RASDAQ "Ipromet" face vîlvă

E.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 septembrie 2006

În prima zi a săptămînii, cel mai notabil eveniment a fost valoarea mare a tranzacţiilor făcută cu acţiunile "Ipromet" SA.

Indicele Rasdaq-Compozit, care urmăreşte evoluţia tuturor acţiunilor din piaţă, a scăzut cu -0,45%, RAQ I s-a diminuat cu aproape un punct procentual (-0,98%), în timp ce RAQ II a urcat cu 0,07%.

Volumul total de titluri tranzacţionate a fost de 1.582.706, mai mare cu 110% decît în sesiunea de vineri. Valoarea a urcat, de asemenea, de aproape patru ori, ajungînd la 2.994.498 lei.

Transferurile cu acţiunile "Ipromet" SA (simbol IPRA) au însumat 2.180.256 lei, ceea ce înseamnă 72,8% din totalul valorii tranzacţionate în şedinţa de ieri.

"Ipromet", institutul de proiectare şi inginerie tehnologică pentru industria metalurgică, a fost de departe vedeta zilei de luni, majoritatea transferurilor avîndu-l în prim plan. Cotaţia acţiunilor IPRA se află pe un trend ascendent din data de 10 august, transferurile de ieri fiind făcute între un minim de 7,5 lei şi un maxim de 7,7 lei/acţiune, în condiţiile în care vineri valoarea unei acţiuni era de 7,4 lei. Aceasta a însemnat o creştere cu 4,05%, faţă de şedinţa anterioară. În cadrul sesiunii de ieri au fost tranzacţionate 283.835 titluri IPRA (peste 20% din capitalul social de 1.339.375 lei, format din acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu). Ţinînd cont de transferurile importante cu acţiunile "Ipromet", ne putem aştepta în zilele următoare la un anunţ privind modificarea structurii acţionariatului.

"Albalact" SA a fost a doua societate tranzacţionată ieri, ca importanţă, în cadrul pieţei Ras-daq. Aceasta a înregistrat un volum de 139.500 acţiuni transferate cu o valoare totală de 100.320 lei. Titlurile producătorului de lactate din Alba Iulia au avut o lichiditate foarte bună în ultima vreme, ele atrăgînd din ce în ce mai mulţi investitori. Tranzacţiile de ieri s-au încheiat la valoarea de 0,71 lei/acţiune.

Valoarea de 90.000 lei a asigurat Magazinului Universal "Maramureş" (simbol MAMA) poziţia a treia în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi în cadrul şedinţei de luni. Societatea a avut un profit net de 605.929 lei faţă de doar 121.172 lei cu un an în urmă. Aceasta a însemnat o creştere de peste patru ori a profitului pe primul semestru al acestui an în comparaţie cu perioada similară din 2005. Din 15 august evoluţia cotaţiei acţiunilor MAMA este liniară, situîndu-se în jurul valorii de 3 lei/acţiune.

"IAR" SA Braşov a fost, de asemenea, activă pe piaţă, înregistrînd o valoare de 62.175 lei. Acţiunea societăţii specializată în construcţia de aeronave prezintă o creştere constantă din data de 24 iulie, urcînd de la 3 lei la 5,8 lei/acţiune. Ultima tranzacţie de ieri a fost perfectată la valoarea de 5,8 lei/acţiune.

"Ves" SA Sighişoara (simbol VESY) a avut şi ea o contribuţie destul de însemnată la formarea volumului de ieri, cu 170.500 titluri transferate. Cotaţiile VESY au avut un traseu sinuos pînă acum. Societatea este specializată în fabricarea de construcţii metalice şi părţi pentru construcţii metalice şi are un capital social de 7,2 milioane lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Titlurile sale sunt tranzacţionate în cadrul categoriei de bază a pieţei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb