Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Raiffeisen Bank România a aprobat împrumutul a cel mult 500 milioane lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate de maxim cinci ani, suma fiind de peste două ori mai mare faţă de cea obţinută anul trecut printr-o operaţiune de acest tip.
Lansarea emisiunii a fost aprobată într-o AGA derulată la finalul săptămânii trecute, potrivit deciziei AGA publicate vineri pe site-ul băncii.
Detaliile ofertei vor fi stabilite de Directoratul Raiffeisen, iar obligaţiunile ar putea fi listate la bursa din România sau pe o piaţă externă.
Raiffeisen Bank România a atras 225 milioane de lei (51 milioane euro) în luna iulie a anului trecut, prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate la trei ani şi cu dobândă fixă de 5,5% pe an, printr-un plasament privat adresat investitorilor care cumpără fiecare titluri de cel puţin echivalentul în lei a 100.000 de euro.
Raiffeisen a raportat pentru anul trecut un profit net de 458 milioane lei, în creştere cu 17% comparativ cu rezultatul din 2012, când a obţinut un câştig de 393 milioane lei.
Conducerea băncii a propus acţionarilor distribuirea de dividende în valoare cumulată de 264 milioane lei, sumă reprezentând aproape 60% din profitul net realizat anul trecut şi, totodată, similară celei distribuită anul trecut din profitul obţinut în 2012.
Valoarea dividendului va fi de 0,022 lei/acţiune, potrivit Mediafax.
Principalul acţionar al băncii este grupul austriac Raiffeisen Bank International, care deţine 99,49% din acţiuni.
Valoarea activelor totale ale Raiffeisen Bank a crescut cu 11%, de la 5,31 miliarde euro la sfârşitul anului 2012 la 5,92 miliarde euro în decembrie anul trecut. Banca a acordat credite noi în valoare de 1,2 miliarde de euro în 2013, majoritatea fiind destinate companiilor. Numărul de sucursale ale băncii a crescut în România anul trecut, la 530 de unităţi faţă de 527 unităţi cu un an în urmă, în timp ce numărul de angajaţi a scăzut de la 5.486 la 5.308.
Grupul Raiffeisen este prezent în România prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment România, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Bank.