Fitch a revizuit perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al ţării noastre de la "stabilă" la "negativă" şi a menţinut rating-ul la "BBB-", într-un climat marcat de incertitudine politică, aşteptări privind un deficit bugetar mai sever faţă de cel estimat anterior, datorie publică mai mare şi o creştere economică mai redusă, după cum reiese din anunţul agenţiei.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că evaluarea Fitch reprezintă deocamdată un semnal de alarmă, fiind necesare măsuri de consolidare fiscal-bugetară pentru ca ţara noastră să revină la perspectiva "stabilă" avută înainte de criza de pe scena politică.
"Avem o perspectivă «negativă» care, cumva, trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmiţarea deciziei în Parlament şi de constituirea Guvernului, care sunt garanţiile pentru ca să putem lua măsurile pentru consolidarea fiscală", a spus ministrul Finanţelor, înainte de şedinţa de Guvern, citat de News.ro.
• Mircea Coşea: "Decizia Fitch depreciază imaginea ţării noastre, ceea ce poate duce la o întârziere a investiţiilor străine şi la dobânzi mai mari"
Profesorul de economie Mircea Coşea pune decizia agenţiei de evaluare, în principal, pe seama instabilităţii politice şi a lipsei unei direcţii clare a ţării noastre, cu impact asupra economiei.
Domnia sa ne-a declarat: "Pentru mine este o veste foarte rea deoarece, cu toate greutăţile pe care ni le-a adus Ministerul Finanţelor, cu toate impozitările, mediul de afeceri a reuşit să se descurce în aşa fel încât economia nu a intrat în recesiune. Avem o inflaţie mare, împrumuturi, dar ne-am menţinut într-un anumit echilibru şi speram ca lucrurile să meargă spre bine. Din păcate, această evaluare «negativă» nu este cauzată de economia românească ci de politica românească. Asta deoarece, în principal, evaluarea se bazează pe instabilitatea politică, pe incapacitatea decidenţilor politici de astăzi, care încă doresc să mai conducă prin încercarea de a forma un Guvern adunând ceea ce a rămas cu ceea ce se mai poate completa după aceste alegeri care au arătat clar că trebuie o schimbare. Se pare că nu au înţeles că trebuie o schimbare".
Mircea Coşea a adăugat: "Faptul că nu există o viziune clară asupra viitorului, că intrăm într-o campanie electorală prelungită, pentru că nu ştim când va fi ales preşedintele, toate acestea înseamnă lipsă de predictibilitate. Cred că Fitch a observat, în principal, instabilitatea politică, lipsa de predictibilitate şi mai ales lipsa unei orientări ferme a direcţiei în care mergem. Din păcate, politica promovată de actualii decidenţi este o frână pentru dezvoltarea într-un ritm mai serios şi mai bun din punct de vedere calitativ a economiei româneşti. Este nevoie de o schimbare care să conducă la o nouă concepţie guvernamentală, la o reformă profundă a structurii economiei româneşti, care mai ales să fie credibilă".
• "Planetele s-au aliniat, dar într-un mod negativ pentru noi", spune Mircea Coşea
Conform profesorului de economie, decizia Fitch depreciază imaginea ţării noastre în lumea internaţională economică, ceea ce poate duce la o întârziere a investiţiilor străine sau chiar la retragerea unora dintre aceste investiţii şi la creşterea a costului creditului, adică dobânzi mai mari. "De asemenea, ne aşteaptă o poziţie mai fermă din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte respectarea criteriilor din PNRR şi a Programului fiscal pe 7 ani", afirmă Mircea Coşea, care mai punctează că pot exista şi probleme care ţin de orientarea noii administraţii americane deoarece, declaraţiile lui Donald Trump nu sunt favorabile Europei şi, implicit, României.
"Planetele s-au aliniat, dar într-un mod negativ pentru noi, iar evaluarea Fitch nu este decât o constatare a situaţiei în care ne aflăm", spune profesorul de economie, adăugând: "Este mare păcat că decidenţii noştri politici au o atitudine care creează lipsă de predictibilitate şi nu stimulează economia. Să nu ne aşteptăm ca, în următoarele luni lucrurile să se îmbunătăţească deoarece cred că instabilitatea politică va continua".
• Ionuţ Dumitru: "Avem o coaliţie în curs de formare, dar nu avem măsuri concrete care să rezolve problema majoră a bugetului"
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, crede că decizia Fitch era cumva previzibilă în contextul în care se află ţara noastră, cu incertitudini politice majore şi, în acelaşi timp, cu o problemă bugetară foarte serioasă.
"Există aşteptări mari ca Guvernul să vină cu măsuri concrete de consolidare fiscal-bugetară pentru a readuce finanţele publice într-o zonă de sustenabilitate. Asta deoarece acum avem o problemă mare, cu un deficit bugetar de peste 8% din PIB şi o datorie publică care creşte foarte repede. În aceste condiţii, aşteptările sunt clare în direcţia măsurilor de ajustare. Or, ce vedem până acum nu răspunde aşteptărilor pieţelor financiare şi ale agenţiilor de rating. Avem o coaliţie în curs de formare dar nu avem măsuri concrete care să adreseze problema majoră a bugetului", ne-a declarat Ionuţ Dumitru.
Economistul a completat: "Este important că nu s-a schimbat rating-ul. România are în continuare un rating «recomandat investiţiilor», însă direcţia este mai degrabă de reducere, în situaţia în care nu se iau măsuri de corecţie. Dacă guvernul va implementa măsuri credibile de ajustare fiscal-bugetară iar situaţia politică se stabilizează, probabil că vom avea o revenire a perspectivei la «stabilă» într-un orizont de şase luni - un an. Asta presupune reducerea deficitelor, stoparea creşterii datoriei publice, măsuri care să schimbe direcţia finanţelor publice de la una nesănătoasă către una sănătoasă".
Conform ministrului Boloş, măsurile de consolidare fiscal-bugetară vor fi discutate în coaliţia de guvernare şi se vor regăsi în viitoarea ordonanţă trenuleţ.
• Fitch: "Alegerile au avut ca rezultat un Parlament mai divizat, marcat de intensificarea prezenţei partidelor de extremă dreapta, anti-UE, ceea ce reflectă polarizarea în creştere a societăţii româneşti"
Agenţia de rating Fitch menţionează în raport că incertitudinea politică din România a ajuns la niveluri ridicate, iar în evaluarea sa acest lucru va avea, probabil, un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale. "Procesul alegerilor prezidenţiale a fost anulat de Curtea Constituţională după victoria surprinzătoare din primul tur a candidatului ultranaţionalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerinţe electorale străine/ruse. Curtea Constituţională a prelungit mandatul actualului preşedinte, Klaus Iohannis, care trebuia să se încheie pe 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou preşedinte", se arată în raportul agenţiei.
Fitch mai notează că alegerile parlamentare, desfăşurate după primul tur al alegerilor prezidenţiale, au avut ca rezultat un Parlament mai divizat, marcat de intensificarea prezenţei partidelor de extremă dreapta, anti-UE, ceea ce reflectă polarizarea în creştere a societăţii româneşti.
"Un nou Guvern de coaliţie pro-european, compus din patru partide, este probabil să se formeze înainte de sfârşitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliţii este incertă şi noile alegeri prezidenţiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menţine ridicată incertitudinea politică. În opinia noastră, acest lucru va întârzia probabil şi implementarea măsurilor de consolidare fiscală", se arată în raportul Fitch.
• "Deteriorarea fiscală peste aşteptări reflectă, în principal, creşterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public şi a pensiilor", potrivit Fitch
Agenţia de rating estimează că deficitul bugetar al României va creşte la 8,2% din PIB în 2024, peste previziunile sale din luna august de 7,2%. "Deteriorarea fiscală peste aşteptări reflectă, în principal, creşterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public şi a pensiilor. Impactul pe întregul an al majorării pensiilor din septembrie 2024 va face şi mai dificilă consolidarea fiscală", se arată în raport. "Deşi presupunem că începtul consolidării fiscale va fi în 2025, ne-am revizuit estimarea privind deficitul bugetar la 7,5% din PIB în 2025 şi la 6,8% în 2026", scrie Fitch.
În opinia agenţiei de rating, consolidarea fiscală probabil se va confrunta cu potenţialul impact negativ asupra creşterii economice deja reduse şi a riscului ca volatilitatea pieţelor financiare să crească costurile dobânzilor, slăbind şi mai mult poziţia fiscală a ţării noastre
• Agenţia de rating estimează creşterea datoriei publice a ţării noastre de la 49% din PIB în 2023 la 62% în 2026
Fitch anticipează o creştere a datoriei publice de la 49% din PIB în 2023 la 62% în 2026, peste mediana estimată pentru rating-ul "BBB" de 56%, şi care va continua să crească până la circa 70% din PIB în 2028.
De asemenea, anticipează creşterea deficitului de cont curent la 8% din PIB în 2024, de la 7,3% în 2023, faţă de media rating-ului care este de numai 1%. "Performanţa slabă a exporturilor în 2024 evidenţiază provocările de competitivitate externă ale economiei româneşti", se mai arată în raport, adăugându-se că datoria externă netă va creşte de la 12% în 2023 la 20% din PIB în 2026, semnificativ peste nivelul de 3% estimat pentru mediana "BBB" de 12% din 2023.
Agenţia şi-a revizuit în jos prognoza creşterii PIB-ului ţării noastre pentru 2025 şi 2026, la 1,4% şi, respectiv, 2,2%, potrivit raportului.
Următoarea revizuire a ratingului Fitch pentru ţara noastră este în februarie anul viitor, dar agenţia crede că evenimentele din România vor duce la o abatere faţă de acest calendar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 00:54)
Rezultat direct a coalitiei monstruoase,
PSD-PNL de ani de zile,patronat de Johannis
1.1. si eu am crezut ca-i Iohannis de vina. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cristi în data de 19.12.2024, 08:15)
Dar nu-i.
L-am vazut aseara, omul nu-i tampit deloc. Il credeam si usor retard, dar nu-i.
Eu m-am lamurit. Cred ca Iohannis a incercat ceva, o vreme...dar cand a vazut cata impotrivire ptr orice fel de reforma, in orice domeniu, cat de capusata e intreaga tara de tot felul de clanuri, intr-un cuvant cat de idioti suntem, s-a lasat pagubas.
In cel mai rau caz poate fi acuzat de lene...sila...ceea ce , sincer, si mie cam mi-ar fi.
Nu cred ca merita efortul de a face ceva pentru acest popor
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 08:46)
Daca ar fi vrut reforma, nu ar fi dat afara de la guvernare USR. Astia de la USR le incurcau serios afacerile si au gasit o varianta 'manusa' in PSD. Rezultatul e cel pe care-l vedem.
1.3. pai nu mai vrea (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de cristi în data de 19.12.2024, 08:49)
a ajuns probabil la concluzia reclamei sau ce era:
"n-ai cu cine, domne..."
Si nu este departe, deloc, de adevar.
1.4. johannis (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de natiamtii în data de 19.12.2024, 08:51)
a cautat tot felul de siretlicuri sa prelungeasca mandatul, vrea sa fie presedintele senatului (schimba legea in cazul asta) si sa fie presedinte interimar la o eventuala suspendare. omu nu se vrea plecat cu niciun chip. cand a revocat o pe kovesi a omorat lupta anticoruptie, de aia merge asa bine justitia si procuratura la noi
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 11:08)
USR nu reprezintă nimic, e un partid de dimensiuni șoșocare.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 11:51)
Sobolanii rosii au dat foc si au fugit!Dictatorul Ciolacu a decolat de pe acoperisul Facebook!Aterizeaza pe Tiktok.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 12:43)
Lasă dreapta-stânga responsabilă să aplice mult așteptatele... reforme. :
2. Mulțumiri guvernelor din 2018 încoace
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 04:07)
"Performanţa slabă a exporturilor în 2024 evidenţiază provocările de competitivitate externă ale economiei româneşti", se mai arată în raport. Cum sa fi competitiv cu energia de trei ori mai scumpă ca în UE și de cinci ori față de restul lumii? Nu avem timp de reforme, doar sa taiem rapid salarii și pensii și sa creștem taxele. Sa va stea in gat, că ați știut clar ce faceți, deoarece au fost probleme grave de la începutul anului.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 07:43)
cu sute de mii de analfabeti functionali angajati in ultimii patru ani in militie, jandarmerie, gradinite,spitale, primarii, agentii publice....si capitalul strain fugind mincind pamintul de citiva ani, cum altfel decit colonie falimentara?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 08:16)
partea proasta este ca ii platim noi cei din privat si culmea ii platim sa ne puna frana nu sa ne ajute .
tot din banii nostri sustinem furtul public si pomenile electorale
cam asta este acum
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 11:07)
Zona privată din România s-a dezvoltat în baza tratatelor comerciale stabilite de politic, creșterea datoriei stând la baza PIB-ului actual. Nu plătiți voi nimic, din contră, faceți evaziune.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 13:07)
Sa inteleg ca nu esti din zona privata. Ar trebui sa incerci intai, apoi sa acuzi de evaziune. Tot treaba bugetarilor e sa-i prinda si sa-i pedepseasca pe cei care fac evaziune.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 13:27)
Voi, micii tonetari, trebuie să luați o gură mare de criză, cu bugetari cu tot. :
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 15:19)
N-ai priceput nimic! Si cand n-ai argumente dai si tu din colt in colt. Lucrez la o multinationala care plateste tot ce trebuie la stat si te tine si pe tine sa ai net sa scri porcarii pe-aici.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 15:33)
Sigur e că te plătește pe tine să scrii prostii pe net.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 18:39)
In câțiva ani nu mai auzim de PSD.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 22:29)
e nasol in toate tarile vestice, sute de miliarde de euro care au fost ingropate in ucraina, de unde credeti ca vin ?
se taie de unde se poate si se cresc taxele, de cand e lumea asa a fost n vreme de razboi.
dupa ce s-o termina razboiu atunci poate ne va fi ma bine.