PwC: Piaţa de capital din România a înregistrat o evoluţie solidă în 2023 şi continuă pe un trend pozitiv şi în 2024

F.D.
Piaţa de Capital / 31 iulie

PwC: Piaţa de capital din România a înregistrat o evoluţie solidă în 2023 şi continuă pe un trend pozitiv şi în 2024

Piaţa românească de capital (segmentul reglementat şi sistemul multilateral de tranzacţionare - SMT) a ajuns la o capitalizare bursieră de peste 300 miliarde de lei în 2023, în creştere cu peste 45% faţă de nivelul din anul anterior, în contextul finalizării cu succes a listării Hidroelectrica, potrivit celui mai recent raport realizat de PwC România, "Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii"- aflat la a şaptea ediţie. Deşi în 2024, lichiditatea medie zilnică este sub recordul înregistrat anul trecut (record datorat listării şi tranzacţionării acţiunilor companiei Hidroelectrica), aceasta este în creştere faţă de performanţa din anul 2022.

"În ciuda unui context economic şi geopolitic dificil, cu război la graniţa României şi recesiune în mai multe ţări europene, anul 2023 a fost unul favorabil din perspectiva investitorilor pe Bursa de Valori Bucureşti odată cu listarea Hidroelectrica. 2024 continuă într-un ton pozitiv, în prima jumătate a anului încheindu-se cu succes IPO-ul Premier Energy, cel mai mare al unei companii antreprenoriale din ultimii cinci ani. Această listare, alături de transferul pe segmentul principal al BVB a celor două companii de pe piaţa SMT, respectiv Arobs Transilvania Software şi Safetech Innovations reprezintă un semnal bun pentru piaţa de capital de la Bucureşti care primeşte o nouă confirmare că există interes din partea investitorilor", a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.

Valoarea tranzacţionată pe piaţa reglementată în anul 2023 a crescut cu aproape 90% faţă de anul precedent, ajungând la 24 miliarde de lei, peste jumătate din valoarea tranzacţionată în 2023 fiind aferentă acţiunilor Hidroelectrica.

"Listarea companiei Hidroelectrica a crescut semnificativ şansele pieţei de capital locale de a obţine statutul de piaţă emergentă şi din partea MSCI. După listarea companiei Hidroelectrica, pe BVB sunt patru companii ce îndeplinesc criteriile MSCI de dimensiune, însă este nevoie în continuare de constanţă în privinţa lichidităţii. În T1 2024 capitalizarea bursieră pe segmentul reglementat al BVB a fost în creştere cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, iar valoarea tranzacţionată a fost de 2,6 ori mai mare, fapt ce indică un apetit în creştere al investitorilor la BVB", a arătat Raluca-Alexandra Capaţina-Stoica, Senior Manager PwC România.

Alte concluzii ale studiului

Primele cinci cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţa reglementată în 2023 sunt din sectoarele energie electrică (Hidroelectrica), servicii financiare (Fondul Proprietatea, Banca Transilvania) şi petrol şi gaze (OMV Petrom, Romgaz).

Randamentul suplimentar median al pieţei de capital peste Rata fără Risc, care recompensează investitorii ce şi-au asumat un risc mai mare alegând plasamentele pe piaţa de capital, a fost în perioada 31 decembrie 2013 - 31 martie 2024 de 4,6% în cazul indicelui BET şi de 9,8% în cazul indicelui BET-TR.

Capitalizarea bursieră a BVB raportată la PIB a fost de 19% la 31 decembrie 2023, sub nivelul observat în celelalte pieţe bursiere din regiune precum Grecia, Croaţia şi Ungaria.

Numărul companiilor listate la BVB cu scoruri ESG a crescut la 22 de companii în anul 2023, respectiv 20 de societăţi listate pe piaţa reglementată, o societate listată pe SMT şi o companie care a listat primele obligatiuni corelate cu obiectivele de sustenabilitate.

Cu un număr semnificativ mai mare de societăţi listate şi o capitalizare medie de 175 milioane Euro, societăţile listate la BVB sunt mai mici în comparaţie cu cele listate la alte burse regionale, cu excepţia Bulgariei, Ciprului şi Slovaciei.

Finanţările verzi şi sociale devin din ce în ce mai vizibile pe piaţa locală de capital, patru noi listări având loc în perioada aprilie 2023 - martie 2024.

În anul 2023, multiplicatorul EBITDA (mediu) al companiilor listate pe piaţa principală a BVB a fost de 8,0x iar pe SMT, categoria Premium de 8,7x. Multiplicatorul EBITDA (mediu) rezultat din analiza tranzacţiilor încheiate cu succes pe piaţa locală în 2023 a fost de 10,6x. Decalajul ar putea fi explicat prin faptul că societăţile listate la BVB sunt în general companii stabile, în timp ce tranzacţiile private se referă adesea la societăţi cu profituri mai mici, dar cu perspective mai mari de creştere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb