RĂZBOIUL DE LA SIF TRANSILVANIA SE ÎNTEŢEŞTE Toia s-a aliat cu Frăţilă să îl dea jos pe longevivul Fercală

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 decembrie 2015

Toia s-a aliat cu Frăţilă să îl dea jos pe longevivul Fercală

Actualizare 15:37 SIF TRANSILVANIA: "Cererea acţionarilor poate fi considerată un act de răzbunare, de hărţuire a Directoratului, împinsă până la limita şantajului"

SIF Transilvania (SIF3) a transmis astăzi că a primit din partea unui grup de acţionari cu deţineri cumulate de 8,09% o cerere de convocare a acţionarilor pentru schimbarea Consiliului de Supraveghere şi declanşarea acţiunii în răspundere împotriva membrilor Directoratului.

Conducerea SIF3 apreciază că această cerere poate fi considerată "un act de răzbunare, de hărţuire a Directoratului, împinsă până la limita şantajului", având în vedere că ordinea de zi pentru care se solicită convocarea are un conţinut similar cu alte convocări anterioare.

SIF Transilvania menţionează că directoratul va convoca AGA în termenele legale, în cazul în cazul acţionarii semnatari nu vor reveni asupra cererii.

Potrivit comunicatului SIF3 remis BVB, acţionarii semnatari sunt cei menţionaţi în ziarul "Bursa" de astăzi, respectiv fondurile deschise de investiţii Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited şi persoanele fizice Corin ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Frăţilă, Maria Alexandra Frăţilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu şi Radu Troia.

"Faptul că acţionarii şi-au deconspirat identitatea înseamnă că aceştia au renunţat la beneficiul votului secret ce va fi exprimat în adunarea generală", precizează conducerea SIF3.

(S.A.)

-------------

Radu Toia, fost director general adjunct la SIF3 Transilvania, s-a aliat cu unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3, Constantin Frăţilă, în conflictul nesfârşit al acestuia cu preşedintele executiv Mihai Fercală.

Ieri, un grup de acţionari ai SIF Transilvania, care deţin împreună 8,09% din capitalul social, au transmis, printr-un comunicat, că au cerut convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA), pentru schimbarea managementului şi revizuirea modelului actual de business, în vederea eficientizării activităţii societăţii.

Din grupul revoluţionar fac parte fondurile deschise de investiţii Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul străin de investiţii Broadhurst Investments Limited şi persoanele fizice Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Fraţilă, Maria Alexandra Frăţilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu, Radu Toia.

Tabăra "Frăţilă" a transmis că SIF Transilvania a pierdut peste 50 de milioane euro din cauza "practicilor şi politicilor îndoielnice, lipsei de viziune şi de transparenţă în procesul decizional". În comunicat se arată: "Spre exemplu, deciziile de investiţii în sectorul hotelier, în active aflate în administrarea SIF Transilvania, au fost luate fără planuri de business asociate şi fără o justificare economică, aşa cum ar fi fost normal. În consecinţă, resursele investite în proiectele de refacere a hotelurilor au fost, în estimarea noastră, cu aproximativ 100% mai mari faţă de preţul mediu al pieţei şi nu au obţinut rezultate pe măsura potenţialului acestora.

Fără o analiză economico-financiară detaliată, doar în ultimii şapte ani, SIF Transilvania a investit direct sau indirect aproximativ 100 milioane euro în hotelurile deţinute de cele opt companii hoteliere din portofoliul societăţii. Aproape niciunul dintre hotelurile renovate nu este în prezent profitabil, iar perspectivele de recuperare a investiţiilor într-un orizont de timp rezonabil, cu acelaşi tip de management învechit, sunt nule".

Acţionarii citaţi au propus autorizarea Societăţii ca fond de investiţii alternative.

Potrivit lui Constantin Frăţilă, estimările privind potenţialele pierderi sunt făcute de experţi, pe baza informaţiilor publice şi a comparaţiilor cu costul şi randamentul unor investiţii comparabile din piaţă. Domnia sa ne-a spus: "Am invocat investiţiile în domeniul hotelier pentru că ele reprezintă o parte importantă, probabil cea mai importantă, a activelor SIF Transilvania. Potrivit informaţiilor noastre, lucrările de refacere/modernizare pentru cele opt hoteluri din portofoliu au fost, majoritatea, de două ori mai scumpe decât nivelul pieţei, în vreme ce posibilităţile de recuperare a acestora sunt foarte limitate - investiţii fiind, spre exemplu, făcute în hoteluri cu grad de ocupare foarte redus şi fără perspectiva reală de creştere semnificativă".

Radu Toia a declarat, în numele acţionarilor semnatari: "Creşterea rolului acţionarilor în actul decizional reprezintă un pas esenţial în reformarea SIF Transilvania şi în îmbunătăţirea actului de management. Pentru noi este important să stimulăm colaborarea şi implicarea acţionarilor, să asigurăm un mediu transparent în care prezentarea corectă a planurilor de investiţii, a deciziilor şi a rezultatelor să devină o procedură normală. Vorbim, prin urmare, despre impunerea unor principii de guvernanţă corporativă care să se bazeze pe integritatea, profesionalismul şi performanţa echipei de management".

Radu Toia mai a avut, în trecut, divergenţe cu managementul SIF3, însă, până acum, conflictele au fost ţinute în afara spaţiului public.

Toia a fost revocat din calitatea de membru al Directoratului -vicepreşedinte executiv/director general adjunct al SIF3 Transilvania, începând cu 30 iulie, potrivit unui anunţ al companiei, fiind înlocuit cu Marius Adrian Moldovan.

Unele surse din piaţă spun că plecarea sa de la SIF3, după un mandat de numai un an, a fost cauzată tocmai de apropierea sa de Constantin Frăţilă, dar şi de implicarea sa în afacerile companiei din domeniul hotelier.

Frăţilă îl contestă de ani buni pe Fercală, însă, până acum, nu a reuşit să impună o schimbare la cârma SIF3. Recent, Mihai Fercală a fost premiat de Asociaţia Brokerilor pentru aniversarea a 23 de ani la conducerea SIF3.

Întrebat cum a demarat alianţa cu ceilalţi acţionari SIF3 pentru cererea schimbării managementului, Constantin Frăţilă ne-a spus: "O alianţă este poate prea mult spus. În mod evident acţionarii sunt preocupaţi de performanţa societăţii, care a fost sub standardele necesare la acest nivel. (...) Coagularea acţionarilor pentru acest demers a venit natural în linie cu preocupările acestora pentru performanţele SIF Transilvania, având în vedere valoarea investiţiilor acestora. Demersul nostru se bazează pe informaţii publice despre practicile de management ale actualei conduceri a SIF Transilvania. Aşteptările noastre sunt ca acest demers să găsească ecou şi în preocupările celorlalţi acţionari, şi mici, şi mari, pentru a reforma societatea şi pentru a institui un management care să permită valorificarea, la un nivel superior, a potenţialului SIF Transilvania, potenţial în care noi am avut şi avem încredere în continuare".

Deşi are numeroase procese cu SIF3, Frăţilă spune că nu este adeptul conflictelor, "chiar dacă uneori punctele de vedere diferite duc la situaţii mai tensionate": "Nu despre conflict vorbim. Este normal ca într-o societate să fie discutate diferite puncte de vedere şi apoi, decizia să fie luată în comun, la vot, aşa cum prevăd reglementările statutare şi normele legale aplicabile. În cazul de faţă, cred că absolut orice investitor doreşte să discute despre schimbările care au loc la nivelul pieţei locale şi al pieţelor, în general. Adaptarea Societăţii la tendinţe, la transformarea mediului de afaceri, la noua economie este un punct important şi nu cred că înseamnă altceva decât, finalmente, intrarea în normalitate".

Potrivit SIF3, la începutul lunii, Curtea de Apel Braşov a constatat abuzul de minoritate săvârşit de Constantin Frăţilă şi l-a obligat să plătească SIF Transilvania suma de 295.156,77 lei cu titlu de despăgubiri, într-un proces încheiat pe 27 noiembrie.

Scandalul dintre Frăţilă şi Fercală s-a iscat după ce fostul arbitru de fotbal şi-a dat demisia din funcţia de administrator şi preşedinte al CA de la COMCM Constanţa, deoarece, conform noului regulament de funcţionare al SIF Transilvania, domnia sa nu putea avea funcţii executive sau să fie membru în consiliile companiilor din portofoliul SIF3.

Conflictul s-a lăsat inclusiv cu plângeri penale, de ambele părţi.

În primăvară, acţionarii SIF3 au respins propunerile lui Frăţilă pentru Adunarea Generală a Acţionarilor. Frăţilă dorea ca SIF3 să distribuie integral profitul de anul trecut, însemnând un dividend de 0,024 lei/acţiune, dublu faţă de propunerea conducerii, derularea unui program de răscumpărări de maxim 5% din capitalul social, modificarea remuneraţiilor conducerii, dar şi aprobarea pornirii acţiunii în răspundere faţă de membrii directoratului.

Atunci, Consiliul de Supraveghere şi Directoratul SIF3 au transmis acţionarilor că Frăţilă intenţionează decapitalizarea rapidă a societăţii şi lichidarea.

Conducerea SIF Transilvania nu a transmis, până la închiderea ediţiei, un punct de vedere privind cererea acţionarilor, însă, conform reacţiilor vehemente de până acum, este de aşteptat ca o replică să nu întârzie prea mult.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. va mina in lupta acelasi ideal sa-l aruncati cu capul in fintina pe fercalezu. sunteti concertati. ASF face ajustare la 5% si se termina cu rascoala. ce ba, fercala e filimon, sau cizman? asta-i ficior

    1. Oricum nu l schimbau cu 8%.Daca reusesc ...si nu i concerteZa pe toti...

      NICI NU POT FI CONCENTRATI, NU UITATI CA FERCALA A FOST SANCTIONAT DE ACTIONARI SI IN APRILIE ANUL TRECUT, CAND 50% NU L-AU MAI VRUT, DAR ASF SI PROCURATURA NU S-AU AUTOSESIZAT PE FURTURILE DE VOT DE ATUNCI

      ,ficiorul,, e cam copt...trebuie sa pice curand...poate se gaseste pentru el un loc la codlea ..e racoare si vederea e spre munte... mai scrie si o carte ...

      Numai in CONGO se poate ca un angajat sa-l dea afara pe cel mai mare actionar !

      Si apropo, domnule MIHAI FERCALA, la nervi va lasa multe, dar si gramatica ? Gramatica e ca mersul pe bicicleta , ori sti, ori nu . 

      DECONSPIRAT nu DESCONSPIRAT. 

      Oricum, intreaga formulare o putem incadra la "noaptea mintii ".

    Fercala nu va convoca. Va invoca diverse motive. De exemplu: conform art.x,punctuly de la paragraful z, pag 1000 scris mic, convocarea se face cu 10% nu cu 8% si pa, la revedere. In general, pucistii sunt destul de ametiti sa faca greseli de genul asta. Ce mai trebuie sa stie pucistii in general este ca oamenii de genul fercala, nu se ocupa de 15 ani cu nimic in afara antrenamentului la :"cum faci sa nu poti fi dat jos". E greu de crezut ca poate fi dat jos cu 2-3 procente diferenta. Asa ca nu va imbatati cu apa rece. Cu Fratila si 3 fondulete nu rezolvati nimic. Fercala are 10% pe el. Nu l dau jos decat eventualele lui greseli. Oricum, daca printr o minune convoaca e bun si un antrenament ptr aprilie.

    1. pai daca nu convoaca isi pune in pericol atat proprietatile cat si libertatea, a lui si a celorlalti doi directorasi din consiliul director

      Fercala scapa sigur,...........sa vedem pe cine mai trage dupa el !

      Probabil directoratul si comisia tehnica de centralizat voturi ( pardon de furat voturi )

      In rest sa auzim de bine , CODLEA e aproape, cat e de la SACELE la CODLEA ? 

    Cu un comportament de vataf copiat din istoria ciocoimi vechi, acest FERCALA, a reusit sa-si puna in cap atat fondurile de investitii si cele de pensii cat si mici actionari. A reusit sa-si puna in cap si ASF precum si parte din colegii din diverse comisii senatoriale.Cum va rezista acum ?Parca-i vad chelia inrosindu-se cand se rasteste la propri actionari asa cum a facut-o randul trecut cu doamna profesoara din SIBIU.Oricum infractiunile pe care le-a comis, punandu-ne si pe noi agajatii SIF in pericol,trebuie sa inceteze.

    1. Daca ai cunostinte concrete despre fapte ilegale si nu mergi la politie sa le reclami, te numesti complice. Daca insa nu detii astfel de informatii precise, taci!

      CEe zici de urmatoarele :

      1.Domna PODOREANU s-a inegrit cand a vazut rezultatele cu privire la demiterea lui FERCALA 

      2. S-a oprit curentul si s-au blocat calculatoarele cam pret de o ora. 

      3. Pentru acest punct de pe ordinea de zi au disparut cam 105 milioane voturi , cam 12% din optiunile de vot. 

      4.Rezultatul anuntat: 49,15 % pentru demitere, 36,7 pentru FERCALA, restul anulate si abtineri. 

      Q. E. D.

      Daca ai fost la sedinta , sti. Daca nu chestiile sunt publice. Unde vrei sa mai merg ? 

    Cocktailul Fratila-Toia- Voicu- Siminel nu poate fi decât mortal pentru viitorul SIF-ului. Ce motivația reala are acest grup? Sa își împartă averea SIF-ului in urma debarcării lui Fercala? Pun pariu ca portofoliul e deja amanetat in mintea acestor băieții. Parca Toia vorbea de reforma de modernizare. Băiatul asta cat poate fi de ipocrit? Răspuns: vine de la ASF! :)

    1. Cum adica ce motivatie are inteligentule? Fratila e actionar mare . Adica e pe banii lui. Siminel e f tare si stie meserie . Toia e specialist pe piata si are si motivatii personale ca doar a fost dat afara de fercala. Voicu e fond. Echipa e si buna si tare.

      e mare si tare pusa pe jaf.. mai citeste si tu istorie baiatule si vezi ce faceau baietii astia prin anii 2000' :)

      de ce nu ai zis nimic de TOIA cand a ajuns in SIF3 ? de ce nu comentezi faptul ca individul asta de fercalez ia 850 mil pe luna degeaba, asa cum a zis fratila, si nu l-a contrazis nimeni in AGA trecuta ? esti un tip itradevar cu mintea amanetata la fercalez

      simplu si corect

      Daca esti asa mare istoric , ia zi mai ce facea TOIA acum 15 ani , probabil facultatea, iar FRATILA din declaratiile lui care sunt publice a intrat pe piata de capital tocmai in 2000. Si atuci ce vrei sa spui ? poate ar fi mai bine , ca tot esti istoric sa ne zici de cati 23 de ani fura FERCALA din SIF 3 de nu se da plecat.

      Exact cum anticipam, habar nu aveți.. Băieți nu mai vb cand nu știți. Nimik despre Voicu si Siminel? Hmm, cine va plătește postacilor?

      Ia zi ne tu ce facea, inteligentule si informatule!

      La cat ești de arogant si infatuat, te las sa descoperi singur.. :)

    Bine trebuie sa plece Fercala, in regula, dar cine vine? Toia, Adanut, Bilteanu? Au ramas SIF3 si SIF5 in afara asocierii in scop de jaf a famigliei sau mai bine zis a grupului infactional Ciorcila&Hrebenciuc&Bilteanu sustinut de Mircea Uesache, in vederea devalizarii a tot ceea ce a mai ramas pe la SIF-uri. Marele SIF12345 va avea doar actiuni TLV si multe, foarte multe lanturi de detineri indirecte la SRL-uri, toate pe pierdere, prin care se vor sifona TOTI banii de pe la SIF-uri.. ASF, Ursache voi in general ce mai faceti in afar de cresterea RCA in urma unui megafaliment? Va spun eu ce veti face peste vreo 2-3 ani veti cere falimentul SIF12345 si veti merge la parnaie pentru abuz in serviciu.

    1. presupun ca vor fi dividende cu randament 90-95% pt. ca fercala sa-si faca reclama printre micii actionari pe care se bazeaza si cumparari serioase la sif3 din partea celorlalti pt. cvorum. ma mir ca nu-si rascumpara propriile actiuni pt. a mari valoarea.

      Mai tudorica srl, chiar asa de grav sa fie? Sa ramana pruetenul tau fercala sa pazeasca stana sa nu vina lupii cei mari,nu? Oamenii rai si urati sunt tinuti la usa sif3 de vasnicul aparator fercalezul curajos.

      Deci, atacatorilor insetati de sangele poporului, fercalezul se va lupta cu voi si, daca nu va vedeti lungul sabiei, va va rapune. Se va apara in cetate cu unghiile si cu dintii pana la victoria finala. Ostenii lui, care si pana acum l au aparat, convinsi fiind ca fercalezul ii va ocroti pana la sfarsit, acum sunt putin speriati. Brusc, fercalezul nu prea mai are aliati. Aliatii traditionali s au cam indepartat. Poterele inaltei porti il asteapta pe la gardul unitatii sif3. Armele sunt cam invechite si parca si batranetele atarna cam greu. Voinicul fercalez simte atarnand muschii pe el si parca, in ceafa bate un vant suspect. Ostenii sunt obositi. Fostul ostean Toia s-antors impotriva cu o armata mica dar legionari adevarati. Sulirele lor sunt atat de lungi si armurile atat de tari incat, ostirea fercakeza sta incremenita iar fercalezul a cerut pantalonii maro. Doar o minune mai poate salva ceva. Publicitate. 

      Dar ce se vede in departare? Niste osteni cu armura neagra cu fetele acoperite ..prin fumul si praful de la sif3 se distinge cu greu pe armurile doar prima litera ,,D,,

      Tudorica , din respect pt acest ziar , te intreb tu pe ce lume traiesti. Ca sa nu zic ca ori esti prost informat ori numai.......fara informat.Hai sictir de aolaudac !

      Pe fercalez il trec sudori reci. Orice soarta numai sa nu cada prizonier. Prizonierii au o soarta sumbra. A auzit sigur ca beciul domnesc e dan pulea. E dan boulea. El e un print adevarat. Nu vrea la beci. Mai bine isi aduna ultimele puteri si scoate barda. Dar surpriza, armurierul lui a uitat sa ascuta barda.

      Spune-mi tu TUDORe neica, adevarul tau!!! Spune-l tare si apasat! Crezi ca acel grup infractional constituit in scop de jefuire a banilor de inmormantare a batranilor care au construit comunismul in tineretea lor, este fantezia mea? ...sunt prost si astept sa ma lumineze un profesionist destept, chiar daca-i hot.

      In esența asta e povestea!

    Incep prin a felicita pe ADINA ARDELEANU , pt un articol care genereaza atatea comentarii! deci e citit. Opinie echidistanta as dorii sa fie, deci ca in democratie cand lucrurile devin controversate, se merge la popor ! Asa ca actionarii, si numai ei , ca proprietari trebuie sa decida . Este sigura solutie corecta si legala ! Iar daca acestia doresc sa-l demita pe FERCALA, el trebuie sa intelega ca nu e PATRIARH , ca sa nu poata fi inlocuit. Iar SIF 3 , TREBUIE SA MEARGA INAINTE CU SANGE PROASPAT !

    Deciziile la SIF3 se iau de grupul BT , care e majoritar si il sustine pe Fercala. Asa ca degeaba se agita nea Fratila.

    1. Grupul BT , inca nu are influenta la SIF3 , am zis inca , asa ca FERCALEZU , va cauta alinare in alte parti !

      Se pare ca nea Fratila nu se agita! Iar din interviul dat in articol este chiar pertinent si decent. Va zic eu ca sigur Fercala este istorie!

      Bai ma lasi si cu Fratila asta.La aga de anul trecut a iesit din sala.Ce sa mai vorbim mare om.

      Da si aghiotanta Gabriela Alexe de la COMCM Constanta unde sunt 2 consilii de administratie 2 directori, s.a.m.d.

      Lupta pentru existenta.ASF nu face nimic? 

    S a oprit curentul la sif 3 sau s cazut netul? Unde sunt aparatorii cetatii? Nu mai are nimeni curaj sa l apere pe fercalez? Sobolanii au parasit corabia?

    1. Este frectie la piciorul de lemn ce se intampla.Ei tot impreuna fac afaceri pentru ciolanul de craciun.Stiti ce vreau sa spun?

      Sa nu zica actionarii ca nu au activitate renumerata pe bani putini.Asa ca cei reziduali au de pierdut.

      E clar ca reziduali nu vor mai fi.

      Trebuie sa fiti constienti ca ve-ti lua dividente mai mici decat minimul CAS 

      Toate sifurile trebuie sa urmeze cale SIF2

      Asa e correct ! 

      Da vor ramane fara actiuni daca nu vin cu bani de acasa.Asa va fi si la celelalte sif-uri cat de curand.

    Sa mori de ras si nu alta ! Cine pe cine santajeaza ? Orice cerere de demitere a lui FERCALA e santaj si e impotriva natiunii fercaleze.

    O sa va minunati de ce shelete are in sifoniere FERCALA ! 

    Nr de salariati=54

    Cheltuieli cu personalul=8.125.668 lei 

    Din care salarii=6.643.873 lei 

    Cheltuieli prestatii externe=1.573.812 lei

    Date publicate la 30.09.2015 de catre SIF 3 

    1. Sa mai ziceti ca Fratila batea campii cand zicea de salariul de 850 milioane lunar a lui Fercala. Pai dac cheltuiala medie per salariat e de 125 milioane pe luna. Ce dracu facea Fercala de attia bani pe luna , pe care si mai si dubla cu bonusuri si alte alea ....

      Da per salariat=13.670 lei/luna

    Jenant comunicatul. De fapt e santajul fercalezului care ii sfatuieste pe pucisti sa si retraga convocarea altfel.. el o convoaca si i face de ras.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb