări arabe sunt foarte vechi iar relația Rusia-Islam are peste o mie de ani. Și a luptat mereu pentru calmarea lui (adică atenuarea facțiunilor radicale, jihadiste). 

       

      Ce vrea Rusia în Orientul Mijlociu? O spunea în 2013, Zvi Magen, fost ambasador al Israel, fost lt col în spionajul militar, acum analist de politică externă. Fii atent cât de bine se potrivește cu situația de azi. 

       

      "Russia formulated its policy on the basis of these assumptions (some of which are no longer valid because of the Arab Spring), its strategic objective being to serve as an alternative to the United States and establish its position in the region as a power acceptable to all sides. To this end, its interim goals were to contain the threat posed by Islamic activity, and above all to promote its economic interests in the region" 

       

      Adică, Rusia și-ar formulat politica externă în regiune pe baza a unor presupuneri (energia, radicalizarea terorismului ca urmare a globalizării și deci destabilizarea Rusiei, opoziție la democratizarea forțată promovată de US în zonă care compromite securitatea regională), obiectivul ei strategic fiind acela de a servi ca alternativă la US și a-și stabili poziția în regiune ca o PUTERE ACCEPTATĂ DE TOATE PĂRȚILE (adică suniți, șiiți, evrei, creștini). 

      Asta spunea omul acela și pare că știa ce spune acum doi ani. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb