RAIKO Transilvania SA, companie românească cu capital polonez, fondată în 2014 în Cluj, se va lista pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în al treilea trimestru al anului 2019. Compania este specializată în producţia şi comercializarea de sisteme de jgheaburi, acoperişuri, precum şi accesorii pentru acoperiş şi colaborează atât cu clienţi individuali de tip B2C (business to consumer), cât şi cu clienţi corporate de tip B2B (business to business). RAIKO intenţionează să atragă 1 milion de lei printr-o majorare de capital, fonduri care vor fi utilizate în principal pentru achiziţionarea de materiale de producţie, precum şi extinderea activităţilor de vânzare în noi regiuni din România, arată un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
RAIKO Transilvania a fost înfiinţată în 2014 de către Tomasz Kurcin, care este până în prezent acţionar majoritar în companie şi deţine funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie. În 2017, RAIKO şi-a extins zona de distribuţie la nivel naţional şi a început distribuţia altor modele de acoperişuri metalice produse de producători români, precum şi importul şi comercializarea în România a acoperişurilor metalice modulare din Polonia. La începutul anului 2018, RAIKO a înfiinţat Transilvania Roof Center, o companie separată, care se ocupă de vânzarea de sisteme de acoperişuri complete către clienţi individuali. RAIKO Transilvania deţine în prezent 51% din acţiunile Transilvania Roof Center.
Listarea RAIKO Transilvania pe piaţa AeRO va fi precedată de un plasament privat care va avea loc în iunie 2019 şi va include noi acţiuni ordinare emise de companie. Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului şi listarea pe piaţa AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relaţiile cu investitorii. Free-float-ul estimat după listarea RAIKO va fi de aproximativ 30%. Carpathia Capital, fond polonez de tip pre-IPO, listat la Bursa de Valori Bucureşti, va participa la majorarea de capital, astfel RAIKO va deveni a treia investiţie a fondului în România - după ce a investit anterior în Bittnet SA şi MedLife SA, mai informează comunicatul citat.
Tomasz Kurcin, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al RAIKO Transilvania SA, a declarat: "Suntem entuziasmaţi că drumul RAIKO pe pieţele de capital începe în România, la Bursa de Valori Bucureşti. Analizam opţiunea de listare în Europa Centrală şi de Est de ceva timp deja şi suntem convinşi că am găsit parteneri locali, cum ar fi Tradeville, care să ne ajute în acest proces. Din punctul de vedere al investitorilor, piaţa românească a acoperişurilor şi a jgheaburilor este în creştere, la fel şi rata anuală de creştere compusă pentru sectorul nostru, de aceea, sunt încrezător că, împreună cu strategia noastră de dezvoltare dinamică, vom obţine rezultate satisfăcătoare şi profituri atractive pentru viitorii noştri acţionari".
Potrivit studiilor de cercetare asupra pieţei locale, piaţa românească de jgheaburi a crescut în anul 2017 cu 12% faţă de 2016 şi a ajuns la o valoare de 38,88 milioane euro la sfârşitul anului 2017. În acea perioadă, RAIKO a reprezentat a opta cea mai mare companie de pe piaţa locală specializată în jgheaburi din oţel, cu o cotă de piaţă 2,6%. În 2018, compania a înregistrat venituri de 4,1 milioane lei, o scădere cu 44% faţă de 2017. Scăderea cifrei de afaceri a fost cauzată în primul rând de schimbarea strategiei de afaceri, care a inclus transferul unor venituri generate de clienţii de retail ai companiei Transilvania Roof Center, precum şi de creşterea profitabilităţii afacerii în urma renunţării la clienţii care au adus indicatori de rentabilitate mai mici. În anul 2018, profitul net a ajuns la 147.493 lei, o creştere de 10% faţă de rezultatul din anul precedent.
Compania globală de cercetare BMI Research estimează că rata anuală de creştere compusă (CAGR) a vânzărilor în subsectorul rezidenţial din România va creşte cu 7,99% între 2017-2021 şi va fi mai mare decât întregul sector al construcţiilor (unde CAGR estimat este de 6,85%). Creşterea va fi determinată, în primul rând, de cererea puternică pentru apartamente şi locuinţe noi în capitală şi în alte oraşe de mărime medie din România, asociată cu o creştere progresivă a veniturilor, ceea ce va genera un consum mai mare, conform aceluiaşi comunicat.
Odată listată, RAIKO va fi a doua companie cu capital majoritar polonez de la Bursa de Valori Bucureşti, după ce fondul polonez Carpathia Capital s-a listat pe piaţa AeRO în 2015.