RADU HANGA, PREŞEDINTELE BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI: "Pilonul principal al strategiei noastre este poziţionarea bursei ca principalul canal de finanţare pentru companii"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2021

Radu Hanga, Preşedintele BVB

Radu Hanga, Preşedintele BVB

"Contrapartea Centrală este cel mai important proiect al nostru" "Vrem să avem 100.000 de investitori la bursă"

Principalul pilon al strategiei Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este poziţionarea operatorului pieţei noastre de capital ca principalul canal de finanţare pentru companiile locale, a afirmat Radu Hanga, preşedintele BVB, în cadrul unei întâlniri de ieri cu presa. De asemenea, domnia sa a subliniat că sistemul bancar şi piaţa de capital sunt complementare în procesul de finanţare.

Radu Hanga a spus: "Principalul pilon al strategiei noastre este poziţionarea bursei ca principalul canal de finanţare pentru companiile locale (...). Sigur că există piaţa bancară, care este mult mai mare, dar noi credem că este vorba despre două sectoare complementare - cel bancar şi piaţa de capital. Lucrăm împreună cu sectorul bancar, care are nevoie de piaţa de capital pentru că are nevoie de companii solvabile. Practic, noi creăm clienţi solvabili pentru sectorul bancar. Dacă piaţa de capital se dezvoltă, se va dezvolta şi creditarea în România şi se va dezvolta mai departe şi piaţa bancară. Acesta este cel mai important obiectiv pentru noi şi cred că am făcut paşi importanţi înainte. Vedem ce se întâmplă în Piaţa Principală, în Piaţa AeRO, vedem numărul de listări şi cel puţin nouă ni se pare că lucrurile merg în direcţia bună".

De asemenea, un alt obiectiv strategic al bursei este lărgirea bazei de investitori, ţinta fiind de 100.000 de conturi ale investitorilor individuali, până la finele lui 2024, reiese din afirmaţiile preşedintelui BVB, în condiţiile în care Strategia de Business a bursei este pentru perioada 2021-2024.

"Vedem că românii încep să aibă tot mai mulţi bani, dobânzile sunt încă la un nivel scăzut, iar o parte din aceşti bani merg către alte alternative (n.r. de investiţie/economisire), inclusiv către bursă. Sigur că noi facem promovare. Încercăm să creăm vizibilitate în jurul listărilor, a companiilor care vin, am făcut rebranding pentru a transforma imaginea bursei într-una mai proaspătă, mai potrivită pentru mediul digital. Vedem că partea de investitori locali se dezvoltă şi investim în imagine şi în awareness (n.r. conştientizare)", a spus Radu Hanga.

"În această perioadă de patru ani, dorim să ajungem să avem 100.000 de investitori la bursă. Dacă ne uităm la cifrele publicate de Fondul de Compensare a Investitorilor, am toată încrederea că vom atinge această ţintă", a mai afirmat Radu Hanga.

Este o ţintă formulată în condiţiile în care, conform datelor Fondului, la finele lunii septembrie a acestui an, numărul maxim de investitori se ridica 74.436, cu aproape 13.200 mai mulţi decât cei de la finalul lunii septembrie 2020. Totuşi, numărul de investitori este mai mic, deoarece datele Fondului nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari.

Bineînţeles, Contrapartea Centrală şi lansarea pieţei de derivate se află în topul priorităţilor Bursei de Valori Bucureşti, termenul fiind anul 2022, după cum scrie în strategia bursei.

Radu Hanga a spus: "Proiectul Contrapărţii Centrale este cel mai important proiect la nostru. Aproape jumătate din capitalul Bursei de Valori Bucureşti este investit în acest proiect şi este foarte important pentru noi ca acesta să curgă conform graficului, să înceapă să genereze business şi profitabilitate".

Un alt punct al strategiei Bursei de Valori Bucureşti este legat de dezvoltarea şi profitabilitatea companiei, după cum a punctat preşedintele BVB.

"Noi suntem o companie listată şi avem acţionari care aşteaptă să vadă o companie care se dezvoltă, dar în acelaşi timp aşteaptă şi profitabilitate. Referitor la venituri, avem trei piloni din care câştigăm bani. Unul este partea de trading, adică fee-urile (n.r. tarifele) de tranzacţionare. Ceilalţi doi piloni sunt sumele pe care le plătesc emitenţii şi vânzarea de date", a spus Radu Hanga, adăugând că ultimii doi piloni reprezintă partea stabilă a afacerilor BVB.

"Vrem să creştem cât se poate de mult componenta stabilă a business-ului bursei. Iar cifrele arată că lucrurile se întâmplă. Anul acesta, veniturile din vânzarea de date vor fi aproape duble faţă de 2020. La fel şi partea de emitenţi a crescut semnificativ", a conchis preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. da, e o strategie mega-clasica....

    In teoria traditionala asta e si rolul bursei (cel de baza) conform viziunii anglo-saxone (nu europene) - rolul de mediu sau canal de finantare pentru companii, ca alternativa la finantatorii traditionali (banci)  

    Viata m-a invatat si pe mine ca e nevoie sa o pastrez super-clasic si traditional ca sa imi fie bine... experimentele au niste costuri ...  

    Calea aleasa ca strategie e buna, clasica si traditionala = una adecvata unui mediu economic nu foarte dezvoltat in directia culturii bursiere.  

    "Vrem să avem 100.000 de investitori la bursă"? Dar sa nu aiba 4 conturi deschise la 4 SSIF-uri stii cum zic?

    Actiunile alea SOP nu le meritati pentru rezultatele pe care le aveti la BVB. 

    1. ...

      Da, 100.000 e o tinta foarte slaba. Daca eram in locul lui, tinteam 1.000.000 pana in 2025. Asta se numeste target realist. Si ma concentram 50 pe RO, 50% pe diaspora.

      Ca au sau nu conturi la mai multe firme de brokeraj ce importanta are? Este chiar recomandat, faci unul principal si restul de proba, sa vezi cum se misca firmele, ce rapoarte dau clientilor, etc.  

      pai daca sunt 1.000.000 la 4 SSIF-uri inseamna ca real sunt doar 250.000 de investitori stii cum zic si iar ne laudam cu cei 1 mil.

      nu prea tine la noi/ 

    ...

    Dle,100.000 sau 1mil.tot aia e dacă văd că șefii BVB își dau SOP cât jumătate din profit pe 2020 iar în 2021,dacă se păstrează creșterea din ani anteriori TOT profitul la SOP ! Noi cu ce rămânem că acțiunea voastră nu crește deloc!

    La fel e la Sifuri si normal voi taceti! Ba unele Sifuri trag la răspundere alte companii, cazul Sif4 că de ce nu dau dividende( cazul Prefab,Metalurgica Buc) Tupeu maxim! 

    O să vedeți, anul 2022 va fi anul SOPurilor adică cei 100.000 acționari trebuie să aștepte sau cum vă place vouă să spuneți să:gândească pe termen lung! Răbdare și tutun deci !

    Nu sunteți în toate mințile??? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb