RALUCA TURCAN: ''Inspecţia Muncii a dat amenzi de 51 milioane de lei pentru munca la negru, însă ANAF nu colectează suficient''

G.U.
Politică / 27 august 2021

''Inspecţia Muncii a dat amenzi de 51 milioane de lei pentru munca la negru, însă ANAF nu colectează suficient''

Inspecţia Muncii a dat amenzi de 51,1 milioane de lei în primele şapte luni ale acestui an pentru firmele care plăteau oameni la negru, însă mare parte din această sumă nu a fost colectată de ANAF, a afirmat, astăzi, ministrul de resort, Raluca Turcan, transmite Agerpres.

Potrivit acesteia, anul trecut, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată a fost de 101 milioane de lei, iar în primele şapte luni din acest an au fost realizate 39.795 de controale pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată şi 1.816 angajatori au fost amendaţi cu suma totală de 51,1 milioane de lei.

Ministerul şi Inspecţia Muncii au demarat o campanie naţională de verificare a agenţilor economici, cu scopul de a combate fenomenul muncii la negru.

"Vrem să ne asigurăm că această condiţie absolut necesară a corectitudinii pe piaţa muncii este respectată şi că atât angajaţii, cât şi angajatorii înţeleg că munca la negru sau la gri nu îi ajută, ci îi păgubeşte. Am demarat deja discuţiile pe marginea acestui subiect cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor, urmând ca în perioada următoare să avem deja o serie de propuneri comune", a afirmat Turcan.

Semnalul pe care Ministerul Muncii îl dă în piaţă este că trebuie să punem punct practicii utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaţilor. Corectitudinea în relaţiile de muncă înseamnă zero toleranţă faţă de munca la negru şi munca la gri, care afectează atât angajatul şi angajatorul, cât şi statul, a continuat ea.

"România este pe primul loc în Europa la număr de angajaţi plătiţi cu salariul minim, respectiv 1,6 milioane de oameni. Am avut în acest an 120.000 de locuri de muncă noi, majoritatea pe perioadă nedeterminată. Dintre acestea, 47.000 sunt cu salariul minim. În ultimii 10 ani am înregistrat o creştere de cinci ori a numărului de angajaţi cu salariul minim. Sunt cifre îngrijorătoare", a continuat ministrul.

Potrivit acesteia, cel mai dezavantajat este angajatul, pentru că va fi afectat la pensie sau când vrea să-şi facă un credit, însă afectat va fi şi bugetul statului, precum şi mediul economic, prin distorsionarea concurenţei.

"O problemă este că mare pare a acestor amenzi este necolectată şi m-am adresat ANAF astfel încât să găsim o posibilitate să creştem gradul de colectare. Inspectorii se simt neputincioşi, chiar umiliţi, dacă aceste amenzi nu se colectează. Suntem deschişi la colaborare, nu mergem cu biciul peste angajator, ci să apărăm dreptul angajatului", a mai spus Turcan.

Cele mai multe cazuri de muncă nedeclarată au fost găsite în domeniile construcţii, brutărie, protecţie şi pază, depozite şi service, spălătorii, comerţ, notarial, birouri de avocatură şi arhitectură, notează sursa citată.

"Campania va începe luni şi se va finaliza în decembrie. În fiecare săptămână vom controla câte un domeniu susceptibil unde incidenţa muncii nedeclarate este mare. O să începem în construcţii, servicii de panificaţie, pază şi protecţie", a spus, la rândul său, Dantes Bratu, inspector general în Inspecţia Muncii.

Acesta a dat drept exemplu cazuri din construcţii unde angajaţii au contracte de două ore, ceea ce ridică suspiciuni asupra legalităţii activităţii lor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pe toate santierele patriei muncitori au contract pe salariu minim

    sau la 4 ore, diferenta se plateste la negru 

    anaf stie de la banci cum retrag zilnic constructori cash din conturi 

    restul autoritatilor stiu

    pe santierele de la drumuri sunt bagati la supt si serviciiile 

    Raluca,

    Trebuie sa gasiti o cale care sa fie convenabila tuturor celor implicati in "munca la negru" Nu puteti sa bagati mana cu forta in buzunarul unui om care, in mod cert este si asa sarac si care, daca ar avea posibilitatea, s-ar angaja intr-o firma care il plateste bine si respecta pe deplin legea fiscala. 

    Voi guvernantii de acum va va comportati cu cetatenii Romaniei si cu tara ca vechilii de pe mosiile boieresti de la 1907, guvernati in mod cert impotriva cetateanului, impotriva intereselor acestei tari si a poporului roman.  

    Dati-va jos din raiul unde v-ati cocotat si gasiti solutii normale, drepte, cinstite, inclusiv la problema de fata.  

    Parlamentul Romaniei ar trebuii sa legifereze si in conditiile Cap.VI, sectiunea I, art. 126 (5) sa dispuna iinfiintarea unei instante speciale, constituita si din oameni din afara magistraturii, alesi de cetateni, care sa judece guvernantii ce-si baga mainile in avutul tarii si a populatiei, care determina suferinte si chin oamenilor, batranilor si copiilor prin masuri necinstite (preturi, impozite taxe, reduceri, taieri, concedieri, hotii si coruptie,minciuna) care duc la infometarea oamenilor si supunerea lor la tot felul de lipsuri.  

    Si sentinta sa nu fie decat vinovat sau nevinovat. Iar pedeapsa sa fie pentru cei gasiti vinovati una singura , inchisoare pe viata.

    Asa nu s-ar mai inghesuii toti hotii si tampitii, betivii si drogatii la guvernare.  

    Eu am avut propriere pe cont la firma dintr-o gresela la o suma minuscula. Si la astia amendati nu le colecteaza ANAF? N-or fi niste firme ale unor smecheri protejati? Pentru ca la amarasteni imediat vine proprirea.

    Sau poate ANAF aplica algoritmul lor clasic: te pandesc vre-o 4 ani cu orice datorie si se fac ca ploua, ba chiar iti si da hartie ca nu ai datorii si apoi la 4 ani si 6 luni te someaza ca ti-au gasit in final ceva de plata si ai penalitati de platit din urma! Niste dubiosi toti de acolo. 

    ... ,, STATUL " dă vina pe ,, STAT " : nu - i cine răspunde de stare de fapt ...planeta te concurează la toate : crește importul .Producem ,, filozofie ".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb