Rasdaq, menţinut de 18 ani, pe acelaşi argument: acţionarii minoritari

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2014

Rasdaq, menţinut de 18 ani, pe acelaşi argument: acţionarii minoritari

Mai mulţi investitori au semnalat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) faptul că legea pentru desfiinţarea Rasdaq, adoptată recent, conţine "hibe", care permit emitenţilor să ocolească obligaţiile faţă de minoritari, potrivit unor surse prezente, ieri, la dezbaterea proiectului de regulament privind statutul pieţei Rasdaq.

Potrivit legii Rasdaq, emitenţii trebuie să decidă dacă iniţiază demersurile pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare (ATS), în termen de patru luni, în cadrul adunărilor generale, urmând ca, într-un an, piaţa să nu mai existe.

Participanţii la dezbatere au ridicat problema companiilor care pot alege listarea pe ATS, de unde se pot delista fără nici o "penalitate", deşi legea adoptată în Parlament, stipulează că societatea trebuie să acorde acţionarilor dreptul de retragere.

"Legea este proastă, are foarte multe scăpări privind protecţia acţionarilor minoritari", ne-au spus surse din piaţă, adăugând: "Nu cred că se mai poate interveni pe lege. ASF încearcă să vadă ce se mai poate salva din lege, prin proiectul de regulament, astfel încât să acopere găurile lăsate. Dar, are posibilităţi limitate".

MAKE, preşedintele Grupului de Presă "BURSA", consideră că hibele invocate de participanţii la dezbatere sunt artificioase şi reprezintă unul şi acelaşi argument cu acela pentru care a fost înfiinţată piaţa ilegală Rasdaq şi pentru care a fost menţinută timp de 18 ani, respectiv protejarea acţionarilor minoritari, cărora trebuie să le fie asigurată posibilitatea tranzacţionării: "În 18 ani, acţionarii minoritari nu şi-au tranzacţionat acţiunile, iar societăţile listate nu au simţit nevoia listării, unde au fost băgate cu forţa.

În clipa în care s-ar delista, acţionarilor minoritari nu li s-ar schimba statutul în nici un fel faţă de situaţia când societatea era listată. În definitiv, au un an la dispoziţie să-şi vândă acţiunile pe piaţa Rasdaq. Dar, cine să le cumpere? Să obligi societatea să-i despăgubească pe acţionarii minoritari este un alt ghişeft, pentru că cererea şi oferta nu prilejuiesc tranzacţionarea.

Astfel, scandalul de ieri este, cum am spus, artificial şi obstrucţionist".

Unele voci sunt dezamăgite de lipsa de reacţie a reprezentanţilor Bursei de Valori faţă de legea Rasdaq: "Aceste probleme impactează asupra pieţei de capital, prin deteriorarea percepţiei investitorilor. Ei vor să creeze un ATS, Aero, însă ce investitori să atragă, în condiţiile în care sunt probleme la desfiinţarea Rasdaq?"

Investitorii au mai găsit probleme în lege referitoare la evaluările care trebuie făcute pentru stabilirea preţului de retragere a acţionarilor, la modul de plată în cazul retragerilor şi la dovada plăţii.

Recent, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a atras atenţia că legea prin care se defiinţează Piaţa Rasdaq nu acoperă în întregime toate situaţiile induse de modificarea regimului juridic al acţiunilor tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ şi că prevederile ambigue ale legii pot duce la afectarea gravă a activităţii emitenţilor.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. sa se delisteze cine vrea, doar sa fie un termen de plata de maxim 30 de zile de la depunerea dclaratiei de retragere...daca retragerea dureaza 2-3 luni, nu se supara nimeni!

    De acord cu ce spune Make, o falsa problema. Pana la aparitia legii toti cei care acum "sunt pe invers" , aveau alte probleme. Aceiasi oameni de 18 ani care nu -si vor schimba mentalitatea si nu vor progresa.

    1. de ce se delisteaza mult mai multi decat se listeaza(se listeaza doar companii de stat!)?

    2. de ce nu au nevoie romcim, dacia, sidex, terapia, arctic etcetc de bursa?pt ca pe bursa sunt doar fonduri care fac doar inginerii(crosuri) pt a avea un loc caldutz...vezi randam fondurilor si indicele bet, care nu contine neaparat si dividendele!!!!!!deci finduri si speculatori, ca mine, recunosc 

    3. ineficienta asf este maxima, legea e calcata in picioare de niste porci 

    4. chiar asa, la ce dracu le trebuie romanilor bursa?cand ei sunt nascuti capsunari?

    5. rasdaq sau nu, tot un drac e!tot la bvb se fac tranzactiile, nu putem separa entitatile, iar acuma dupa ce i- ai vrut pe putinii romani ca actionari, acuma sa ii abuzezi mi se pare umilitor! 

    Societatile de pe RASDAQ au facut obiectul unei oferte publice simplificate facuta de Statul Roman. Actiunile emise de fostele intreprinderi de stat transformate in societati pe actiuni (in baza legii 15/1990) au fost listate obligatoriu pe o piata special infiintata pentru a se "tranzactiona" aceste actiuni. Cei care au subscris in cadrul respectivei oferte publice "milioanele de cetateni indreptatiti sa obtina certificatele de proprietate" si care au subscris direct actiuni la societatile comerciale ajung astfel sa fie deposedati de dreptul lor, intr-o "procedura" absurda impusa de Legea nr. 151/2014, procedura pentru care in final o sa fie responsabil Statul Roman in conditiile in care procedura instituita de Legea 151/2014 este exclusiv in favoarea actionarilor majoritari de la aceste societati.

    Practic, Legea 151/2014 este o noua lovitura data de Statul Roman pietei de capital din Romania si afecteaza direct dreptul de proprietate si increderea micului investitor. 

    1. zic sa facem o adresa catre diaspora sa ne apere si sa facem justitia independenta si sa promovam statul de drept :)))))))))))))))))))))))))))))

      si eu sunt fraierul care acumparat prin intermediul unui s s i f actiuni de pe rasdaq la peste 10 intreprinderi sperand ca dreptul la proprietate este garantat de stat.ar fi bine ca domnul make sa ne spuna intrun articol ce ar trebui sa facem macar acum dupa ce am asteptat minunea , 18 ani !

      Daca vrei tu sa simplifici lucrurile, atunci privatizarea in masa iti rezulta ca "oferta publica simplificata".

      Eu unul nu am auzit de asa ceva, ci despre o lege a privatizarii care a fost aplicata fara nici o Adunare generala a actionarilor, intr-atit au simplificat-o. 

      Apoi am auzit de o alta lege, care, in vara anului 1996, a fuzionat vreo 42 de societati din petrol, intr-o singura societate mamut, fara nici o Adunare generala a actionarilor - "o fuziune simplificata". 

      Apoi am auzit ca actiunile societatilor care nu mai existau, pentru ca fuzionasera, au inceput sa fie tranzactionate, pe Rasdaq - intr-atit de "simplificata" a fost listarea. 

      Apoi am auzit ca FPS isi vinde pachetele de actiuni de cite 50% si mai mult, de la societatile listate pe Rasdaq, fara ca CNVM sa oblige investitorul sa faca vreo oferta publica obligatorie de cumparare pentru restul actiunilor aflate in circulatie si n-am auzit pe nimeni, in afara de mine, sa spuna ca minoritarilor le-au fost incalcate drepturile legale si sa spuna ca CNVM a tolerat cu buna stiinta incalcarea legii - intr-atit de "simplificate" au fost drepturile actionarilor, carora le-ati dus grija numai cind a venit vorba de desfiintarea acestei piete ilegale. 

      Pe tine nu te-am auzit atunci si fac un efort sa te aud acum, reluind interpretarea gresita (mi-a mai fost adusa drept contraargument, de brokeri mai nou-nascuti) ca Statul ar fi facut vreo oferta publica, la momentul privatizarii. 

      Nu, nu a facut asta. 

      Societatile nu au nici o obligatie, la delistare, ci majoritarii initiali,de dupa privatizare, indiferent ca decid listarea pe alta piata sau delistarea, au o obligatie restanta fata de minoritari.

      Legea 297/2004 excepteaza de la derularea ofertei publice de preluarea achizitia de actiuni in cadrului procesului de privatizare (art. 205 alin.2).

      Ai sesizat ce an ai inscris in dreptul legii 297?

      2004. 

      Ai idee in ce ani au avut loc marile privatizari? 

      Pina in 1996. 

      Deh!, toamna....primavara...

      E greu! 

      privatizarea nu rafinaria, draga Florian. Si daca are hibe care este problema. Ai incercat sa cumperi o actiune avand codul ISIN SNPPACN0R09? Sau ai incercat sa citesti prospectele anuale 2007-2009 sa vezi ca nu respecta ordinul 1121/2006? Cel mai de curand exemplu este CONPET unde la o firma cu lichiditati de 200 milioane de lei se incaseaza cu discount 100 milioane pentru 25% adica ai in casa sau la banca 50 de milioane iar pentru conductele de hidrocarburi platesti inca 50 cu tot cu ce este pe ele. Daca nu s-ar micsora capialul social la FONDUL PROPRIETATEA cum ar fi fost posibila acordarea de dividende cand in sistem IFRS capitalul social era mai mare decat capitalul propriu :-) Si ca sa vedeti cat sunteti de buni va spun numai atat: pe 18 noiembrie s-au sarbatorit la PETROM 10 ani de la preluarea de catre firma OMV. Voi ati fost singurii care ati publicat despre acest eveniment si economica.net preluand de pe AGERPRES. Ce este cel mai interesant este faptul ca pe ZIARUL FINANCIAR nu este absolut nicio informatie, iar de pe site-ul EBRD.COM era astazi de negasit in conditii normale. Si de ce iti spun acest lucru : citeste aceasta fraza si poate acum prietenii mei vor intelege de ce unii boi au nevoie de pastilute: "We cannot steer a big tanker like Petrom. But we can serve as the navigator and influence the direction of the ship. It is thus with great pleasure, and sincere congratulations to OMV together with Mariana and all of you, to see Petrom on its right course enjoying the rewards and success of the open sea." Adica dumnealor nu sunt capitani de tanc petrolier , insa in pozitia de navigator pot influenta directia vasului :-):-):-) Or fi si domnii astia niste pui de lei sau vor sa-l santaseze pe Batman? Tu ce parere ai? sa le uram noroc sau cel mai bine sa le spunem ca o celebra fraza avandu-l pe Bismarck in centrul atentiei spunea ca navigatorul paraseste vasul . De capitan nu era nicio vorba. "Der Lotse geht von Bord". Domnul Schau es Johannes va intelege. Si inca ceva pentr ca dupa ce o sa citeasca prietenii mei o sa se convinga ca pe ziua de astazi mi-am facut datoria la pupici, Conform unui ziar german sau televiziune parca Deutsche Welle se spune ca TOATE sondajele de opinie il dadeau castigator pe domnul Ponta. Ti-ai retras cumva licenta si nu mai faci jurnalism caci tu ai fost singurul care ai dat peste 80% probabilitate. Eu deja vreau sa platesc pret dublu pe abonament caci ZF No Go, Reuters and Bloomberg also and Wirtschaftsblatt si Handelsblatt aceeasi Mary with another hat. I pup You ! Virgil

      te-ar pune consilierul domniei sale pe probleme de media deoarece esti singura publicatie care iti spune adevarul in fata. Si ce poate fi mai periculos decat sa te lasi adulat de "prieteni" si pe nesimtite sa observi cum masele au pierdut increderea in tine. Cum spunea si in filmul Gladiator: Nu am castigat pentru ca ii invingeam cel mai repede ci din cauza faptului ca poporul ma iubea. Castiga-le inima si iti vei redobandi libertatea...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb