RADU HANGA, CANDIDAT LA PREŞEDINŢIA BURSEI NOASTRE "Trebuie să simplificăm cât mai mult procesul investiţional"

Au consemnat VLAD DOBREA, ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2019

Radu Hanga

Radu Hanga

"Creşterea vizibilităţii Bursei de Valori Bucureşti ca sursă de finanţare pentru companiile locale sau străine active în ţara noastră este obiectivul cheie pentru noul Consiliu de Administraţie al BVB"

Pentru a creşte lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a avea o prezenţă mai activă în piaţă a investitorilor de retail trebuie să se răspundă unor cerinţe simple, printre care simplificarea raportării şi impozitării câştigului din tranzacţii, facilitarea tranzacţionării online sau eficientizarea modului în care comunică bursa cu mediul extern, ne-a spus Radu Hanga, candidat la funcţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la alegerile de astăzi.

Domnia sa consideră că singura nereuşită majoră de până acum a actualei conduceri a operatorului pieţei noastre de capital este lichiditatea scăzută de la BVB, ceea ce afectează semnificativ profitabilitatea industriei locale de brokeraj şi capacitatea acesteia de a deservi investitorii.

"Redinamizarea activităţii de intermediere va fi unul dintre obiectivele noului Consiliu de Adminis­traţie al Bursei" ne-a declarat Radu Hanga, care în prezent este preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Reporter: Cum apreciaţi activitatea actuală a Bursei de Valori Bucureşti? Aveţi obiecţii faţă de modul în care operează actuala conducere a operatorului pieţei noastre de capital?

Radu Hanga: Pentru mine a evalua activitatea actuală a BVB înseamnă implicit a mă autoevalua, având în vedere că începând cu anul 2017 sunt membru în Consiliul de Administraţie al Bursei şi Preşedinte al Comisiei de Admitere la Cota Bursei.

În aceste condiţii, singura variantă pentru a evita subiectivismul este să mă refer la ceea ce arată cifrele.

Pentru orice piaţă, principala măsură a performanţei o dă creşterea preţului acţiunilor cotate, reflectată cel mai bine de indicii pieţei şi de creşterea capitalizării acesteia.

Dacă ne uităm la indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti, creşterea medie anuală a aces­tora în perioada 2016 - 2019 s-a situat între 11% (BET, BET-XT) şi 21% (BET-TR), adică vorbim despre o performanţă remarcabilă. În aceeaşi perioadă, capitalizarea totală a Bursei de Valori Bucureşti a crescut cu peste 20%, de la 146 miliarde lei la 176 miliarde lei.

Creşterea cumulată a indicelui BET în ultimii patru ani se apropie de 40% iar cea a indicelui BET-TR se apropie de 80%.

De asemenea, în ultimii ani am avut câteva listari importante dintre care amintesc MedLife, Digi Communications, Sphera Franchise Group şi Purcari Wineries. Listarea în 2017 a Digi Communications a reprezentat cel mai mare IPO al unei companii private din toată istoria Bursei de Valori Bucureşti, în valoare de 207 milioane de euro.

Pe segmentul obligaţiuni am văzut o creştere a rolului Bursei de Valori Bucureşti ca platformă de finanţare pentru companii regionale şi locale importante. Valoarea totală a sumelor ridicate pe parcursul ultimilor ani prin intermediul platformei BVB depăşeşte trei miliarde de euro, iar dintre partenerii care au folosit acestă soluţie de finanţare putem aminti Globalworth Real Estate Development (1,1 miliarde de euro în 2017 şi 2018), NE Property Cooperatief (un miliard de euro în 2017 şi 2019), Banca Transilvania (285 milioane de euro în 2018), Alpha Bank România (200 milioane de euro în 2019), Banca Europeană pentru Investiţii (711 milioane de lei şi 60 milioane de euro între 2015 şi 2017) şi Unicredit (610 milioane de lei în 2017).

Pe lângă aceşti jucători care vin în principal din zona bancară sau de investiţii am avut de asemenea, ca partener, Statul Român, care a derulat prin intermediul BVB în 2016 o oferta publică de titluri de stat în valoare de 735 milioane de lei.

Mai putem aminti emisiunile de obligaţiuni ale unor jucători locali cum sunt Impact Developer and Contractor sau Vrancart.

Ca rezultat, toamna aceasta FTSE Russell a confirmat parcursul pozitiv al Bursei de Valori Bucureşti prin clasificarea noastră ca piaţă emergentă, clasificare care va deveni efectivă începând cu luna septembrie 2020.

Înfiinţarea CCP.RO Bucharest - Contrapartea Centrală - este un element important în strategia de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti, un proiect care a fost promovat de către actualul Consiliu de Administraţie şi susţinut de către acţionarii noştri.

Acest pas va conduce la relansarea pieţei instrumentelor derivate iar prezenţa în acţionariat a unor jucători importanţi din industria de energie (OPCOM, Enel România, Tinmar Energy) ne aduce de asemenea oportunităţi noi de dezvoltare.

Singura nereuşită majoră de până acum rămâne lichiditatea scăzută a Bursei care afectează semnificativ profitabilitatea industriei de brokeraj locale şi capacitatea acesteia de a deservi investitorii.

Redinamizarea activităţii de intermediere va fi unul dintre obiectivele noului Consiliu de Administraţie al Bursei.

Reporter: Ce obiective principale aveţi în vedere pentru dezvoltarea pieţei nostre de capital?

Radu Hanga: Unul dintre cele mai importante obiective tocmai a fost menţionat - redinamizarea activităţii de intermediere, iar pentru aceasta vom căuta soluţii împreună cu jucătorii din piaţă.

Mai mult, obiectivul cheie pentru noul Consiliu de Administraţie îl va constitui creşterea vizibilităţii Bursei de Valori Bucureşti ca sursă de finanţare pentru dezvoltarea companiilor locale sau străine active în România.

Când vorbesc despre creşterea vizibilităţii mă gândesc atât la antreprenori cât şi la comunitatea de investitori pe care ne dorim să o dezvoltăm.

Îmi doresc să creştem colaborarea cu brokerii şi cu băncile active în piaţa de capital pentru dezvoltarea proiectelor tip "Fluent în Finanţe" şi "Made în Romania", să folosim mai bine întregul ecosistem deja creat pentru a sprijini dezvoltarea pieţei.

Acesta este un obiectiv pe termen lung pe care mi-aş dori să ni-l asumăm ca echipa (Board-ul şi echipa executivă a Grupului BVB), pentru că atingerea lui ne va aduce câştiguri pe toate palierele, fie că vorbim de listarea de companii noi, de creşterea numărului de investitori sau de creşterea lichidităţii.

Un alt obiectiv îl constituie autorizarea şi demararea activităţii CCP.RO şi a pieţei instrumentelor derivate, un proiect esenţial pentru creşterea lichidităţii.

Reporter: Piaţa noastră a obţinut, recent, statutul de emergentă, iar acum aşteaptă un nou preşedinte. Care este specificul strategiei viitoare pe termen scurt - până la declararea efectivă a pieţei drept emergentă?

Radu Hanga: Obţinerea statutului de piaţă emergentă de către Bursa de Valori Bucureşti este un eveniment de primă importanţă, iar în acest context lichiditatea pieţei în următoarele luni este esenţială pentru că va determina ponderile pe care companiile româ­neşti le vor avea în coşul indicelui.

Din păcate, din punctul de vedere al creşterii lichidităţii nu există soluţii magice. Ce îmi propun este să lucrăm în continuare mai strâns cu intermediarii din piaţă, atât bănci cât şi companii independente de brokeraj. Ei sunt interfaţa între noi şi investitori şi doar împreună putem creşte vizibilitatea şi lichiditatea Bursei.

Reporter: Care sunt principalele măsuri pe care le aveţi în vedere pentru atragerea de noi investitori la BVB?

Radu Hanga: Pentru a atrage noi investitori în piaţă trebuie să simplificăm cât mai mult procesul de investiţie, atât pentru investitorii locali cât şi pentru cei străini.

Dacă ne dorim lichiditate mai ridicată şi o prezenţă mai activă în piaţă a investitorilor de retail, trebuie să răs­pundem la câteva cerinţe simple:

a) simplificarea raportării şi impozitării câştigului din tranzacţii - aceasta este o temă pe care o vom promova activ în relaţia cu autorităţile, sunt convins că avem un interes comun cu ASF şi Ministerul de Finanţe atunci când vorbim despre simplificarea accesului investitorilor la piaţa de capital şi a companiilor la sursele de finanţare;

b) digitalizarea - facilitarea tranzacţionării online;

c) comunicarea mai eficientă - multiplicarea canalelor prin care comunicăm informaţiile privind piaţa locală de capital, îmbunătăţirea acoperirii pieţei cu rapoarte de analiză (un subiect dificil), creşterea credibilităţii;

Ultimul punct presupune să construim împreună o colaborare mult mai strânsă între Bursa de Valori Bucureşti şi diversele instituţii de presă.

Reporter: Cum consideraţi că se poate îmbunătăţi dialogul dintre BVB şi ASF şi cel dintre BVB şi brokeri?

Radu Hanga: "Nobody learned anything by hearing themselves speak" - a spus foarte bine Richard Branson. Cel mai important pentru noi este să învăţăm să ne ascultăm partenerii şi să le rezolvăm problemele, aşa vom ajuta piaţa să se dezvolte.

Bursa, brokerii, băncile, ASF - toţi facem parte din acelaşi ecosistem şi toţi vrem că acest ecosistem să crească.

Dezvoltarea pieţei de capital înseamnă lichiditate şi comisioane mai mari pentru brokeri, clienţi mai solvabili şi mai bine capitalizaţi pentru bănci şi o piaţă mai mare de supravegheat pentru ASF.

Aş adăuga în ecuaţie şi Ministerul de Finanţe şi Statul Român care cu siguranţă doreşte acces mai facil la capital atât pentru nevoile sale cât şi pentru companiile locale, plătitori importanţi de taxe la Buget.

Suntem cu toţii pe aceeaşi pagină, avem aceleaşi interese aşa că sunt convins că putem lucra împreună pentru a ne dezvolta.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mult succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb