Război total între ministrul Educaţiei şi editorii de manuale şcolare

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 11 decembrie 2014

Război total între ministrul Educaţiei şi editorii de manuale şcolare

Disputa dintre editorii de manuale şcolare şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, s-a acutizat, cu toate că sunt numeroase semnale care indică faptul că actualul şef de la învăţământ va fi schimbat săptămâna viitoare, atunci când va avea loc remanierea guvernamentală. Acuzele curg dintr-o parte în alta, la mijloc aflându-se elevii şi profesorii, care trebuie să mai aştepte până când vor avea ocazia să lucreze cu manuale moderne.

Remus Pricopie a anunţat că licitaţiile vor fi reluate cel mai probabil în februarie, dar admite că situaţia în care se află învăţământul, una dintre cauze fiind legată de manuale, este una foarte gravă: "Avem obligaţia să respectăm adevărul, iar adevărul este următorul: timp de aproape zece ani nimeni nu s-a ocupat de manuale în România, nimeni. Adică manualele tipărite în 2004, în 2003, unele sunt tipărite în 1998, au fost retipărite, adică multiplicate, şi distribuite elevilor. Motiv pentru care am ajuns într-o situaţie gravă, pe care voi cere Institutului de Ştiinţa Educaţiei să o verifice, şi anume că suntem unul dintre puţinele cazuri în care un stat, timp de 10 sau 14 ani, nu s-a interesat deloc de manuale. Probabil că anul acesta vom începe procedurile de licitaţie în februarie. Speranţa mea este că vom începe în februarie, după nişte reguli mai clare, pentru că juriştii şi economiştii au precizat foarte clar că, în absenţa unui alt instrument legisaltiv, nu ai cum să faci selecţie de câteva milioane de lei fără să respecţi legea achiziţiilor publice (...) Deci această industrie de a vinde sub eticheta MEN auxiliarele didactice într-o piaţă, şi folosesc cuvântul «piaţă», unde avem 3.500.000 de potenţiali cumpărători, nu mai poate să meargă mai departe. Eu înţeleg supărarea editorilor, eu înţeleg scandalul pe care l-au făcut timp de un an şi jumătate, inclusiv acuzaţii, să nu uităm că am plângere penală la DNA pentru licitaţia manualelor. Nicio problemă, se va verifica şi vom vedea cine se află în ilegalitate şi cine nu".

La începutul acestei săptămâni, Uniunea Editorilor din România (UER) acuza Ministerul Educaţiei Naţionale că a abandonat rezolvarea problemei manualelor noi pentru viitorul an şcolar: "Uniunea Editorilor din România semnalează cu tristeţe şi indignare opiniei publice abandonarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a proiectului noilor manuale. Ne aşteptam cu toţii ca specialiştii şi conducerea ministerului să tragă toate învăţămintele din organizarea dezastruoasă a licitaţiei pentru noile manuale destinate claselor I şi a II-a şi să demareze, cel târziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziţiei de manuale pentru clasele a III-a şi a IV-a, prin aprobarea programelor şcolare. Ne aflăm la sfârşitul anului 2014 şi nu numai că aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca şi acum un an, nu există specificaţiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzător cu deciziile CNSC, fiind un factor perturbator al regimului manualelor şi nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil şi generator de competiţie corectă în domeniu". Răspunsul lui Remus Pricopie, unul foarte dur, a fost postat pe site-ul oficial al ministerului: "Resping categoric informaţiile false promovate în spaţiul public de Uniunea Editorilor din România. Procesul de revizuire şi modernizare a programelor şcolare şi a manualelor continuă şi va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea şi creşterea performanţei în sistemul educaţional românesc. Este foarte uşor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă şi să lanseze din când în când informaţii şi acuzaţii false, dar mă întreb câţi dintre aceşti profitori, care nu au făcut decât să se îmbogăţească pe spatele elevilor şi al părinţilor, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri şi materiale didactice auxiliare. Îi asigur pe editori, pe părinţi, elevi şi profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiţi acum să-şi treacă produsele printr-un sistem clar şi transparent de validare. Editorii nu mai pot vinde orice, nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor, iar acest lucru îi deranjează. Ar trebui totuşi să realizeze că, cel puţin de această dată, cei care ţipă mai tare nu reuşesc să se impună. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasă nu i-au validat pe impostori şi pe cei care vor să facă afaceri în şcoală, ci au ales calitatea şi interesul copiilor." În cazul în care informaţiile se confirmă şi educaţia va avea un nou ministru, acesta are de rezolvat, în primul rând, spinoasa problemă a manualelor şcolare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb