Până la 10.000 de bancheri din cadrul "Royal Bank of Scotland" Plc (RBS) şi-ar putea pierde posturile, în condiţiile în care banca deţinută de stat plănuieşte să se retragă de pe segmentul de invest-ment banking, informează Financial Times (FT).
Conform FT, RBS, instituţie deţinută în proporţie de 83% de guvernul londonez, a angajat banca de investiţii "Lazard" să găsească potenţiali cumpărători pentru divizia de banking global şi pieţe (GBM), care a fost afectată de pierderi.
Dacă nu va fi găsit niciun cumpărător, atunci banca va elimina 10.000 de posturi, majoritatea în Londra, notează Financial Times. Aceste disponibilizări, combinate cu planul de reducere a cheltuielilor cu 1-2 miliarde lire sterline, reprezintă cel mai pesimist scenariu luat în calcul de directorul executiv al RBS, Stephen Hester, potrivit FT, care citează surse anonime.
Amintim că, în decembrie 2011, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, i-a cerut RBS să renunţe la ambiţia de a fi o forţă în domeniul investiţiilor bancare globale, oficialul de la Londra sprijinind reforma cuprinzătoare a sistemului bancar din ţară.
Guvernul Marii Britanii intenţionează să forţeze băncile să separe operaţiunile de retail de cele de inves-tiţii, care sunt mult mai volatile. În opinia unor analişti, separarea diviziilor retail de cele de investiţii ar face băncile mai stabile şi ar preveni repetarea unei crize financiare asemănătoare cu cea din 2008, dar alţii argumentează că o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Marii Britanii în sectorul bancar.
În timpul crizei financiare mondiale, guvernul de la Londra a injectat miliarde de lire sterline în RBS, "Northern Rock" şi "Lloyds Banking Group". Astfel, RBS a fost salvată de la faliment de stat în urma unei injecţii de 45 de miliarde lire sterline. Banca a avut pierderi de 24,1 miliarde lire sterline în 2008, cele mai mari înregistrate vreodată de o companie britanică.
Acţiunile RBS şi-au pierdut aproape jumătate din valoare în 2011.