Listarea la bursă a companiilor deţinute de stat nu înseamnă privatizarea acestora, deoarece operaţiunea implică vânzarea unui pachet minoritar către investitori, astfel încât Statul Român îşi păstrează controlul asupra societăţilor, a spus astăzi Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în în cadrul conferinţei ce a marcat aniversarea a zece ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la BVB.
Radu Hanga a declarat: "Pentru noi bursa, Statul Român este unul dintre cei mai importanţi parteneri, aş zice cel mai important partener, pe mai multe paliere. În primul rând, avem un obiectiv comun. Statul Român vrea să dezvolte economia locală, ecosistemul local, companiile locale şi sigur că, pentru aceasta, un lucru important este accesul companiilor la capital, care vine din două direcţii. Finanţare bancară - credite şi finanţare prin intermediul pieţei de capital. Pentru asta suntem noi aici. Pentru asta este Bursa de Valori Bucureşti disponibilă, ca instrument de finanţare şi dezvoltare al companiilor locale".
Preşedintele BVB a adăugat: "Dincolo de elementul acesta practic, vin celelalte avantaje pe care le-am văzut în cazul companiilor de stat care deja s-au listat şi folosesc aici deliberat termenul listare şi nu privatizare. Cred că sunt două elemente care nu au legătură între ele în mod necesar, adică o listare nu înseamnă privatizare. Listarea nu înseamnă vânzarea unui pachet majoritar, ci înseamnă vânzarea unui pachet minoritar. Înseamnă că Statul Român îşi păstrează controlul asupra companiilor pe care la aduce către bursă, lucru care s-a văzut în cazul listărilor petrecute până acum".
Radu Hanga a subliniat că, marele avantaj pe care-l aduce o listare nu este neapărat schimbul de proprietate, ci plusul de transparenţă, de guvernanţă corporativă.
"Practic, companiile devin publice, în adevăratul sens al cuvântului. Devin accesibile investitorilor români şi străini prezenţi în piaţa românească", a punctat preşedintele BVB.
Noua colaliţie de guvernare şi-a anunţat intenţia de a abroga legea 137/2020 prin care fosta majoritate coagulată în jurul PSD a blocat timp de doi ani orice activitate de listare la bursă a unor pachete minoritare din totalul acţiunilor pe care statul le deţine la companii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Sebastian în data de 25.01.2021, 12:31)
Pe bursa poloneza e plina de companii listate cu capital majoritar de stat! Descoperim apa calda....
1.1. Ce stiu polonezii? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Axxa în data de 25.01.2021, 17:52)
"Meseriasii" nostri au alta strategie: de ce sa ramana statul majoritar, atata vreme cat poate ramane si cu mai putin de 50%. Vezi ingineriile petrecute la rompetrol.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:25)
Hai cu Axxa in dosul lor de hoti. Cum sa nu merite sa-i demitem pe toti ? Problema e pe care si cum sau doar pe cel mai tare ?