RASDAQ Au revenit investitorii la categoria a doua

DIANA DOROBANŢU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 mai 2005

În şedinţa de ieri s-a înregistrat o oarecare stabilizare a cotaţiilor. Astfel, indicii RAQ Compozit şi RAQ-II s-au depreciat cu doar 0,05%, respectiv 0,78%. RAQ-I a crescut cu 0,15%. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 13 miliarde de lei, cu 44% mai mult decît în şedinţa de miercuri.

La categoria a II-a valoarea tranzacţiilor a crescut cu 83% faţă de şedinţa precedentă, totalizînd peste un miliard de lei.

Compania piteşteană "Grupul Iatsa" (GRIA) a înregis-trat o creştere a preţului acţiunilor sale de 11,11%, pînă la 40.000 lei/acţiune. Anul trecut, aceasta a obţinut un profit de 6 miliarde de lei, cu 33,33% mai mult decît în 2003, deşi cifra de afaceri a scăzut cu 65% la 56 miliarde de lei. Acţionar majoritar este Tiberiu Postelnicu care are o participaţie 82,74% din capitalul social. AVAS mai deţine 5.78% din titluri. Au avut loc 14 tranzacţii cu acţiunile "Comvex" Constanţa (CMVX), ce au înglobat 158 milioane de lei. Titlurile tranzacţionate ieri au o pondere nesemnificativă în totalul capitalului social al emitentului, ce cuprinde peste 4,4 milioane acţiuni.

În cadrul categoriei de bază atenţia investitorilor s-a concentrat asupra societăţii "Grosil Slobozia" (GROS), cu ale cărei acţiuni au fost încheiate zece transferuri în valoare de 3,2 miliarde de lei, respectiv 24% din totalul pieţei. Cele peste 38.000 acţiuni tranzacţionate reprezintă aproximativ 25% din capitalul soci

al de 3,8 miliarde de lei al comerciantului de cafea şi ceai.

A doua companie, ca valoare înregistrată la aceeaşi categorie, este "Bega Minerale Industriale" Aghireşu (BMIA). Cu aceste acţiuni au fost realizate transferuri în valoare de 1,8 miliarde de lei, adică 20% din totalul categoriei. Cu toate că societatea şi-a dublat in 2004 profitul aferent anului precedent, ajungînd la 39,7 miliarde de lei, preţul titlurilor sale s-a depreciat, din nou, cu 3,85%, atigînd valoarea de 25.000 lei/acţiune.

Cea mai mare variaţie negativă de preţ a înregistrat-o, ieri, "Ipromet" Bucureşti (IPRA). Acţiunile societăţii, care se ocupă cu cercetarea aplicativă în ştiinţe fizice şi naturale, s-au tranzacţionat la preţul de 15.565 lei/ acţiune, în scădere cu aproape 25% faţă de şedinţa precedentă. Cursul acestor acţiuni s-a înscris pe un trend de-s-cendent încă din luna aprilie anul în curs, cînd a fost înregistrat maximul istoric de 24.000 lei/acţiune. Valoarea celor două pachete transferate ieri a fost doar de 54 milioane de lei.

A revenit în atenţia investitorilor "24 Ianuarie" Ploieşti (IANY). Preţul acestor acţiuni a crescut cu 22,22% (cea mai mare apreciere în cadrul categoriei de bază) pînă la valoarea de 44.000 lei/acţiune. Acest lucru este explicat şi de rezultatele foarte bune obţinute de companie în 2004. Astfel,producătorul de recipienţi din oţel a înregistrat un profit net de patru ori mai mare in 2004 fata de 2003, însumînd 2,3 miliarde de lei.

În cadrul primei categorii s-a apreciat preţul titlurilor "Mittal Steel" Roman (PTRO) cu 6,83% faţă de şedinţa precedentă cînd scăzuse. Cele mai lichide acţiuni au aparţinut din nou societăţii "Braiconf", tranzacţiile cu cele peste 16.000 acţiuni însumînd 989 milioane de lei,adică 41% din valoarea totală înregistrată la această categorie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb