Raport Artmark: Piaţa românească de artă în anul recesiunii

D.R.
Comunicate de presă / 21 iulie 2023

Raport Artmark: Piaţa românească de artă în anul recesiunii

Artmark a publicat raportul pieţei româneşti de artă pentru perioada septembrie 2022 - iulie 2023, informează un comunicat de presă, remis astăzi. Raportul Artmark oferă o perspectivă analitică asupra evoluţiei pieţei frumosului şi valorilor culturale, precum şi a trendurilor curente în piaţă.

De-a lungul anului pieţei de artă, Casa A10 by Artmark a organizat 49 de licitaţii şi a înregistrat un total al adjudecărilor în licitaţii de aproximativ 9,4 milioane de euro, o rată medie de adjudecare de 70,10%, precum şi un total de magazin de 1,14 milioane de euro. Concluziile raportului, deşi referitoare la un context inflaţionist, sunt marcate de o consolidare a interesului pentru diverse sectoare ale pieţei de artă şi a obiectelor de colecţie, tratate drept investiţii inteligente, de adoptare a tehnologiilor AI, de întinerirea vârstei participanţilor la expoziţiile şi licitaţiile Artmark, dar şi de celebrarea artei prin evenimente culturale speciale organizate la Palatul Cesianu-Racoviţă.

În 2023, Artmark a împlinit 15 ani de activitate şi a marcat 500 de licitaţii desfăşurate în piaţa românească de artă, în luna mai a acestei primăveri. Volumul de opere de artă şi obiecte de colecţie puse în vânzare prin licitaţiile Casei a crescut cu 6%, ArtPrice a listat Artmark drept lider al pieţei de artă din sud-estul Europei şi a clasat A10 by Artmark pe locul 2 în Europa de Est în termeni de volume de artă puse în vânzare şi vândute (după casa de licitaţie lider a pieţei poloneze). În paralel cu creşterea numărului de tranzacţii de artă în ultimul an am asistat şi la o creştere a numărului de ore de licitaţie, cu aprox. 2% (de la 217h la 222h), ceea ce a justificat adoptarea unui nou format eficient de licitaţie digitală pentru unele licitaţii de obiecte de colecţie: Timed Online Auction, bizuită pe algoritmii AI şi care presupune înlocuirea comisarului fizic din sala de licitaţii cu unul virtual. Însă, noua tipologie de licitaţii a fost lansată în paralel cu revenirea la sala fizică de licitaţie, iar primul eveniment cu sală externă, după mai bine de 3 ani de licitaţii online, anume Licitaţia de Primăvară, s-a desfăşurat recent la InterContinental Athenee Palace.

Piaţa românească de artă, în perioada 2022-2023, a înregistrat şi o creştere semnificativă a numărului de adjudecatari tineri, cu 8% (din rândul segmentelor de vârstă 18-30 de ani şi 30-40 de ani). Totodată, sezonul 2022-2023 se clasează pe al doilea loc ca număr de palete online ofertante (din 2011 de la momentul lansării platformei de licitare online Artmark Live), anume 5.586 de adjudecatari online, iar participarea online la licitaţiile Artmark având tematici internaţionale s-a efectuat în sezonul analizat din 47 de alte ţări decât România (jurisdicţiile străine cu cea mai mare pondere în ofertare fiind Franţa, Belgia, Italia, UK, Elveţia, SUA şi China).

Segmentul artei clasice româneşti este condus de triunghiul de patrimoniu - Grigorescu-Tonitza-Luchian. Cea mai mare valoare, în acest sezon, a înregistrat-o Nicolae Tonitza, a cărui operă "Fetiţa cu fundiţă roz" a fost adjudecată pentru 110.000 de euro în cadrul Licitaţiei de Primăvară. Pentru 77.500 de euro a fost adjudecată versiunea de mici dimensiuni a operei aflate în colecţia Casei Regale, semnate de pictorul naţional Nicolae Grigorescu - "Elisabeta Doamna în biroul său". Ştefan Luchian are o singură tranzacţie în perioada de referinţă, acuarela "Ulcior cu albăstrele", care se clasează drept a doua cel mai bine vândută acuarelă de Luchian, fiind adjudecată pentru 40.000 de euro. Totodată, piaţa de bunuri culturale istorice a înregistrat recorduri absolute în perioada de referinţă: recordul pentru cartea veche românească este deţinut de două exemplare ale "Bibliei de la Bucureşti", care au fost vândute succesiv pentru 40.000 de euro, respectiv pentru 36.250 de euro.

Dintre recordurile obiectelor de colecţie enumerăm doar câteva: 70.000 de euro pentru un splendid exemplar de Ford Mustang GT Fastback; 24.000 de euro pentru un istoric exemplar de Harley Davidson VL din anii 1930; 15.000 de euro pentru o sticlă de whisky dintre cele doar 40 de exemplare de Port Ellen Maltings, îmbuteliat cu ocazia vizitării în 1980 a distileriilor Port Ellen de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit; iar un butoi de vin românesc, Fetească Neagră de Galicea Mare, din 2019, a fost adjudecat înainte de sărbătorile pascale, pentru 20.500 de euro; pentru ca recordul segmentului de lux să fie înregistrat de un ceas Rolex Daytona, din aur, cu diamante, care a fost adjudecat în februarie pentru 45.000 de euro etc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu putem vorbi de recesiune in romania cand e crack up boom.

    nici bondurile nu arata imca recesiune. 

    s c c r e t

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb