Radu Puiu, XTB România: Ce să aştepte investitorii după listarea Hidroelectrica

S.B.
Piaţa de Capital / 29 iunie 2023

Radu Puiu, XTB România: Ce să aştepte investitorii după listarea Hidroelectrica

Listarea Hidroelectrica este evenimentul anului pentru piaţa de capital din România, fiind un punct de referinţă pentru bursa locală. Este o tranzacţie foarte importantă, care poate influenţa decizia de promovare a României de către MSCI - lider în furnizarea de indici bursieri de referinţă la nivel global - la statutul de Piaţă Emergentă.

Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB România, interesul public cu privire la această listare a confirmat aşteptările: investitorii de retail au trimis ordine de cumpărare pentru 21,3 milioane de acţiuni ale Hidroelectrica. Iar pentru tranşa de retail au fost alocate 11,6 milioane de acţiuni ale companiei. Acest lucru înseamnă o suprascriere de 82%.

"În acest context, investitorii s-ar putea întreba cum ar putea arăta performanţa preţului acţiunilor companiei după listare. E greu de comparat cu o listare specifică, având în vedere particularităţile Hidroelectrica, însă putem să ne uităm către o companie din Israel, pentru a înţelege într-o anumită măsură ce poate aduce pentru investitori un astfel de moment bursier", anunţă Radu Puiu.

Enlight Renewable Energy a fost fondată în 2008 şi tranzacţionată la Bursa de Valori din Tel Aviv din 2010 (simbol ENLT). Enlight dezvoltă, finanţează, construieşte, deţine şi operează proiecte de energie regenerabilă pentru vânzarea de utilităţi. Compania israeliană operează astăzi în cele mai mari trei segmente de energie regenerabilă: solar, eolian şi stocarea energiei. Ca platformă globală, Enlight operează în Statele Unite, Israel şi 9 ţări europene.

Creşterea veniturilor dintr-un sector, transfer de optimism

O modalitate de a verifica ritmul de creştere a unei companii este analiza câştigurilor înainte de dobândă şi impozitare (EBIT). Marjele EBIT ale Enlight au crescut de la 41% la 47% în ultimele 12 luni, iar veniturile sunt, de asemenea, pe o tendinţă ascendentă. Totodată, Enlight prezintă un raport P/E (preţ la încasări) de 50,3. Nivelul lui relativ ridicat poate avea o explicaţie, dar necesită investigaţii suplimentare pentru a determina dacă este justificat.

Raportul P/E este unul dintre cei mai utilizaţi parametri de către investitori pentru a evalua acţiunile. Acesta arată dacă preţul acţiunilor unei companii este supraevaluat sau subevaluat în raport cu alte companii. Totodată, îi ajută pe investitori să determine valoarea de piaţă a unei acţiuni în comparaţie cu câştigurile companiei, arătând cât este dispusă să plătească piaţa pentru o acţiune pe baza câştigurilor.

"Perioada recentă a fost destul de avantajoasă pentru Enlight şi pentru întregul sector de energie, de altfel, deoarece veniturile au crescut foarte rapid. P/E este probabil ridicat fiindcă investitorii cred că această creştere puternică a câştigurilor va fi suficientă pentru o performanţă peste aşteptări a pieţei, în ansamblul ei, în viitorul apropiat. Aşadar, explicaţia acestui raport este, mai degrabă, optimismul investitorilor", subliniază Radu Puiu.

Poziţionare mai bună a Hidro pe raportul preţ/încasări

Faţă de profitul record al anului trecut, de 4,4 miliarde lei, ultima evaluare a Hidroelectrica indică un raport Preţ/Încasări (P/E - earnings) de 12,4. Raportat la profitul bugetat de producătorul şi furnizorul de energie, pentru acest an, de 3,7 miliarde de lei, indicatorul devine 14,7.

Un raport P/E ridicat poate însemna că preţul unei acţiuni este mare în raport cu câştigurile şi poate fi supraevaluat. Un raport P/E scăzut poate indica faptul că preţul actual al acţiunilor este scăzut în comparaţie cu câştigurile.

În mod obişnuit, raportul P/E mediu este de aproximativ 20-25. Orice valoare sub acest nivel ar fi considerată un rezultat P/E bun. Totuşi, trebuie să ţinem cont şi de sectorul din care face parte compania, pentru că valorile medii diferă (de exemplu sectorul tehnologic aduce valori P/E mai ridicate).

"Comparând raportul P/E al Hidroelectrica cu cel al Enlight şi cu valoarea medie, observăm o poziţionare mai bună a companiei româneşti. Totuşi, trebuie subliniat că informaţiile oferite de acest indicator nu trebuie interpretate singure, ci alături de alte elemente fundamentale", arată Radu Puiu.

Oferta publică iniţială a Hidroelectrica este o oportunitate uriaşă de dezvoltare pentru BVB, care îşi consolidează astfel intrarea în rândul burselor europene. Prezenţa acestei companii pe bursă va atrage în România capital şi interes din partea jucătorilor instituţionali mari, internaţionali.

În plus, Hidroelectrica prezintă o marjă de profit de 47% şi promisiunea unei politici generoase de dividende. Potrivit analistului XTB România, acestea pot face din Hridoelectrica o alegere populară pentru investitorii care optează pentru acţiuni de tip value (care oferă dividende).

Diversificarea regională reduce expunerea la risc

Revenind la Enlight Renewable Energy, chiar dacă firma a fost listată pe bursa din Tel Aviv în 2010, merită analizată mai departe pentru că a debutat şi pe piaţa din SUA în luna februarie a acestui an, setând o capitalizare de piaţă de 2,07 miliarde de dolari. În plus, preţul de deschidere a fost de 17,90 dolari, puţin sub preţul iniţial al ofertei publice, de 18 dolari pe acţiune.

Drept comparaţie, preţul la listare al Hidroelectrica a fost setat la 112 lei sau aproximativ 24,6 dolari la cursul valutar din 29 iunie. O altă diferenţă semnificativă este dimensiunea companiei: conform statisticilor din prezent, evaluarea Hidroelectrica este estimată la 9 miliarde de euro (aproximativ 9,81 miliarde de dolari). Prin urmare, vorbim despre o companie de aproape cinci ori mai mare decât cea din Israel.

O altă diferenţă semnificativă este structura afacerii din perspectiva zonei de activitate. Hidroelectrica activează doar pe plan local, în timp ce Enlight are o afacere mult mai diversificată regional, activând pe trei continente. Acest aspect este foarte important, pentru că factorii de risc diferă semnificativ. Hidroelectrica este sensibilă la cadrul legislativ şi la condiţiile de piaţă locale. Acest lucru o face mai expusă faţă de o companie a cărei activitate este distribuită în trei regiuni geografice diferite.

Din punctul de vedere al performanţei de pe Nasdaq, acţiunile Enlight nu au surprins. Preţul a evoluat într-un interval de aproximativ 5 dolari, atingând un minim la 3 martie, de 15,9 dolari, şi un maxim la 15 iunie, de 20,09 dolari. "Lipsa unor mişcări impresionante ar putea fi argumentată de o scădere a preţurilor la energie în acest an şi de o încetinire a sectorului energetic, după un an cu rezultate record. Însă perspectivele din sectorul energetic rămân în continuare bune", subliniază Radu Puiu.

Din nou, ca amploare, pentru piaţa românească, listarea Hidroelectrica rămâne cea mai mare din istorie, motiv pentru care e greu de comparat cu altele. Potrivit analistului XTB România, dacă vorbim despre modul în care această listare ar putea schimba comportamentul imediat al investitorilor, lichiditatea pe alte titluri ar putea scădea, în aşteptarea Hidro. Şi, eventual, vânzări mai multe pentru a obţine cash.

"Pe de altă parte, după listare, lichiditatea va creşte iar dividendul aşteptat din partea Hidroelectrica ar putea reprezenta o sursă de venituri care să fie reinvestite în piaţă. Dacă preţurile Hidroelectrica vor fi atractive, optimismul privind alte companii de pe bursă ar putea fi alimentat la rândul lui", punctează Radu Puiu. Iar o piaţă cu investitori optimişti este o piaţă vie, dinamică şi cu perspective consistente de dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Exact ceeea ce urmeaz... ati pus vreo unul intrebari de situatia FP dupa... oamenii inteleg ca actiunea va fi atacata? Va temeti toti sa faceti o analiza cat de simpla... pseudo-analistilor. Ati vociferat vreo unul ingrijorarile privind manipularile pe final de semestru. Xtb sunt escroci!

    1. Puiu e puisorul cu valurile din criza anterioara, care dupa ce criza dadea semne de incetare el citea in continuare in valuri ca respectiva criza va mai dura si ca dezastrul va fi si mai mare. L-a cam luat valul, iar cei care s-au aruncat in valurile lui au fost dusi de val spre pierzanie.

    Totusi, nu inteleg de ce creste TRP-ul :)))

    1. anul asta are -5,50% iar la 6 luni are -7,65% iar la un an -25,10%

      unde e cresterea? 

      era referitor la cresterea de ieri

      uite, chiar si azi creste 

      intrebarea retorica se mentine "de ce creste TRP-ul?"

      raspuns corect: "ca sa aiba de unde sa scada!" ;) 

    Pai ce sa astepte ?

    Iadul...atat ! Vine in curand sa ia pe toti cei care au slujit lui sub orice forma.

    Ce asteptari ai de la cei care promoveaza tot ce nu are legatura cu Hristos si Cuvantul Sau ? 

    1. Oooo! Bigotii citesc "Bursa"!

      Probabil mai mult scriu, decit citesc. Dar e un inceput. 

    Cele doua societati comerciale nu sunt comparabile nici din perspectiva sectoriala, nici a structurii financiare, deci aceasta reclama mascata va avea un efect invers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb