RAPORTAT LA EURO Lira sterlină, la cel mai redus curs din ultimele nouă luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august 2018

Lira sterlină, la cel mai redus curs din ultimele nouă luni

Moneda Marii Britanii, lira sterlină, s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni, faţă de euro, din cauza temerilor tot mai mari că Regatul Unit ar putea părăsi Uniunea Europeană fără un acord privind viitoarele legături economice cu blocul comunitar.

Lira a coborât cu 0,5% ieri, în jurul orei 13.30, pe piaţa din Londra, atingând 0,9003 unităţi/euro. Mai devreme, moneda britanică atinsese 0,9017 unităţi/euro, cel mai redus curs din 20 octombrie până în prezent. Faţă de dolar, lira a scăzut la 1,2860 unităţi, nivel minim al ultimelor 11 luni.

Lira a scăzut pentru a treia zi la rând comparativ cu moneda unică europeană şi, totodată, a slăbit faţă de valutele ţărilor din G10 în condiţiile în care, la finele săptămânii trecute, un oficial de la Londra a declarat că probabilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord a ajuns la 60%.

Deprecierea lirei faţă de euro "este un semn clar că pieţele încep să se concentreze pe riscurile specifice privind evoluţia lirei, asociate cu un Brexit fără acord", este de părere Viraj Patel, strateg la "ING Groep" NV, citat de Bloomberg. Acesta menţionează: "Anticipăm un curs de 0,91-0,92 lire/euro în lunile următoare, din cauza incertitudinilor privind felul în care va ieşi Regatul Unit din UE".

Recent, David Davis, fostul minis-tru britanic pentru Brexit, afirma că UE îşi face "calcule extrem de greşite" dacă consideră că Regatul Unit nu este pregătit să părăsească negocierile, res-pectiv blocul european, fără un acord cu Bruxelles-ul. Potrivit spuselor sale, Marea Britanie este într-un proces de negociere, dar "nu trebuie să intre în panică", întrucât UE are mai mult de pierdut în cazul unui evetual Brexit fără acord.

Marea Britanie şi UE încă speră să ajungă la un acord până în octombrie. Premierul britanic Theresa May şi-a exprimat în mai multe rânduri speranţa că Londra va realiza un acord de Brexit cu Bruxelles-ul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb