(Interviu cu domnul Stere Farmache, preşedintele-director general al Bursei de Valori Bucureşti)
Reporter: Ce decizii a luat Consiliul Bursei în şedinţa de miercuri? Care au fost motivele care au determinat Consiliul Bursei să micşoreze comisioanele la cumpărare pentru tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq?
Stere Farmache: Bursa de Valori Bucureşti a urmărit în permanenţă să contribuie la reducerea costurilor totale de operare pe piaţa de capital din România şi de aceea a promovat cu consecvenţă o politică a tarifelor şi comisioanelor proprii flexibilă, stimulativă şi care să fie corelată cu gradul de dezvoltare a pieţei bursiere. În acest sens, Consiliul Bursei a decis să propună spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor o serie de reduceri ale comisioanelor de tranzacţionare aplicabile participanţilor care au calitatea de market-maker pe Piaţa Derivatelor administrată de către BVB, reduceri care pot fi echivalente cu diminuări ale costurilor de tranzacţionare cuprinse între 20% şi 50%. De asemenea, BVB a decis să prelungească şi să îmbunătăţească oferta sa promoţională privind acordarea unei reduceri cuprinse între 10% şi 30% aplicată la factura lunară aferentă tranzacţiilor pe pieţele spot, adresată tuturor participanţilor la Piaţa Derivatelor care desfăşoară o activitate semnificativă cu instrumente financiare derivate în perioada octombrie 2008 - martie 2009, astfel încât investitorii să poată realiza cu costuri minime operaţiunile de hedging, prin utilizarea contractelor futures pe acţiuni, indici şi valute.
Totodată, având în vedere politica BVB de a unifica nivelurile tarifelor şi comisioanelor pentru toate pieţele de acţiuni pe care le organizează, Consiliul Bursei a decis să diminueze cu mai mult de 60% comisionul aplicat pentru tranzacţiile de cumpărare realizate pe piaţa Rasdaq (de la 0,13% la 0,05% din valoarea tranzacţiei). Diferenţa dintre nivelurile comisoanelor pentru tranzacţiile de cumpărare şi cele de vânzare este dată de comisionul de 0,08% pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare îl percepe în continuare pentru toate tranzacţiile de cumpărare realizate la BVB, dar sperăm că o decizie de reducere sau eliminare a acestuia va fi luată cât mai curând şi de autoritatea de reglementare, în beneficiul pieţei de capital din România.
Reporter: Când se va lista fondul de investiţii "STK Emergent", având în vedere că BVB a aprobat deja această listare?
Stere Farmache: Din punctul nostru de vedere, fondul "STK Emergent" a parcurs toate etapele procedurale prevăzute de regulamentele BVB şi a fost admis la tranzacţionare în Sectorul Organisme de Plasament Colectiv - Categoria unităţi de fond prin Decizia Consiliului Bursei din 29 iulie 2008.
Data exactă la care va avea loc debutul efectiv al tranzacţionării titlurilor emise de STK Emergent urmează să fie stabilită de comun acord cu toate instituţiile implicate (inclusiv Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) şi ca de fiecare dată va fi anunţată prompt şi în timp util publicului, presei şi investitorilor.
Reporter: În ce stadiu se află introducerea conturilor globale la Bursa de Valori Bucureşti?
Stere Farmache: Sistemul conturilor globale a fost introdus la BVB cu titlu de "program pilot" odată cu admiterea la tranzacţionare a acţiunilor "Erste Bank" - prima listare internaţională realizată pe piaţa de capital din Romania. Evaluarea pe care BVB a realizat-o pentru acest "program pilot" arată că noul model arhitectural bazat pe conturile globale s-a derulat fără incidente şi sugerează că generalizarea acestuia la nivelul întregii pieţe bursiere este benefic pentru dezvoltarea viitoare a pieţei de capital din România. De aceea, BVB a transmis CNVM solicitarea de a aproba extinderea utilizării sistemului de conturi globale şi a mecanismului "fără prevalidare" în cazul tuturor emitenţilor ale căror titluri sunt admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate administrate de către BVB. Considerăm că nu există motive pentru ca răspunsul CNVM la solicitarea noastră să fie altul decât unul favorabil şi sperăm că în curând vom putea anunţa calendarul de implementare a procesului de extindere a utilizării conturilor globale.
Reporter: Ce proiecte mai are Bursa de Valori Bucureşti pentru perioada următoare?
Stere Farmache: Unul dintre proiectele noastre cele mai importante pentru anul 2008 îl reprezintă crearea categoriei "Rasdaq STAR", ca parte componentă a pieţei reglementate administrate de către BVB. În opinia noastră este un pas natural în cadrul unui proces mai amplu declanşat odată cu finalizarea fuziunii dintre BVB şi Bursa Electronică Rasdaq şi creează premise pentru creşterea dimensiunii şi relevanţei pieţei de capital în cadrul economiei româneşti. Crearea "Rasdaq Star"este gândită astfel încât să nu determine diminuarea exigenţelor de transparenţă pe care BVB a reuşit sa le impună în ultimi ani şi să convingă cât mai multe companii emitente că o atitudine deschisă faţă de investitori este în beneficiul tuturor participanţilor din piaţă. Evident că pentru a realiza acest lucru sunt necesare eforturi şi spre bucuria noastră am observat că suntem sprijiniţi în demersul nostru nu doar de Asociaţia Brokerilor, dar şi de către analişti, reprezentanţi ai mass media, investitori instituţionali şi alte asociaţii ale investitorilor. De aceea, apare destul de greu de înţeles reticenţa CNVM în a aproba acest proiect, cu atât mai mult cu cât BVB îşi asumă practic toate eforturile necesare, ca parte a programului său de dezvoltare. Cu toate rezervele manifestate de către CNVM, crearea categoriei "Rasdaq Star" rămâne una dintre priorităţile noastre şi suntem convinşi că autoritatea de reglementare va înţelege că demersul nostru urmăreşte creşterea calitativă şi cantitativă a pieţei de capital din România.
Aşa cum am anunţat la începutul anului, eforturile BVB pentru anul 2008 vor fi concentrate în mare măsură în direcţia diversificării tipurilor de operaţiuni realizate pe piaţă şi a gamei de instrumente financiare puse la dispoziţia investitorilor. Odată cu extinderea conturilor globale la nivelul întregii pieţe şi renunţarea la mecanismul de prevalidare, următorul pas logic va fi introducerea de către Depozitarul Central a împrumutului de acţiuni, ceea ce va deschide şi "de facto" calea pentru tranzacţiile în lipsă la BVB (short selling).
În ceea ce priveşte diversificarea gamei de instrumente financiare, BVB a adăugat în oferta sa din acest an noi instrumente financiare derivate şi a creat împreună cu alte instituţii infrastructura (tehnică şi procedurală) necesară tranzacţiilor cu titluri de stat la BVB. Urmează ca aceste dezvoltări să fie dublate de un efort cel puţin la fel de important şi susţinut de promovare, care să aducă treptat indicatorii de lichiditate ai pieţei derivatelor şi ai titlurilor de stat la valori rezonabile. Chiar dacă este oarecum de înţeles nerăbdarea unora în a vedea valori de tranzacţionare ridicate încă din primele zile ale listării titlurilor de stat la BVB, sperăm că şi ei vor fi de acord că timpul este un factor extrem de important în procesul destul de complicat uneori de creare şi dezvoltare a unei pieţe lichide. Oricum, listarea titlurilor de stat la BVB este o garanţie suplimentară pentru investitorii care achiziţionează aceste instrumente finaciare pe piaţa primară, în cadrul licitaţiilor organizate de Ministerul Finanţelor, că pot tranzacţiona titlurile pe care le deţin într-un mediu transparent şi la costuri reduse.