Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani revine sub 4%

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2020

Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani revine sub 4%

Climatul din piaţa titlurilor de stat în lei s-a ameliorat la mijlocul săptămânii, rata de dobândă pe scadenţa 10 ani înregistrând o scădere puternică la 3,8% după ce joia trecută urcase la 4,1% pe fondul intensificării percepţiei de risc politic pe plan intern din cauza întrebărilor din jurul moţiunii de cenzură.

Creşterea randamentului din săptămâna precedentă a venit pe fondul unor lichidări de poziţii deţinute de nerezidenţi, iar la reducerea rapidă a dobânzilor din această săptămână a contribuit probabil şi reintrarea în piaţă a Băncii Naţionale a României (BNR), care în ultimele săptămâni a lipsit de la cumpărare. Dispariţia celui mai mare şi nou actor de pe această piaţă venise pe fondul îmbunătăţirii deficitului de lichiditate din piaţă şi a reducerii randamentelor la nivelurile pre-pandemie în primele două săptămâni din august.

Cele mai recente date privind deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în lei de către nerezidenţi, aferente lunii iunie, arată o pondere a acestora de 17,5% în total, în scădere treptată de la 21,2% în februarie (-3,4 miliarde lei reducere a soldului deţinerilor).

Marţi, curba randamentelor s-a deplasat în jos, în medie cu opt puncte de bază, iar rata de dobândă la obligaţiunile suverane pe scadenţa 10 ani a scăzut în a doua zi din săptămână cu 10 puncte de bază la 3,89%. Ministerul de Finanţe a emis marţi obligaţiuni cu scadenţa în 2034 în valoare de 89 milioane lei, mult sub suma planificată în prospectul de emisiune (300 milioane lei), la un randament mediu de 4,37%, MFP încercând să aplice presiune descendentă pe dobânzi.

Cererea investitorilor a fost însă şi ea destul de modestă, la 214,3 milioane lei, punctează analiştii BCR, care adaugă că, tot marţi, Ministerul Finanţelor Publice a completat calendarul de emisiuni de titluri de stat din această lună cu redeschiderea obligaţiunilor locale în euro scadente în 2023.

"Aceste obligaţiuni au fost emise ultima dată pe 29 noiembrie 2019 la un randament mediu de 0,31%. Acum, Ministerul Finanţelor Publice are în plan un împrumut de 300 milioane de euro iar licitaţia va avea loc pe 26 august", adaugă analiştii.

Prin această licitaţie, Ministerul de Finanţe a împrumutat 495 de milioane de euro de la banci, peste volumul programat, la o dobânda de 0,99%. Volumul cererii s-a ridicat la 756,7 milioane de euro.

Totodată, ieri, agenţia de rating Fitch a transmis că evoluţia pensiilor şi evenimentele politice sunt factori cheie pentru perspectivele fiscale ale României. Potrivit agenţiei de rating, propunerea guvernului de creştere cu 14% a pensiilor din septembrie reduce nevoia de consolidare fiscală în viitor în comparaţie cu majorarea de 40% legiferată anterior.

"Cu toate acestea, creşterea efectivă depinde de calcule politice complexe în context electoral şi o majorare importantă a pensiilor este un risc pentru scenariul luat de calcul de Fitch", punctează pe subiect analiştii BCR.

În prezent România are un rating BBB- cu perspectivă negativă iar modul în care autorităţile abordează deteriorarea poziţiei fiscale va determina traiectoria viitoare a ratingului, mai consideră agenţia de rating, care mai evidenţiază că cadrul fiscal al României este printre cele mai slabe din UE iar progresele au fost limitate.

Există spaţiu pentru îmbunătăţire mai ales în perspectiva fondurilor europene consistente, dar perspectivele politice incerte generează riscuri în jos, mai spune Fitch.

Marţi seară, la Realitatea Plus, Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a afirmat că Partidul Social Democrat (PSD) a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului într-un moment în care criza din sănătate nu s-a rezolvat, iar criza economică s-ar putea să mai continue şi a decis astfel "să arunce ţara în aer".

"Investitorii străini se întreabă ce se întâmplă cu datoria dacă un guvern pică. Plătiţi sau nu mai plătiţi dobânzile? Cum finanţaţi restul? În toată Europa suntem singura ţară care are astăzi astfel de probleme. (...) Doar în Romania acest grup, eu am spus şi infracţional, controlează Parlamentul şi face orice pentru a distruge România", a declarat Cîţu.

El a precizat că în aceste condiţii vor urma evaluări ale agenţiilor de rating pentru România, iar discuţiile cu acestea se vor face pe toate scenariile, inclusiv pe acela în care Guvernul Orban va cădea la moţiune, deoarece, dacă se pierde încrederea investitorilor străini, România nu prea mai are de unde să se împrumute.

"Aici cu ratingurile, da, urmează, şi în septembrie mai avem evaluări. Noi am reuşit, ştiţi foarte bine, acum două luni de zile să menţinem ratingul României, chiar înainte de a avea o decizie clară asupra pensiilor şi am convins că nu vom lua o decizie care să destabilizeze. Dar discutăm cu ei. Am discutat şi în această săptămână, cu două dintre agenţiile de rating. Vom discuta săptămâna viitoare cu a treia. Discutăm întotdeauna, suntem foarte transparenţi, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucrăm şi le prezint şi scenariile dacă guvernul pică. Toate scenariile sunt prezentate pentru că nu vreau să existe surprize. Acolo avem nevoie de încredere pentru că acest deficit îl finanţăm bineînţeles din împrumuturi din piaţă. La pensii, doar la pensii, pentru că oamenii trebuie să ştie, anul acesta deficitul este de aproape 12 miliarde de lei. Dacă pierzi încrederea investitorilor străini nu prea mai ai de unde să iei şi ajungem la scenariul din 2009 şi 2010 când a venit FMI şi a împrumutat România, dar vin cu nişte condiţii îngrozitoare pentru foarte mulţi dintre românii. (...) Ceea ce a reuşit acest Guvern, să finanţeze un deficit estimat acum la 8,6% din PIB fără nicio intervenţie de la o instituţie internaţională, să facem noi politica noastră, independent de a ne spune ceea ce să facem, este o premieră pentru România în ultimii 30 de ani de zile şi pentru foarte multe ţări din lumea asta", a explicat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă PSD poate găsi soluţii miraculoase astfel încât să poată da mai mulţi bani la pensii, la salarii şi alocaţii, cu cele trei garnituri de miniştrii pe care liderul PSD a declarat că le deţine, Cîţu a lansat o invitaţie oficială la MFP tuturor acestora pentru a le explica situaţia exactă din România.

"Vreau să fac o propunere oficială în această seară pentru că am văzut declaraţia domnului Ciolacu. Îi propun domnului preşedinte al PSD Ciolacu să vină cu cele trei garnituri (de miniştri n.r.), să îi ia pe toţi, dacă sunt mai mult de trei sute nu prea am unde să-i pun la minister, dar să vină cu toate cele trei garnituri la MFP, cafeaua o dăm noi, să-i explic şi să-i arăt exact situaţia din România şi eu vă garantez că dacă vin, dacă ascultă şi dacă înţeleg ce le spun, vor retrage această moţiune de cenzură. Aceasta este o invitaţie oficială, fac această invitaţie oficială pentru preşedintele Ciolacu şi garnitura de experţi, să vină cu toţii şi cu tractoriştii, şi cu karatistele, cu şoferii, şi cu cei care au primit diplome prin poştă, toţi să vină şi vă spun că, dacă ascultă, dacă înţeleg ce le spun acolo, vor retrage această moţiune de cenzură", a afirmat Florin Cîţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb