Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marţi, că România va primi aproape 40 de milioane de doze de vaccin în 2022 şi 2023, situaţia cu acestea fiind "complicată", informează news.ro.
"Ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România", afirmă ministrul.
Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, câte doze de vaccin anti-COVID urmează să ajungă în România anul acesta şi anul viitor, ministrul Sănătăţii a explicat că este vorba despre peste 30 de milioane de doze
"Câte o să ajungă pot să vă răspund, ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, în mod repetat, am făcut demersuri, am informat atât Guvernul României, preşedinţia României, Ministerul de Externe, să vedem care e situaţia în alte ţări. În cei doi ani, 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei. Deci e vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval. Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccin de livrat de la ceilalţi producători pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluţie pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate", a declarat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a explicat că "scade probabilitatea" de a putea vinde sau chiar de a dona aceste doze, în contextul în care interesul pentru vaccinarea anti-COVID a scăzut. El a precizat că România a donat recent 1,1 milioane de doze de ser, iar beneficiarii "nu şi-au manifestat interesul să le primească, încă".
El cataloghează situaţia drept una "greu de gestionat", el subliniind sumele "serioase" de bani pe care statul trebuie să le plătească, dar şi faptul că vaccinul este "un simbol" al prevenţiei", care nu ar trebui distrus.
Ministrul a precizat că nu poate face declaraţii despre prevederile contractuale, care sunt confidenţiale.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023.
1. Oho ho
(mesaj trimis de Oarecare în data de 19.04.2022, 20:05)
Lupta de clasă se ascute. Dialogul de la distanță dintre domnii Rafila și Câtu continuă pe tema achizițiilor Covid cu o noutate: Contractele s-ar părea că nu pot fi schimbate.
Așa că o să avem belșug de vaxxuri vreo două cincinale de acum încolo. Asta dacă nu cumva o sa trecem la vaccinarea forțată și boostere până la loc comanda.
Trebuie sa fim patrioti ca să scăpăm de stoc.
Antologica este si declarația domnului Rafila: "Vaccinul este un simbol al prevenției care nu ar trebui distrus." :)) Preveni-m-aș.
Nu mai e arma letală înu lupta cu pandemia și cu veșnicia ei, ci un biet simbol.
Un simbol sigur și gratuit.