RASDAQ Tranzacţie specială cu 0,6% din "Asirom"

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 ianuarie 2006

Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri pe piaţa Rasdaq s-a ridicat la peste trei milioane RON, din care peste 83% a fost realizată prin două tranzacţii speciale cu acţiunile "Asirom". RAQ-I a fost singurul indice care s-a apreciat, cîştigînd 0,24 puncte procentuale. Indicele care măsoară lichiditatea acţiunilor listate la categoria a doua, RAQ-II, a scăzut cu 0,35 puncte procentuale, în timp ce Rasdaq Compozit a rămas constant. Tranzacţiile comune perfectate ieri au fost în număr de 420, cu peste un milion de acţiuni. Transferurile s-au cifrat la peste 500.000 RON, adică puţin peste jumătate din valoarea totală înregistrată marţi.

Au fost încheiate două tranzacţii speciale prin care s-au transferat patru milioane de acţiuni ale societăţii bucureştene de asigurări "Asirom" (ASRA). Cele două transferuri de cîte două milioane de acţiuni fiecare au fost încheiate la preţul de 0,64, respectiv 0,65 RON/acţiune. Transferurile s-au ridicat la peste 2,5 milioane RON. Acţionarul principal al companiei de asigurări este societatea "InterAgro", ce deţine 40,55% din titluri. O participaţie de 15,24% la capitalul social are "Broadhurst Investment", urmat de "QVT Fund" cu o deţinere de 10,77% din titluri. O parte din acţionarii companiei au decis, în cadrul unei adunări generale întrunită săptămîna trecută, delistarea "Asirom", hotărîre contestată de fondurile de investiţii "Broadhurst" şi "QVT". În cadrul aceleiaşi AGA acţionarii au decis şi majorarea capitalului social cu maxim 43 milioane euro, în termen de un an.

Tranzacţiile efectuate la categoria de bază au reprezentat peste jumătate din totalul transferurilor comune. Cele mai lichide titluri au fost cele ale companiei "Internaţional" Sinaia (INTE). Au fost transferate aproape 60.000 de acţiuni la preţuri cuprinse între 0,865 şi 1,07 RON/acţiune. Cotaţia a crescut semnificativ, cu 2,9 puncte procentuale. Conform rezultalelor raportate pentru primele nouă luni ale anului 2005, compania a înregistrat o creştere semnificativă a profitului, de la 265.145 RON la 3,13 milioane RON. Creşterea cifrei de afaceri a fost moderată (29%) de la 5,3 la 6,8 milioane RON.

Un alt punct de atracţie pentru investitori au fost titlurile companiei ieşene "Ceramica" (CERE). Cu titlurile producătorului de cărămizi, ţigle şi alte materiale pentru construcţii au fost perfectate cinci tranzacţii la preţuri cuprinse între 3 şi 3,1 RON/acţiune. Cotaţia titlurilor s-a depreciat nesemnificativ, cu 0,08 puncte procentuale. Societatea are un capital social de 6,9 milioane RON, iar acţionarul principal este PAS, care deţine 40,56% din titluri.

Cele mai lichide acţiuni din cadrul primei categorii au fost cele ale societăţii bucureştene "Electromagnetica" (ELMA). Transferurile au însumat 146.000 RON, ceea ce reprezintă aproape 70% din totalul categoriei. Cu titlurile ElMA au fost încheiate 15 tranzacţii la preţuri cuprinse între 0,5 şi 0,515 RON/acţiune. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 0,515 RON/acţiune, în scădere cu 2,83% faţă de cel din şedinţa anterioară.

Activitatea la categoria a doua a fost extrem de slabă, totalul sumelor transferate fiind de aproape 15.000 RON. Cele mai lichide titluri au fost cele ale societăţii "Elpreco" (ELPS), cu care s-au efectuat două tranzacţii cifrate la peste 50% din totalul categoriei. Transferurile cu titluri ELPS au fost realizate la preţuri cuprinse între 63 şi 64 RON/acţiune şi au implicat un pachet de 119 acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb