În cadrul şedinţei de ieri valoarea totală a tranzacţiilor a fost semnificativ mai mică decît în sesiunile bursiere trecute, ajungînd la abia 93.000 de euro, faţă de 222.000 euro în sedinţa precedentă. Au continuat să scadă indicii Rasdaq Compozit şi RAQ-I, cu 0,17%, respectiv 0,09%, iar RAQ-II a crescut cu 0,42%.
Cea mai mică valoare de tranzacţionare a înregistrat-o categoria a doua, care abia a însumat 89 milioane de lei. Cel mai lichid emitent a fost producătorul de seminţe "Unisem" Bucureşti (UNISEM), care a înglobat mai mult de 76% din totalul categoriei. Au fost realizate 140 tranzacţii cu peste 125.000 acţiuni, la preţuri cuprinse între 550 şi 552 lei/acţiune. Cotaţia s-a depreciat şi ieri cu 0,36%. Societatea are un capital social de 257 miliarde de lei divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei. Acţionar majoritar este SIF "Muntenia" care are o participaţie de 71,59% la capitalul social al emitentului.
Ce mai mare variaţie pozitivă de preţ de la cea de-a doua categorie au avut-o acţiunile "Grupului IATSA" Piteşti (simbol GRIA) şi a fost de 14,38%. Lichiditatea acestor titluri a fost însă foarte scăzută, avînd loc doar două tranzacţii cu 80 de acţiuni, la preţul unic de 35.000 lei/acţiune.
La prima categorie au revenit în atenţia investitorilor acţiunile operatorului portuar SOCEP Constanţa (simbol SOCP). Cotaţia a continuat să se menţină, preţul de referinţă rămînînd acelaşi cu cel din şedinţa anterioară, de 2.800 lei/acţiune. Lichiditatea a fost însă destul de redusă, cele 29 tranzacţii totalizînd doar 148 milioane de lei. Aparent, rezultatele în scădere raportate de companie pentru primul trimestru al acestui an par să afecteze evoluţia titlurilor SOCP (cifra de afaceri a scăzut cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pînă la 102 miliarde de lei; primul trimestru a fost încheiat cu o pierdere de trei miliarde de lei, în timp ce anul trecut compania obţinuse un profit de 32 miliarde de lei).
Acţiunile "Electromagnetica" Bucureşti (simbol ELMA) au înregistrat ieri o scădere a cotaţiei de -8,6%, preţul de referinţ ajungînd la 2.650 lei/acţiune. De la sfîrşitul lunii mai, acţiunea evoluează pe un trend descendent. Capitalul social al emitentului este deţinut de Asociaţia Salariaţilor PAS "Electromagnetica" 54%, restul aparţinînd altor acţionari care nu au procente semnificative, potrivit comunicării făcute de Rasdaq. Anul trecut societatea a obţinut un profit net de 6,56 miliarde lei ca urmare a veniturilor financiare, întrucît activitatea de bază s-a soldat cu o pierdere de 202 milioane lei.
În categoria de bază s-au realizat tranzacţii în valoare de 2,8 miliarde lei, reprezentînd 83% din totalul tranzacţiilor de ieri. Cea mai mare valoare au avut-o tranzacţiile cu acţiuni ale societăţii de asigurare "Ardaf" (640 milioane lei), în condiţiile în care cotaţia acestora a scăzut cu -1,85%. La jumătatea lunii mai, cotaţia acţiunilor "Ardaf" (simbol ARDF) a urcat brusc de la 1.300 la 2.900 lei/acţiune, după care a fluctuat fără să mai scadă la nivelul iniţial.
O valoare mare de tranzacţionare au realizat ieri şi acţiunile "Agatex" (simbol ATAX), peste 328 milioane lei. Compania produce utilaje pentru industria textilă, încălţăminte şi pielărie. S-au realizat însă numai două tranzacţii care au generat o creştere a preţului cu 25%, care a atins 125.000 lei/acţiune. Este posibil ca în viitor să se producă un transfer mai important şi de aceea brokerii să încerce să urce preţul.