Războiul identitar dus de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), condusă de Ştefan Popa, cu nou-înfiinţata Cameră de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, prezidată de Sorin Dumitriu, s-a mutat în instanţă.
Cele două tabere se acuză reciproc de "uzurparea" unei identităţi, implicit a unui patrimoniu semnificativ, invocând prevederile unei legi discutabile, în opinia spe-cialiştilor în drept.
Iritaţi la culme de apariţia unei organizaţii de tip clonă, care revendică (tot în instanţă), nume, siglă şi patrimoniu, avocaţii Camerei de Comerţ condusă de Ştefan Popa vor depune, zilele ce urmează, o plângere administrativă prealabilă la Administraţia Financiară a sectorului trei, Bucureşti.
Prin acest demers, reprezentanţii CCIB urmăresc "ştergerea" codului unic de înregis-trare (CUI), respectiv a certificatului de înregistrare fiscală, obţinut, în opinia lor, abuziv, de nou-înfiinţata CCIB, la data de 18 martie 2008.
Lia Dragotă, juristul CCIB, condusă de Ştefan Popa, ne-a explicat: "Am pregătit documentaţia necesară şi în zilele următoare vom depune la Administraţia Financiară a sectorului trei o plângere administrativă prealabilă pentru a obţine revocarea în tot a certificatului de înregistrare fiscală, obţinut abuziv de aşa-zisa Cameră de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, condusă de Sorin Dumitriu.
Potrivit legii, ar trebui să primim un răspuns în cel mult 30 de zile. Dacă vom primi un răspuns nefavorabil vom intenta acţiune în instanţă, în contenciosul administrativ, pentru a obţine acelaşi lucru. Totodată luăm în calcul să dăm în judecată Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce, săptămâna trecută, am dat în judecată Camera de Comerţ înfiinţată de Sorin Dumitriu".
Potrivit doamnei Dragotă, acest demers vine ca răspuns la iniţiativa CCIB, înfiinţată de Sorin Dumitriu, care a dat în judecată, "în regim de urgenţă" Camera de Comerţ a lui Ştefan Popa, cu scopul declarat de a-i dobândi identitatea - nume, siglă şi patrimoniu.
"Din documentele depuse de Camera de Comerţ înfiinţată de Sorin Dumitriu reiese că aceştia nu s-au înregistrat ca persoană juridică, iar CUI-ul obţinut reprezintă rezultatul nepăsării autorităţilor, care nu le-au verificat actele", a adăugat Lia Dragotă, care a precizat: "Noi avem absolut toate actele în regulă şi toate taxele şi impozitele plătite la zi. Săptămâna trecută am semnat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) poliţa de asigurare pentru sediul central unde avem cote egale. În plus, suntem înregistraţi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci până în 2015".
Totodată, preşedintele CCIB, Ştefan Popa, ne-a declarat că nu exclude ca în spatele noii organizaţii să se ascundă interesele politicienilor liberali, făcând referire la culoarea politică a ministerului de Finanţe, şi a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, condusă de Mihail Vlasov, rudă cu ministrul de Interne, Cristian David. Ştefan Popa consideră că Ministerul Economiei şi Finanţelor a acordat, în mod abuziv noii Camere de Comerţ, un certificat de înregistrare fiscală fals! Preşedintele CCIB a reiterat că în spatele acestei situaţii se ascund doar interese imobiliare, care vizează includerea patrimoniului (n.n. CCIB deţine 35% din Romexpo) camerei Bucureştene, în CCIR. La rândul său, Sorin Dumitriu, preşedintele noii CCIB, ne-a declarat: "Noi ne-am înfiinţat în baza Legii 335, legea Camerelor de Comerţ. În primă fază am adunat peste 100 de membri fondatori şi am obţinut şi un cont bancar. Ulterior am obţinut CUI şi am depus cerere pentru a deveni membrii CCIR. Avem toate actele în regulă! Noi ne-am înscris în baza legii, cu decizia fostei CCIB de a părăsi CCIR şi cu avizul Camerei Naţionale. I-am dat în judecată (n.n. CCIB condusă de Ştefan Popa) întrucât, odată plecaţi din CCIR, utilizează denumirea şi tot ce au în mod abuziv".
Sorin Dumitru a mai precizat că, momentan, cele două organizaţii "gemene", sunt nevoite să împarte acelaşi sediu şi să se suporte reciproc până la o decizie a instanţei.