RAPORT CITR: "Vânzarea poliţelor sub tariful notificat, printre principalele cauze ale falimentului City Insurance"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iunie 2022

"Vânzarea poliţelor sub tariful notificat, printre principalele cauze ale falimentului City Insurance"

Oana Munteanu, partener CITR: "Am indentificat faptul că City a luat măsuri care au dus la adâncirea deficitului financiar în care se afla" Paul Dieter Cîrlănaru, CEO: "Raportul nostru identifică situaţii de atragere a răspunderii pentru persoanele responsabile de administrarea şi gestionarea City Insurance"

Vânzarea poliţelor de asigurare sub tariful notificat, cu scopul de a creşte cota de piaţă, fapt ce a generat un deficit de 1,2 miliarde lei în perioada cuprinsă între 2018-2021, este una dintre principalele cauze operaţionale care au dus la falimentul City Insurance, conform unui raport prezentat ieri de CITR, lichidiatorul judiciar al companiei, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, lipsa demersurilor pentru pentru recuperarea creanţelor de la reasiguratori a generat un deficit de 422 milioane de lei, în timp ce neplata la timp a daunelor a dus la plăţi de penalităţi şi cheltuieli de executare de peste 45 milioane de lei, se mai arată în raportul CITR.

Alte pierderi, de 185 milioane de lei, au fost constatate la nivelul filialelor din Grecia şi Italia pe perioada 2017-2021, în timp ce din nerecuperarea creanţelor în regrese compania înregistrat un deficit de 54 milioane de lei, la finele lunii decembrie. În plus, au existat împrumuturi fără substanţă economică în valoare de 125 milioane de euro contractate de City Insurance care fac obiectul unor cercetări penale naţionale şi internaţionale, conform CITR.

Totodată, lichidiatorul judiciar a identificat o serie de cauze ale falimentului City care ţin de gestionarea fondurilor. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi şi un onorariu de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acţionarul majoritar şi de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de City Insurance. Din nerecuperarea împrumuturilor acordate societăţii afiliate - City Invest & Management SRL, compania a înregistrat pierderi de 57 milioane de lei la finele anului trecut. De asemenea, au existat pierderi rezultate din vânzarea unor imobile şi terenuri achiziţionate la valori ridicate în perioada 2012-2014, diferenţa dintre valoarea de achiziţie şi valoarea de vânzare în 2019-2020 ridicându-se la 42,6 milioane de lei.

Oana Munteanu, partener CITR şi managerul proiectului City Insurance, a spus: "Modul în care evoluează o companie este direct influenţat de modul în care aceasta îşi gestionează fondurile. Noi în cazul City am indentificat că a luat nişte măsuri care au dus la adâncirea deficitului financiar în care se afla".

Oana Munteanu: "Următoarea etapă este înaintarea către instanţă a unei cereri de atragere a răspunderii pentru factorii ce au condus la falimentul City"

În ceea ce priveşte atragerea răspunderii a celor care au cauzat falimentul City Insurance, potrivit articolului 268 din Legea Insolvenţei, judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului prin săvârşirea uneia din faptele prevăzute expres de lege, conform raportului CITR.

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, a spus: "Raportul nostru identifică situaţii de atragerea răspunderii pentru persoanele responsabile de administrarea şi gestionarea acestei companii. Ele sunt exact definite de legea 85/2014 (...). Noi astăzi prezentăm concluziile tehnice legate de modul în care s-a desfăşurat activitatea companiei şi problemele pe care le-am indentificat, iar de aici se merge mai departe în faţă instanţelor de judecată".

Directorul CITR a adăugat: "Vorbim fie de măsuri care au permis companiei să îşi menţină activititatea, deşi măsurile în sine aduceau mai mult pierderi (...). De asemenea, vorbim de măsuri care au denaturat datele financiare ale companiei, în baza căror City şi-a desfăşurat activitatea în continuare. Vorbim de contracte sau de demersuri juridice în care se poate identifica în mod clar că City, reprezentată de aceste persoane, a pierdut mai mult decât a câştigat. Iar legea stabileşte cadrul în care, plecând de la conţinutul acestui raport se merge mai departe la demersuri prin intermediul cărora, în instanţă, se stabileşte răspunderea unora sau a mai multor persoane".

Oana Munteanu, managerul proiectului City Insurance, a subliniat că următoarea etapă este înaintarea către instanţă a unei cereri de atragere a răspunderii pentru factorii ce au condus la falimentul City.

"De asemenea, vom introduce şi acţiuni în anularea unor acte şi operaţiuni frauduloase petrecute înainte de deschiderea procedurii de faliment. Vom accelera demersurile privind recuperările de creanţe, iar conform evidenţelor contabile ale City suma totală pe care ar avea-o de recuperat se ridică la aproximativ 700 milioane de lei. Într-un timp foarte scurt vom avea şi raportul de evaluare al bunurilor din patrimoniul City, iar în perioada imediat următoare ne propunem să demarăm procedura de vânzare a acestor bunuri", a conchis Oana Munteanu.

Conform raportului, lichidatorul judiciar a identificat incidenţa mai multor cazuri de antrenare a răspunderii prevăzute de legea 85/2014, respectiv: au dispus în interes personal continuarea unei activităţi care conduceau în mod vădit societatea de asigurare/reasigurare la încetarea de plăţi; au folosit activele şi/sau creditele societăţii de asigurare/reasigurare în interes propriu şi al altor persoane; au ţinut o contabilitate fictivă, au facilitat dispariţia unor documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea potrivit legii; au deturnat ori au ascuns o parte din activul societăţii de asigurare/reasigurare sau au mărit în mod fictiv pasivul acesteia; au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura societăţii de asigurare/reasigurare fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi; au întocmit situaţii financiare anuale, alte situaţii contabile ori raportări, cu nerespectarea prevederilor legale; în cadrul acţiunilor interne de verificare, nu au identificat şi/sau nu au sesizat, din culpa acestora, faptele care au condus la fraude şi/sau la o gestiune defectuoasă a patrimoniului societăţii de asigurare/reasigurare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. City Insurance s falimentat și din cauza mafiei service.urilor care umfla preturile și în cârdășie cu multi dintre afectați băgau reparatii in plus! Până când înșelătoria asta nu dispare toate companiile de asigurări care vând RCA sunt in pericol!

    1. Ce oameni rai dom'le. S-au inteles service-urile ca sa dea teapa numai la City.

    Politelea alea se vindeau la negru la taraba in piata, deci ASF n-avea de unde sa stie...

    Sau stai ca parca nu se poate sa le vinzi la negru... 

    deci da, deci.....bine 

    Propun o noua denumire: Autoritatea pentru Constatarea Țepelor Financiare din Romania.

    Ca mai mult decat sa constati nu ai ce face...pentru ca... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb