Războiul preşedinte - Parlament, faza pe demisii şi bileţele

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 26 iunie 2014

Războiul preşedinte - Parlament, faza pe demisii şi bileţele

Parlamentul a adoptat declaraţia prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului în care e implicat fratele său. Din start trebuie făcută o precizare: adoptarea declaraţiei de către Parlament nu are consecinţe juridice. Totul este un exerciţiu de imagine în războiul dintre preşedinte şi Parlament, care a început în aprilie 2007, atunci când Parlamentul a decis să îl suspende pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, cu 322 de voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 abţineri. Ulterior, la referendum preşedintele a fost susţinut de 75% din totalul cetăţenilor prezenţi la vot şi a revenit la Palatul Cotroceni. În 2009 preşedintele a contraatacat, la primul tur al alegerilor prezidenţiale alegătorii şi-au exprimat opţiunea în ceea ce priveşte referendumul pentru trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300. Referendumul a fost validat, dar acest lucru nu a produs efecte imediate, pentru trecerea la Parlament unicameral fiind nevoie de modificarea Constituţiei, procedură care se validează printr-un alt referendum, care nu a mai avut loc. În iulie 2012, Parlamentul a votat, din nou, în favoarea suspendării lui Traian Băsescu, cu 256 de voturi pentru şi 114 împotrivă. A urmat un nou referendum, la vot s-au prezentat 46,24% dintre alegători, 87,52% dintre aceştia, au votat DA, fiind în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, 11,15% au votat NU, fiind contra demiterii preşedintelui. Pe 21 august 2012 Curtea Constituţională a invalidat referendumul pe motiv că nu s-a întrunit cvorumul necesar, de 50% +1. Acestea sunt principalele puncte ale unui război Preşedinţie - Parlament, care a conţinut şi alte episoade şi care treptat au dus la decredibilizarea ambelor instituţii.

Revenind la episodul de ieri, plenul comun al celor două Camere a adoptat declaraţia prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu cu 344 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 17 abţineri, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PMP au absentat. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână. Declaraţia politică, pe care o prezentăm mai jos, a fost citită în plen de către senatorul PSD Gabriela Firea: "Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către preşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiuale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României".

A existat şi un prim scurt circuit în cadrul coaliţiei, UDMR abţinându-se de la vot, premierul Ponta declarând că "nu a existat o obligaţie în coaliţie" şi că fiecare parlamentar "a votat aşa cum crede". Pe toată durata acestei şedinţe, preşedintele PMP, Elena Udrea, şi alţi parlamentari ai acestui partid au protestat pe holurile Parlamentului, având hârtii pe care era scris "Trafic de influenţă", dar şi copia mărită a "bileţelului roz" transmis de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, actualul preşedinte al Senatului, lui Traian Băsescu. Udrea a vorbit despre tupeul actualei coaliţii majoritare, care face apel la justiţie doar atunci când îi convine: "Avem zeci de cazuri în care parlamentarii şi-au permis să voteze împotriva solicitării DNA în cazul în care DNA acuză parlamentarii şi, totuşi, astăzi majoritatea parlamentară în Parlament îşi permite să ceară printr-o scrisoare demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu pentru fapte pe care nu le-a făcut. Cât tupeu trebuie să aibă domnul Tăriceanu ca după ce a scris un astfel de bileţel să ceară demisia lui Traian Băsescu pentru fapte pe care preşedintele nu le-a făcut?". La începutul acestei săptămâni Partidul Mişcarea Populară a depus o plângere penală la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu, în episodul "bileţelul roz" din 2005.

Dincolo de acţiunea Parlamentului, în ancheta legată de fratele preşedintelui Băsescu apar constant elemente noi, unele având menirea să modifice perspectiva asupra întregii poveşti. Potrivit site-ului comisarul.ro, banii primiţi de Mircea Băsescu de la Florin Anghel au fost predaţi de acesta procurorilor DNA încă din anul 2011. Surse din anturajul DNA Constanţa afirmă că Mircea Băsescu a informat procurorii în legătură cu faptul că urmează să primească o sumă de bani de la un membru al familiei Anghel şi că întreaga operaţiune a fost monitorizată de SRI, iar banii au fost predaţi, cu documente, procurorilor DNA. Aceleaşi surse afirmă că nu s-a organizat un flagrant pentru că ancheta viza şi alte obiective şi că în curând vor apărea elemente noi în acest dosar. În cazul în care aceste informaţii vor fi confirmate oficial, ancheta poate lua o cu totul altă turnură, iar toate declaraţiile politice făcute pe această temă vor fi lovite de nulitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. interesanta opinia Parlamentului, insa a dat impresia ca produsul intern brut al Romaniei ar fi doar rezultatul spiiritului intreprinzator al unor etnici mioritici, iar industria extractiva, prelucratoare si sistemul bancar nu sunt decat notiuni pe care le introducem in ecuatie numai pentru a nu deteriora formula, ele avand practic o influenta tinzand catre nul :-) Chiar nu exista nimeni care sa priceapa ca Romania nu este membra a pietei unice, deoarece nu indeplineste conditiile tratatului de lfunctionare a Uniunii Europene si prin consecinta procedura deschisa la Oltchim pentru ajutor de stat este mai mult decat superflu. Sau ca Fondul Proprietatea, SIF1-SIF5 foloesc o raportare financiara care nu le permite a fi listate o piata reglementata. A fost raportul financiar al CFR MARFA intocmit conform IFRS pentru ca sa se poata compara pe plan international cu firmele peer . Au observat vreodata domnii parlamentari ca nicio prezentare OMV PETROM spune despre firma ca este o companie publica, asa cum se gaseste in fiecare prezentare cand este vorba de concernul OMV? Sau ca pentru 180.000 de barili extrasi pe zi se platesc 220 milioane in Romania , iar pentru 35.000 in Austria revin aprox. 170 milioane. A fost cineva care a spus ca redeventele vor creste pana la valoarea celor din tarile arabe si ca sistemul financiar a obtinut in Romania profituri fabuloase. Cu asa persoana ar trebui sa ne fie intr-adevar rusine....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb