RASDAQ Acţiunile "Asigurarea Românească" au fost ieri vedetele pieţei

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 martie 2005

La categoria a doua, cele mai intens tranzacţionate acţiuni au fost cele ale companiei de asigurări "Asigurarea Ro-mânească Asirom" (simbol ASRA). Din totalul acţiunilor transferate la această categorie, 97,8% au fost titluri ASRA. Cursul mediu de tranzacţionare al acestor acţiuni s-a apreciat ieri cu 2,2%, brokerii considerînd că această evoluţie a fost determinată de numărul mare al ordinelor de vînzare lansate de către investitori. Valoarea transferurilor cu acţiuni ASRA a fost de peste 95% din valoarea totală a categoriei a II-a.

Transferurile cu titlurile operatorului portuar "Socep" Constanţa (simbol SOCP) au reprezentat 33% din totalul acţiunilor tranzacţionate la prima categorie. În ultima săptămînă cotaţia medie unitară a titlurilor SOCP a fluctuat în jurul valorii de 4.570 lei. Valoarea tranzacţiilor perfectate cu acţiunile SOCP a reprezentat 41,2% din valoarea totală a categoriei. Ieri, compania şi-a anunţat rezultatele financiare preliminare pentru 2004 care indică o cifră de afaceri de 542,37 miliarde lei, faţă de 442,99 miliarde în 2003.

În urma anunţării rezultatelor financiare preliminare, cu acţiunile producătorului de îmbrăcăminte "Braiconf" Brăila (simbol BRCR) au fost efectuate tranzacţii de aproximativ o treime din volumul total al primei categorii. Compania a obţinut pentru anul trecut o cifră de afaceri de 504,37 miliarde de lei, cu 11,7% mai mare decît nivelul din anul precedent. Preţul de referinţă al sesiunii bursiere de ieri a fost de 82.000lei/acţiune, în scădere cu 2,96% faţă de şedinţa de vineri.

Titlurile "Biofarm" (simbol BIOF) au revenit la o lichiditate bună, detaşîndu-se de restul acţiunilor de la aceeaşi categorie, respectiv bază, în ceea ce priveşte valoarea totală ce s-a rulat cu aceste acţiuni, de pes-te 8 miliarde de lei. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din totalul înregistrat ieri la categoria de bază. Cursul nu a ieşit din trendul de evoluţie obişnuit, înregistrat în ultima săptămînă, preţul de referinţă fiind de 5.184 lei/acţiune, în scădere cu 0,56% faţă de şedinţa anterioară. Societatea şi-a anunţat zilele trecute rezultatele financiare preliminare, obţinînd anul trecut o cifră de afaceri de 366,32 miliarde de lei, cu aproximativ 10% mai mare decît nivelul din 2003. Profitul net raportat pentru anul 2004 a fost de 86,83 miliarde lei, în creştere cu 14,5% faţă de anul 2003. La aceeaşi categorie, au fost transferate acţiuni ale "Companiei de Remorcare Maritimă Coremar" Constanţa (simbol REMO), în valoare de peste 1,8 miliarde lei. Cotaţia acestor acţiuni în ultima săptămînă s-a aflat pe un trend ascendent, preţul mediu a variat între 10.000 lei şi 15.000lei/acţiune în perioada 21-28 februarie. În ultimul an, preţul mediu unitar a fluctuat între un minim de 3.600 lei înregistrat pe 16 august 2002 şi un maxim de 15.900 lei/acţiune, pe 25 februarie. Titlurile REMO au avut o lichiditate bună, s-au perfectat 30 tranzacţii la un preţ de închidere de 15.000 lei/acţiune, cu 3,45% mai mare decît cotaţia din şedinţa anterioară.

Volumul total al tranzacţiilor de ieri a depăşit 43,6 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb