RADU HANGA, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Listarea nu înseamnă privatizare"

A.I.
Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2021

"Listarea nu înseamnă privatizare"

Listarea la bursă a companiilor deţinute de stat nu înseamnă privatizarea acestora, deoarece operaţiunea implică vânzarea unui pachet minoritar către investitori, astfel încât Statul Român îşi păstrează controlul asupra societăţilor, a spus astăzi Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în în cadrul conferinţei ce a marcat aniversarea a zece ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la BVB.

Radu Hanga a declarat: "Pentru noi bursa, Statul Român este unul dintre cei mai importanţi parteneri, aş zice cel mai important partener, pe mai multe paliere. În primul rând, avem un obiectiv comun. Statul Român vrea să dezvolte economia locală, ecosistemul local, companiile locale şi sigur că, pentru aceasta, un lucru important este accesul companiilor la capital, care vine din două direcţii. Finanţare bancară - credite şi finanţare prin intermediul pieţei de capital. Pentru asta suntem noi aici. Pentru asta este Bursa de Valori Bucureşti disponibilă, ca instrument de finanţare şi dezvoltare al companiilor locale".

Preşedintele BVB a adăugat: "Dincolo de elementul acesta practic, vin celelalte avantaje pe care le-am văzut în cazul companiilor de stat care deja s-au listat şi folosesc aici deliberat termenul listare şi nu privatizare. Cred că sunt două elemente care nu au legătură între ele în mod necesar, adică o listare nu înseamnă privatizare. Listarea nu înseamnă vânzarea unui pachet majoritar, ci înseamnă vânzarea unui pachet minoritar. Înseamnă că Statul Român îşi păstrează controlul asupra companiilor pe care la aduce către bursă, lucru care s-a văzut în cazul listărilor petrecute până acum".

Radu Hanga a subliniat că, marele avantaj pe care-l aduce o listare nu este neapărat schimbul de proprietate, ci plusul de transparenţă, de guvernanţă corporativă.

"Practic, companiile devin publice, în adevăratul sens al cuvântului. Devin accesibile investitorilor români şi străini prezenţi în piaţa românească", a punctat preşedintele BVB.

Noua colaliţie de guvernare şi-a anunţat intenţia de a abroga legea 137/2020 prin care fosta majoritate coagulată în jurul PSD a blocat timp de doi ani orice activitate de listare la bursă a unor pachete minoritare din totalul acţiunilor pe care statul le deţine la companii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pe bursa poloneza e plina de companii listate cu capital majoritar de stat! Descoperim apa calda....

    1. "Meseriasii" nostri au alta strategie: de ce sa ramana statul majoritar, atata vreme cat poate ramane si cu mai putin de 50%. Vezi ingineriile petrecute la rompetrol.

      Hai cu Axxa in dosul lor de hoti. Cum sa nu merite sa-i demitem pe toti ? Problema e pe care si cum sau doar pe cel mai tare ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb