RASDAQ Acţiunile "Rompetrol" au fost preferatele investitorilor

R.U.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2005

Pe piaţa Rasdaq a continuat şi ieri tendinţa de apreciere a cotaţiilor bursiere, fapt reflectat de creşterile celor trei indici, cel mai mare ritm de creştere, de 5,47% fiind înregistrat de Raq-I. Valoarea totală a transferurilor perfectate pe parcursul şedinţei bursiere de ieri s-a ridicat la 25,24 miliarde de lei, mai bine de jumătate din această valoare datorîndu-se transferurilor cu acţiuni listate la categoria a doua a Bursei Electronice Ras-daq.

Investitorii au manifestat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri un interes ridicat pentru acţiunile companiei petroliere "Rompetrol" Bucureşti (VEGA), acestea înre-gis-trînd un volum de tranzacţionare de 2,7 milioane de acţiuni. Titlurile VEGA au fost transferate la un curs mediu unitar de 856 lei, acesta fiind cu 4,24% mai mare decît preţul mediu aferent şedinţei bursiere anterioare. Evoluţia înregistrată în ultima perioadă de acţiunile VEGA este explicată de brokeri prin faptul că investitorii consideră atractiv sectorul petrolier.

Titlurile operatorului portuar "Socep" au înregistrat pe parcursul şedinţei de ieri un volum de tranzacţionare mai mic decît cel din ziua precedentă, numărul acţiunilor transferate fiind de aproape 700.000, iar valoarea tranzacţiilor efectuate cu acestea ridicîndu-se la 2,44 miliarde de lei. Cotaţia medie a înregistrat o uşoară depreciere, de 0,57% faţă de şedinţa anterioară.

La categoria a doua, cea mai mare valoare de tranzacţionare a fost înregistrată de "Elpreco" Craiova, respectiv 3,58 miliarde de lei. Lichiditatea acestor acţiuni a fost redusă, fiind transferate 7.186 de titluri. Cursul mediu de tranzacţionare, de 485.000 lei/acţiune, a fost cu 5,26% peste cursul mediu aferent şedinţei precedente. Brokerii sînt de părere că la baza evoluţiei bune a cotaţiei titlurilor ELPS stau rezultatele financiare bune ale societăţii şi perspectivele de îmbunătăţire a acestora.

Acţiunile "Romportmet", operatorul portuar din Galaţi, au fost şi ieri în atentia investitorilor. Au fost transferate 25.110 acţiuni la preţul mediu de 28.684 lei/acţiune, în creştere cu 18,98% faţă de şedinţa anterioară. Compania gălăţeană are un capital social de 33,85 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală 1.000 de lei. Potrivit ultimelor raportări de pe piaţa Rasdaq, 78,22% din capitalul emitentului este deţinut de fondul de investiţii "Broadhurst Investment". Societatea "Sidex Trading" este acţionar semnificativ al emitentului cu o deţinere de 11,45% din titlurile "Romportmet".

Titlurile "Sanex" Cluj Napoca au avut ieri o lichiditate ridicată. Au fost transferate aproape 200.000 de acţiuni, la preţul mediu de 7.156 lei/acţiune, acesta fiind cu 5,11% peste cotaţia medie aferentă şedinţei bursiere anterioare.

Cele mai lichide acţiuni de la categoria bază au fost ale companiei "Romlux" din Tîrgovişte.

Acestea au înregistrat un volum tranzacţionat de 541.000 titluri. Cursul mediu de transfer a fost de 345 lei/titlu, în scădere cu 9,54% faţă de nivelul înregistrat cu o zi înainte.

"Romlux" are ca obiect de activitate producţia de lămpi electrice şi echipamente de iluminat. Potrivit ultimelor raportări de pe piaţa Rasdaq, 69,6% din capitalul companiei se află în posesia fondului de investiţii "Broadhurst Investment Ltd".

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb