Rasdaq - nici cal, nici măgar...

A consemnat, Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2010

Bogdan Chetreanu

Bogdan Chetreanu

(Interviu cu Bogdan Chetreanu, comisar CNVM)

"Protecţia investitorilor ne interesează cel mai mult"

Reporter: De ce trebuie ca piaţa Rasdaq să dispară?

Bogdan Chetreanu: Este foarte clar că Rasdaq-ul, în acest moment, nu este nici cal, nici măgar. Nu este nici piaţă reglementată, nici sistem alternativ de tranzacţionare. Singura soluţie viabilă este să spargem în două această piaţă. Companiile care se califică pentru piaţa reglementată să treacă pe piaţa reglementată, dar atenţie, numai cu acordul emitentului. Celelalte vor rămâne automat pe sistemul ATS.

Reporter: De ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu spune tranşant dacă Ras­daq este piaţă reglementată sau nu?

Bogdan Chetreanu: Nu pot să calific acum Rasdaq-ul ca piaţă reglementată în totalitate. Din 1500 de societăţi, câte sunt pe Rasdaq, doar în jur de 200 îndeplinesc condiţiile impuse de Legea 297 şi de Directiva europeană, precum capitaluri proprii de pes­te un milion de euro, free float de 25% şi acordul emitentului. Noi putem accepta derogări de la cerinţa free-float-ului. În rest, nu putem interveni.

Reporter: De ce a fost reluată acum tema statutului pieţei Rasdaq?

Bogdan Chetreanu: Nu a fost reluată acum. Noi avem în vedere această problemă din 2004, dar nu am primit sprijin de la nimeni. Iniţial, am vrut să evităm nevoia de a avea acceptul emitentului ca să mutăm companiile pe piaţa reglementată. Am fi putut face acest lucru dacă am fi avut o lege în acest sens. Iniţial, fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea, ne-a promis sprijin în acest sens, dar ulterior, nu s-a întâmplat nimic. De altfel şi Ministerul Justiţiei, care a studiat proiectul de lege, a ridicat aceeaşi problemă, a acordului emitentului.

Dacă CNVM ar fi trecut o parte din companiile de pe Rasdaq pe piaţa reglementată, printr-un act administrativ, s-ar fi ales cu sute de procese. Noi suntem legaţi de mâini şi de picioare. Ştiam că trebuie rezolvată problema statutului Rasdaq, că este un ghimpe în coastă pentru noi. Din ultimele discuţii avute cu reprezentanţii pieţei, cu Bursa, cu Asociaţia Brokerilor, cu investitorii, se pare că vom ajunge la o soluţie comună.

Reporter: De ce nu este nevoie de acordul emitentului ca să treacă pe ATS?

Bogdan Chetreanu: Directiva MiFID şi legea 297/2004 a pieţei de capital spun că este nevoie de acordul emitentului doar pentru admiterea pe pieţele reglementate. Dacă analizăm cadrul legislativ existent, vedem că societăţile de pe Rasdaq şi-au exprimat o dată acordul de a fi pe piaţă. Din câte îmi amintesc, aveau de ales între Rasdaq şi piaţa reglementată.

Prin OUG 5/1997 acţionarii acestor societăţi urmau să ia o hotărâre vizând "piaţa organizată privind valorile mobiliare pe care vor fi tranzacţionate acţiunile respectivei societăţi". Sensul a fost foarte clar. Au avut de ales între Rasdaq şi piaţa reglementată. S-au făcut Adunări Generale în care s-a optat pentru una din aceste două pieţe, din câte ştiu eu.

Reporter: Potrivit unor surse, CNVM a propus Bursei un Program Pilot în care în jur de 200 de societăţi de pe Rasdaq să se comporte o perioadă de timp ca societăţi de pe piaţa reglementată, timp în care Bursa ar trebui să obţină acceptul emitenţilor ca să rămâ­nă pe piaţa reglementată...

Bogdan Chetreanu: Termenele sunt încă relative, nu au fost stabilite. Ne-am gândit la un an şi jumătate timp în care societăţile care se califică din punctul de vedere al capitalizării se vor comporta ca pe piaţa reglementată. Va fi un Program-Pilot, dacă era ceva definitiv, nu era bine, pentru că ar fi fost atacabil în instanţă. Aşa că am spus să facem un Program pilot în care aceste societăţi se vor comporta ca şi cum ar fi pe piaţa reglementată, timp în care este treaba Bursei să îi convingă să rămână pe piaţa reglementată. Este vorba de aproape 220 de societăţi, potrivit unor date preliminarii.

Reporter: În intervalul de un an şi jumătate, cine va convinge cele 220 de societăţi de pe Rasdaq să se comporte ca pe piaţa reglementată?

Bogdan Chetreanu: Aici intervine partea frumoasă: de aceea i-am spus Program-pilot şi nu decizie administrativă de trecere pe piaţa reglementată. Vom încerca să îi convingem să se comporte ca pe piaţa reglementată, utilizând pârghiile de care dispune Comisia.

Reporter: Şi reprezentantul societăţii res­pective vă spune că este listată pe Rasdaq şi nu vede de ce ar trebui să se comporte ca pe piaţa reglementată...

Bogdan Chetreanu: Pe Program Pilot, mai puţin poate să ne dea în judecată. Nimic nu este definitiv, sunt doar idei pe care le vom dezvolta. Nu vrem să sufere nici emitenţii, nici acţionarii majoritari, nici minoritarii. Când va fi gata Programul-Pilot vom face o dezbatere publică.

Reporter: Aceste societăţi sunt pe Ras­daq din 1997. De ce este nevoie de un Program-Pilot ca să treacă pe piata reglementată, având în vedere că dacă ar fi dorit acest lucru, ar fi făcut-o deja?

Bogdan Chetreanu: Unele au mai trecut. Probabil, cele mai multe societăţi nu au trecut pe BVB din cauza costurilor şi a birocraţiei pe care le implică o astfel de mutare. Avem în vedere să rezolvăm aceste probleme, ne gândim să simplificăm trecerea pe BVB.

Reporter: Dacă aţi fi majoritar într-o societate de pe Rasdaq, ce avantaj aţi vedea în a promova pe BVB?

Bogdan Chetreanu: Finanţarea prin piaţa de capital. Vizibilitate sporită...

Reporter: Dacă din cele 220 de companii, doar 20 o să vrea să treacă la BVB. Ce se întâmplă cu restul de 200 de societăţi?

Bogdan Chetreanu: Trec pe ATS. În esenţă, operatorul de sistem îşi face propriile reguli care, ulterior, sunt aprobate de noi. Teoretic, are posibilitatea să impună aceleaşi reguli ca pe piaţa reglementată. Dacă emitentul nu le respectă, operatorul şi, după caz, CNVM, îl sancţionează.

Reporter: Cum poate Bursa de Valori Bucureşti să sancţioneze o societate de pe ATS?

Bogdan Chetreanu: Acesta este un aspect pe care nu l-am aprofundat, dat fiind stadiul incipient al proiectului. Unde nu poate Bursa, poate CNVM.

Reporter: Ce o să faceţi pentru protecţia minoritarilor în condiţiile unei pieţe nereglementate precum ATS-ul?

Bogdan Chetreanu: De exemplu, delis­tarea unei companii, chiar şi de pe ATS, se va face cu respectarea legii pieţei de capital şi a regulamentelor CNVM.

Reporter: Sunt companii pe Rasdaq care nu raportează, de ce ar raporta când sunt pe ATS?

Bogdan Chetreanu. O să raporteze. Dacă nu, îi vom face noi să raporteze. Vă asigur că protecţia investitorilor este lucrul care ne interesează cel mai mult. Vom face tot ce este posibil ca să iasă bine pentru minoritari.

Reporter: Mutarea unora dintre "rasdace" pe ATS, piaţă nereglementată, nu vine ca un fel de "păcăleală" pentru investitorii care au cumpărat acţiuni la aceste companii, ştiind că Rasdaq este piaţa reglementată?

Bogdan Chetreanu: Nu este niciun fel de păcăleală. Chiar dacă Rasdaq nu este piaţă reglementată, în sensul directivei MiFID şi a legii pieţei de capital, noi am făcut-o să fie piaţă reglementată. Da, într-adevăr, ne-au dat mulţi emitenţi în judecată, dar am câştigat pe bandă rulantă şi pentru oferte publice şi pentru abuz de piaţă, nu am avut nicio problemă.

Reporter: De ce îi sancţionaţi pentru că nu fac oferte publice de preluare, dar nu îi sancţionaţi pentru că nu trimit convocatorul AGA?

Bogdan Chetreanu: Îi sancţionăm, însă trebuie să înţelegeţi că avem o listă foarte lungă de societăţi pe care le supraveghem pentru că nu îşi îndeplinesc obligaţiile de raportare. Direcţia de Supraveghere are în vedere astfel de zeci de cazuri. Şi de la Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) primim liste întregi, periodic. Nouă nu ne scapă nimic. Este un volum foarte mare de muncă. La Direcţia de Supraveghere sunt în jur de 60-70 de angajaţi. Trebuie să facă faţă. Avem, de exemplu, un angajat a cărui principală activitate este să se uite în fiecare zi pes­te Monitorul Oficial, la convocările AGA.

Reporter: Cum aţi raportat piaţa Rasdaq la Bruxelles?

Bogdan Chetreanu: Am raportat la Bruxelles prin sistemul TREM (Transaction Reporting Exchange Mechanism) doar ce este piaţă reglementată. Cu două-trei săptămâni în urmă, cei de la Bruxelles ne-au întrebat care este statutul pieţei Rasdaq. Le-am răs­puns exact ce v-am spus şi dumneavoastră acum. Le-am spus că nu este piaţă reglementată, şi că, în cel mai scurt timp, îi vom clarifica statutul. De altfel, nu suntem nici singura ţară europeană unde există pieţe care nu se încadrează în normele comunitare, nefiind nici pieţe reglementate, nici sisteme alternative de tranzacţionare.

Reporter: Riscă CNVM sancţiuni de la Bruxelles din cauza statutului incert al pieţei Rasdaq?

Bogdan Chetreanu: Nu riscă nimeni nimic. Pe noi nu ne poate sancţiona Bruxelles-ul. Vreau să fie foarte clar că nici Bruxelles, nici altcineva din România nu ne-a obligat să găsim rezolvarea pentru piaţa Rasdaq.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb