Războiul lumii contra Rusiei?

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 16 martie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Din ce în ce mai frecvent, personaje apropiate lui Putin încep să afirme cât se poate de răspicat că se desfăşoară un război nu numai NATO, dar al întregului Occident împotriva Federaţiei Ruse. Pe teritoriul Ucrainei. Federaţia Rusă este, vezi Doamne, ţinta unui atac năprasnic. Dar, ne garantează aceştia, va rezista. Şi Vladimir Putin face aluzii în acelaşi sens. Oare aşa stau lucrurile?

Fireşte, este necesar să clarificăm această dilemă. Să definim acest război. Eu însumi, în mai multe analize, am afirmat că asistăm la un război prin procură. Ceea ce în esenţă înseamnă că Ucraina este ajutată să lupte, în postura de agent militar al Occidentului, împotriva Federaţiei Ruse. Desigur, pentru a se apăra de o agresiune generată de Vladimir Putin. Dar asta nu schimbă datele problemei. Continui să susţin teza războiului prin procură. Putem pune însă semnul egalităţii între "războiul prin procură" şi războiul întregului Occident contra Federaţiei Ruse?

Circulă o glumă pe internet. Însoţită de o hartă. Harta este a Federaţiei Ruse, iar în jurul ei sunt înscrise bazele NATO. Şi textul sună cam aşa: "Oare ce au avut în cap ăştia, să-şi pună ţara fix între bazele NATO?" Poanta este de tip putinist. Pentru că sugerează pur şi simplu că NATO ar fi încercuit Federaţia Rusă. În scopul de a o suprima. Numai că lucrurile nu stau aşa. Cea mai mare parte a graniţelor Federaţiei Ruse nu are niciun fel de tangenţă nici cu state NATO, nici cu baze militare aparţinând NATO sau Statelor Unite. Situaţia reală în plan geopolitic este intenţionat distorsionată. Dar oare de ce? Care este interesul Kremlinului de a demonstra cum că ar fi victima unei agresiuni a întregului Occident?

Rusia a fost încă din Evul Mediu un stat agresiv. Care şi-a mărit în mod artificial suprafaţa, cotropind alte ţări şi subjugând alte popoare. Absolut toţi istoricii şi absolut toate persoanele cu un grad cel puţin mediu de instruire cunosc acest lucru. În secolele 19 şi 20 şi în acest secol, Rusia a declanşat nenumărate războaie, dar nu a câştigat decât trei. Unul singur de agresiune. Războiul împotriva Ceceniei. Unde, după ce a făcut o ţară întreagă praf şi nenumărate victime, a reuşit să-şi impună un regim marionetă. Toate celelalte războaie de agresiune le-a pierdut. Nu le mai enumăr acum. Dar cel mai relevant e Afganistanul. Şi a câştigat două războaie. A fost războiul cu Napoleon Bonaparte. În acest război, Rusia a fost statul agresat. Populaţia Rusiei s-a mobilizat, s-a solidarizat cu armata, a luptat eroic şi a învins. Atenţie însă: Rusia a învins fiind susţinută de o întreagă coaliţie de state care se ridicaseră împotriva lui Napoleon. Nu "Generalul Iarnă" a învins. Nu Rusia singură a învins. Însă a contat imens faptul că ruşii au conştientizat că trebie să-şi apere cu orice sacrificiu ţara. Al doilea război, cel puţin la fel de important, câştigat de Rusia, este războiul cu Germania. În linii mari, scenariul a fost identic. Germania, după ce încheiase un pact al diavolului cu Uniunea Sovietică, după ce în mod criminal Berlinul împărţise împreună cu Moscova Polonia, Hitler, în mod iresponsabil, a decis că a sosit momentul să atace şi să-şi adjudece cea mai mare ţară de pe glob. Şi, împreună cu câţiva aliaţi, între care şi România, a atacat Uniunea Sovietică. Din nou s-a declanşat un război de apărare al întregului popor. Un război legitim. Dar toate datele pe care ni le furnizează istoria, toate documentele disponibile demonstrează că Uniunea Sovietică nu ar fi învins dacă nu ar fi fost ajutată masiv de cele mai puternice state ale lumii. Acum însă situaţia s-a inversat.

Din nou, după Afganistan şi alte eşecuri de mari proporţii, Federaţia Rusă a decis să declanşeze un război de agresiune împotriva altui stat. Şi aşa cum se întâmplă de regulă, a invocat şi invocă diverse pretexte. Unele cât de cât plauzibile. Altele total fanteziste. Dar ele au rolul de a crea confuzie. De a mobiliza populaţia Federaţiei Ruse. De a o face să creadă că Rusia este victima unei agresiuni şi că, prin urmare, trebuie ca întregul popor să se ridice la luptă, să se solidarizeze cu Putin şi să apere suveranitatea statului rus. Şi acum ajungem la esenţa dilemei pe care am prezentat-o la începutul acestui editorial.

Teza lansată de Moscova este o cacealma. O înşelăciune. Care, după opinia mea, nu va prinde. Ruşii nu sunt atât de naivi încât să creadă în asemenea baliverne. Cum că, aşa cum a spus ministrul rus de Externe la o întrunire cu reprezentanţi ai statelor "prietene", care au izbucnit în râs, Federaţia Rusă se apără de o agresiune militară. În epoca internetului, niciun rus sănătos la cap nu poate să mai creadă într-un asemenea tip de propagandă. Dar o minciună repetată insistent poate să se înşurubeze cumva în conştiinţa publică şi, până la un anumit nivel, îi garantează, crede Putin, o susţinere în acest război, care a devenit şi pentru rusul de rând extrem de costisitor. Din această perspectivă, teza războiului lumii occidentale împotriva Federaţiei Ruse are o anumită logică. Şi, până la un punct, poate aduce rezultate. Atâta doar că teoria este falsă.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Se desfasoara un razboi contra Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Pfff.. Dar ce cauta rusii acolo? Mars acas in cocina. De fapt am vazut in filme ca orcii nu se retrag pana nu le omori conducatorii, pe cat posibil chiar tartorul cel mare, si atunci abia se retrag.

    1. Ucraina este teritoriu rus,

      la betie Gorba a facui un stat din nicaieri  

      cRED CA tu esti la betie

      Rusii si ucrainienii sunt frati de sange!

      Cu ce drept putin isi omoara rudele de sange din Ucraina?

      Nu exista nici o scuza, Gorba, teritoriu rus...  

    ptr. redactie....l-ati mai si platit ptr ratacirea asta? :)))))

    Dincolo de propagandă, nu avem de unde să știm ce cred cu adevărat rușii de rând, dar și ucrainenii de rând despre acest război fratricid și motivele declanșării lui.

    Acum contează mai puțin. 

    Dar da, războiul prin procură de la început s-a transformat într-unul direct nedeclarat intre SUA si Rusia, cu pagubă colaterala UE, devenită vasal necondiționat al marelui licurici, vorba unui clasic în viață:) 

    Samuel Huntington a cam bunghit-o în cartea sa Ciocnirea civilizațiilor.

    Prostia cu razboiul intregii lumi cu Rusia se poarta pe teritoriul altui stat si nicidecum pe teritoriul Rusiei. Reluarea teoriilor Kremlinului este periculoasa si dovedeste ca srs are o logica de creer spalat de rusi!!!!! Rusia este prezenta militar in afara teritoriului ei si poarta un razboi de agresiune!!! Explicatii din Kremlin nu ne trebuiesc!! Rusia trebuie sa se retraga neconditionat de pe teritoriile ucrainene !!!!!

    1. Ok,

      dar tot toti (1+30-NATO) contra Rusiei 

      F bine

      ok,i-ati pastila si mars la culcare

      Care tot toti, ai pus si Ungaria, Austria, Turcia? astia joaca pe fata pe mana rusilor

      Mai adauga si Germania si Franta care se intrec in declaratii, ezitari si menajarea sentimentelor rusesti 

    Bătrâne ! EȘTI STRĂIN DE ISTORIA RUSSIEI . CONCEPTELE TALE MILTARE DENOTĂ PROSTIE, NEPUTINȚĂ ȘI FRUSTARE . CA A GENERALILOR NESIMȚIȚI ȘI A ALTOR AVENTURIERI DILETANȚI ȘI SLUGOI CARE BÂNTUIE PRIN TELEVIZIUNILE ROMÂNE . DAR ... , TOATE LA NIVELUL ȘI CARACTERUL TĂU . AȘA CUM TE ȘTIM !

    1. Iar esti pe aici trolache? Ce ar fi sa-ti vezi de laturile din ograda? Valabil si pentru postarea (postarile) urmatoare!

      ÎMI PLACE CĂ EȘTI ... MODERN ÎN EXPRIMARE ! ÎNVAȚĂ ȘI EXERSEAZĂ ÎN CONTINUARE VIAȚA DE ... BULEVARD, STRADĂ, ULIȚĂ și .... Ca semenii tăi de peste Prut și Nistru ... ! REDRESARE, MINTE ȘI CULTURĂ NU CRED CĂ O SĂ AI NICIODATĂ ! Trăiască Russia !

      Traiasca...cine?

      despre morti numai de bine, ma 

    IN sfarsit un articol care are curajul sa spuna ADEVARUL,

    bravo 

    1. Ești plin de minte și cultură, ca brosca de râie ! ...

    razboiul fascismului corporatist american contra rusiei

    1. Mda . CAM AȘA CEVA ! ...

    e razboiul Rusiei contra siesi prin intermediul Lumii

    intotdeauna toate marile imperii ale Lumii intra in faza finala intr-un proces de autofagie 

    1. BRAVO ! O MARE IDEE ... DINTR-O PUȚĂ MICĂ ! O SĂ RĂMÂI ÎN ITORIE ! În istoria ... româniei ...

      ... bursa stege... o sterg si io ...

      Te-am mai intrebat si insist:din ce pestera ai mai aparut si tu,rusule?Aveti un tupeu stiintifico-fantastic sa faceti propaganda de doi lei pe aici !Scrii Romania cu litera mica,nesimtitule!Ce sa ceri unor indivizi care au stat ascunsi in paduri secole,bineinteles ca sunteti din topor.Scriitorii vostri au avut de unde sa se inspire:un popor de betivi,hoti ,talhari,violatori,cretini.

    ... mi-e dor de o codita ... do-o fi ea si o fetita ...

    SRS a cazut si el in capcana propagandei demente occidentale(insa nu total, precum o fac unii pe-aici)! Atunci cand ai langa tine un stat artificial(cu teritorii luate cu japca de la toate statele vecine) si nazist, care incalca drepturile si vietile minoritatilor etnice, care se pregateste sa devina baza NATO in coasta Rusiei, tocmai in spatiul ei strategic dpdv istoric si care isi pregateste programul nuclear si laboratoare cu virusi ucigasi, ambele cu ajutor american, pt a fi folosite impotriva vecinului rus(caruia banditul american vrea sa-i lovitura de gratie intr-un mod extrem las, adica printr-un interpus pe care-l inarmeaza continuu), atunci ai tot dreptul sa-l ataci preventiv, daca mai vrei sa existi ca stat! Iar Rusia, tocmai asta face, ca orice stat suveran si responsabil de propria lui siguranta si a cetatenilor sai ! Desi, nu si-a dorit deloc acest lucru si a incercat o jumatate de an, negocieri cu stapanii americani ai banderistilor criminali, dar fara nici un rezultat, din cauza inflexibiltatii si orgoliului fara margini ale acestora!

    1. Trolu, Rusia are drept sa hotarasca ce fac vecinii ei in tara lor? Vecini la care le-a garantat granitele si securitatea?

      Amice, esti idiot!

      Trolu, ai epuizat varianta cu IQ-ul

      Atunci cand n-ai argumente si nici materie cenusie, vii cu astfel de postari de gradinta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb