Realitatea financiară se lasă penetrată de moneda virtuală

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2021

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Criptomonedele nu mai pot fi ignorate de bănci şi catalogate drept o mişcare marginală, lucru tot mai evident în ultimul timp când investiţiile în piaţa criptomonedelor au cres­cut considerabil, iar nume cu puternică rezonanţă, precum Elon Musk, promovează adopţia tot mai largă a monedelor digitale.

Piaţa criptomonedelor a ajuns acum la o valoare de sute de miliarde de dolari şi atrage pe zi ce trece toţi mai mulţi investitori, atât individuali, cât şi societăţi cunoscute. Astfel, băncile şi întreg sistemul financiar actual se află sub presiune în faţa unor clienţi care solicită active crypto.

În plus, băncile de pe Wall Street se văd obligate să accepte bitcoinul ca pe o clasă legitimă de active, conform CNBC.

Co-preşedintele JPMorgan, Daniel Pinto, a semnalat în cadrul unei reuniuni interne că este deschis în ceea ce priveşte bitcoinul, iar decizia companiei cu privire la adoptarea bitcoin va fi luată dacă o masă critică de clienţi doreşte ca firma să tranzacţioneze bitcoin.

"Dacă în timp se dezvoltă o clasă de active care urmează să fie utilizată de diferiţi administratori de active şi investitori, va trebui să fim implicaţi", a spus Pinto într-un interviu, conform CNBC, adăugând: "Cererea nu este încă acolo, dar sunt sigur că va fi la un moment dat".

Traderii de la JPMorgan nu sunt singurii care îşi îndreaptă atenţia către criptomonede. Săptămâna trecută, Goldman Sachs a găzduit un forum privat alături de Mike Novogratz, CEO-fondator al companiei crypto Galaxy Digital, pentru angajaţi şi clienţi. Novogratz şi-a expus în cadrul acestei întâlniri teza sa pentru bitcoin, ethereum şi alte active digitale, precum şi istoricul lor macroeconomic.

Noua deschidere a Wall Street către criptomonede arată că industria este nevoită să se lupte cu bitcoinul, pe măsură ce ultima sa ascensiune ameţitoare care s-a apropiat de pragul de 50.000 de dolari şi adoptarea crescută în rândul investitorilor instituţionali, corporaţiilor şi concurenţilor fintech stârnesc temeri de a fi lăsată în urmă.

Băncile, care se confruntă, în general, cu cel mai înalt control reglementar în rândul firmelor financiare din cauza amplitudinii operaţiunilor lor şi a rolului crucial în economie, au fost în mare măsură reticente în ceea ce priveşte piaţa crypto, preferând să se concentreze asupra tehnologiei conexe, inclusiv blockchain-ului. Totuşi, specialiştii consideră că dacă una dintre cele mai mari şase bănci americane decide să adopte bitcoinul, ar fi o ştampilă majoră de legitimitate pentru clasa de active în curs de dezvoltare, potrivit Cnbc.

Publicaţia aminteşte că în timpul ciclului de creştere a bitcoinului din 2017, băncile, inclusiv Goldman, au flirtat cu ideea de a înfiinţa birouri de tranzacţionare crypto dedicate, dar în cele din urmă majoritatea planurilor au rămas la rangul de idee.

Născut cu mai puţin de un deceniu înaintea crizei financiare globale, bitcoin a fost considerat prea speculativ şi riscant pentru clienţii băncii. Întrucât preţul bitcoin a crescut accelerat la sfârşitul anului 2017, CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, a numit bitcoin o fraudă care nu s-ar termina bine.

Dar, pur şi simplu continuând să existe până în 2018 şi 2019, ani slabi cunoscuţi sub numele de cripto-iarnă, când Bitcoin s-a tranzacţionat sub 4.000 de dolari, tehnologia şi-a arătat puterea de a rămâne. Apoi a lovit pandemia de coronavirus, iar guvernele au dezlănţuit miliarde de dolari în sprijinul pieţelor, întreprinderilor şi persoanelor fizice în timpul crizei.

Astfel că a apărut o nouă naraţiune, aparent adaptată la contextul actual şi adoptată de administratori de fonduri speculative de miliardare precum Paul Tudor Jones şi Stanley Druckenmiller: Bitcoin, care este limitat în ceea ce priveşte disponibilitatea prin strucura sa, este un refugiu în faţa inflaţiei şi a degradării dolarului american.

Frica de devalorizarea monedei este tema principală a clienţilor americani care întreabă despre bitcoin, potrivit şefului unei companii majore de administrare a averii pentru clienţi în valoare de cel puţin 25 milioane de dolari, conform Cnbc. Banca studiază modul de integrare a criptomonedei în sistemele sale de gestionare a riscurilor.

În piaţă circulă totuşi şi ironii - în câţiva ani, bitcoin a trecut de la o tehnologie idealistă menită să elimine băncile şi alţi intermediari, la un depozit de valoare folosit în cea mai mare parte de oamenii bogaţi, astfel încât să poată rămâne bogaţi.

Acum, întrucât un flux constant de ştiri despre adoptatori pare să propulseze bitcoinul din ce în ce mai mult, cei din industrie spun că este doar o chestiune de timp înainte ca băncile tradiţionale să se implice mai mult.

În special, Pinto, de la JPMorgan, a citat luna trecută mişcarea de către BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, de a adăuga futures bitcoin ca investiţie eligibilă în două dintre fondurile sale, ca dovadă a adoptării mai largi. Reglementarea tranzacţionării bitcoin ar putea fi gestionată, a spus Pinto, adăugând că, dacă se va întâmpla, tranzacţiile ar implica clienţi verificaţi şi schimburi de renume, inclusiv Coinbase.

Numai săptămâna trecută, producătorul de maşini electrice Tesla a devenit cea mai recentă companie care a investit capital în bitcoin, iar reţeaua de plăţi Mastercard şi banca de custodie BNY Mellon au declarat că vor deveni mai implicaţi în piaţa crypto. Cu fiecare anunţ creşte probabilitatea ca băncile, inclusiv JPMorgan şi alţii, să decidă să se alăture noii tendinţe.

"Pentru marile bănci, volumul de cerere a clienţilor la un moment dat va rupe sistemul actual", a declarat Damien Vanderwilt, copreşedinte al Galaxy şi şeful diviziei sale de pieţe globale, conform Cnbc. "În cele din urmă, băncile devin puternic armate în dezvoltarea acestor produse de către clienţii lor", a adăugat acesta.

Vanderwilt a sugerat viitoarele colaborări cu băncile tradiţionale, spunând că "este posibil ca Galaxy să ajute Goldman şi alte bănci să nu se confrunte cu aceleaşi provocări din trecut; suntem poziţionaţi în mod unic să facem acest lucru, ca Nexus pentru serviciile financiare din sectorul activelor digitale".

În ceea ce priveşte adoptatorii din lumea corporativă, Vanderwilt a spus că multe companii nu şi-au dezvăluit încă public investiţiile în bitcoin. "Veţi vedea o serie de versiuni în 2021, vor exista mai multe companii, pensii, mai multe companii de asigurări" care să investească în bitcoin, a spus el.

Între timp, pe măsură ce preţul bitcoin continuă să crească, unii traderi de la băncile mari privesc cu invidie graficele. Cu doar două luni în urmă, bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari, iar sâmbătă valoarea sa era aproape de pragul de 50.000 de dolari, potrivit Coin Metrics.

"În această industrie, căutăm întotdeauna lucruri care să câştige bani", a spus pentru Cnbc un trader care a dorit să-şi păstreze anonimatul. "Şi există acest lucru strălucitor, atât de ciudat, volatil şi ni se spune că nu îl putem atinge - este ca fructul interzis."

PE de altă parte, numărul de companii şi magazine online care acceptă bitcoin sau alte criptomonede este în continuă creştere, iar acest lucru creează un climat de siguranţă al utilizării criptomonedelor pentru plata produselor online şi utilizarea bitcoin în Ecommerce. De altfel şi în ţara noastră companiile care acceptă bitcoin sunt tot mai numeroase. De la agenţii de turism, la abonamente de fitness, saloane de beauty şi chiar restaurante sau magazine de electrocasnice.

Criptomonedele atrag atenţia reglementatorilor

Toată această atenţie strânsă în jurul criptomonedelor a atras, totodată, şi comentarii din partea reglementatorilor, care susţin nevoia de controale mai atente asupra criptomonedelor.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat, recent, că monedele virtuale au oferit promisiuni, dar au fost folosite şi pentru spălarea banilor de către traficanţii de droguri şi terorişti. Cu toate acestea, ea a adăugat că inovaţia ar putea ajuta la soluţionarea acestor probleme şi că tehnologia ar putea fi utilizată pentru a acoperi golurile digitale.

În plus, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, şi-a exprimat îngrijorarea similar, solicitând reglementarea globală a bitcoin. La o conferinţă de presă Reuters, domnia sa a spus: "Bitcoin este un activ extrem de speculativ, care a condus unele afaceri amuzante şi unele activităţi interesante şi total reprobabile de spălare a banilor".

Atât SUA, cât şi UE vorbesc despre reglementări în piaţa criptomonedelor. India nu este nici ea în urmă. Recent, ministrul de stat pentru finanţe, Anurag Singh Thakur, a declarat că se finalizează un proiect de lege pentru criptomonede şi că va fi trimis curând Cabinetului Uniunii. Ministrul finanţelor, Nirmala Sitharaman, în timp ce răspundea la întrebarea din Rajya Sabha, a indicat că un comitet la nivel înalt - format pentru a studia problemele legate de monedele virtuale - a recomandat interzicerea tuturor criptomonedelor private în ţară. Nu se poate spune dacă guvernul va merge până la capăt şi va interzice crypto, dar crypto-clubul speră să nu o facă.

Chiar şi adjunctul guvernator al Băncii Canadei, Tim Lane, a fost destul de vocal cu privire la opiniile sale cu privire la criptomonede. El a numit crypto o metodă de plată "defectuoasă", adăugând în acelaşi timp: "Creşterea recentă a preţurilor lor seamănă mai puţin cu o tendinţă şi mai degrabă cu o manie speculativă".

Legile existente se înscriu în mod clar pe o parte, chiar şi din ce în ce mai mulţi investitori instituţionali şi corporaţii intră pe piaţa crypto.

Având în vedere punctele de vedere divergente şi diviziunea clară asupra criptomonedelor, chiar şi între comunitatea investitorilor, o confuzie între cele două părţi (bani mulţi şi credincioşi vs autorităţi de reglementare) lucrurile s-ar putea termina destul de prost. Acesta este un risc mare şi nu doar pentru piaţa criptomonedelor.

Cnbstv arată într-o analiză de ansamblu că estimările stabilesc capitalizarea de piaţă a peste 8.000 de criptomonede la peste 1,4 trilioane de dolari. Dintre acestea, numai bitcoin este de aproape 900 de miliarde de dolari, urmat este Ethereum cu 200 de miliarde de dolari. În schimb, capitalizarea pe piaţa mondială a acţiunilor este de 90 de trilioane de dolari, plafonul de piaţă S & P-500 este de 31 de trilioane de dolari, iar capitalizarea de piaţă a Indiei este de 2,8 trilione de dolari. Deci, monedele virtuale sunt încă un fond de active destul de mic, dar deloc neglijabil. Totuşi, ceea ce este mai important este ritmul de creştere a valorii. Preţul bitcoin a crescut de la 11.000 dolari la 48.000 dolari în 5 luni. Şi dacă continuă să crească în acest ritm, calculele pot indica direcţia în care se îndreaptă.

Potrivit analizei cnbctv, crypto sunt o piaţă în creştere rapidă şi, deşi valoarea colectivă este relativ mică în comparaţie cu alte clase de active, cum ar fi acţiunile, nu este atât de mică încât să fie ignorată.

Totodată, analiza Cnbstv arată că S & P-500 şi bitcoin au avut o corelaţie pozitivă de 0,84 în ultimele 14 luni - din ianuarie 2020. S & P-500 şi petrolul sunt, de asemenea, corelate pozitiv, dar într-un grad puţin mai mic, la 0,77 în aceeaşi perioadă. Ceea ce sugerează acest lucru, conform analizei, este că bitcoin şi acţiunile tind să se deplaseze în tandem, deşi nu în acelaşi ritm. Aşadar, este destul de probabil ca, dacă una dintre aceste pieţe este afectată şi cealaltă să simtă efectul.

Banii îşi găsesc drumul către mai multe active, dar atunci când aceşti bani sunt afectaţi pe o singură piaţă, fiind o legătură existe şi unele efecte şi în celelalte. Deci, orice acţiune a autorităţilor de reglementare asupra criptomonedelor nu numai că ar putea duce la o corecţie bruscă a valorilor lor, dar va provoca, de asemenea, un efect similar pe alte pieţe de active, în special acţiuni.

Analiza Cnbctv mai arată că bulele crypto nu sunt noi. De la un maxim de aproape 20.000 de dolari în 2017, preţul Bitcoin a scăzut la aproape 3200 de dolari până la sfârşitul anului 2018. Dar apoi, Bitcoin a valorat mult mai puţin. Principala întrebare din piaţă este dacă istoria se va repeta.

Cu toate acestea, pentru investitorii de capitaluri proprii, mesajul este clar. Cu toţii trebuie să urmărească cu atenţie spaţiul crypto, deoarece ceea ce se întâmplă acolo poate provoca, de asemenea, o lovitură în portofoliul fiecăruia.

Primăria din Miami hotărâtă să folosească bitcoin, pentru a atrage companiile de tehnologie

Primăria din Miami vrea să folosească bitcoin în operaţiunile sale, strategie care ar putea atrage companiile de tehnologie, a declarat primarul Francis Suarez, transmite Reuters. O comisie a oraşului a aprobat cu un vot de 4-1 o primă etapă a propunerii primarului de a permite ca bitcoin să fie folosită la plata angajaţilor şi ca locuitorii şi companiile să plătească taxe şi impozite cu moneda virtuală.

"Oraşe precum Miami vor să atragă tehnologia în oraş. Este o parte a unui joc mai larg, pentru a poziţiona Miami ca unul dintre cele mai avansate oraşe din ţară din punct de vedere tehnologic", a afirmat Francis Suarez într-un interviu telefonic.

În timp ce o etapă iniţială implică un furnizor terţ pentru a facilita tranzacţiile în bitcoin, primarul mai doreşte ca oraşul din Florida, care este al 42-lea cel mai populat din Statele Unite, să investească o sumă limitată din fondurile sale în bitcoin, ca mijloc de protejare a activelor pe termen lung.

Primarul oraşului Miami a adăugat: "Sunt ferm convins că dacă şi atunci când Amazon sau Apple vor adopta bitcoin ca structură de plăţi, barajul se va rupe, deoarece la momentul respectiv vom vorbi despre un volum foarte mare de tranzacţii care vor putea avea loc în bitcoin. Vreau ca noi să fim în avangardă şi oarecum în fruntea jocului".

Şi alte autorităţi locale şi statale s-au implicat în sectorul criptomonedelor, între care comitatul Seminole, potrivit presei. În 2018, Biroul Trezoreriei din Ohio a lansat un portal pentru plata taxelor în criptomonede, care a fost suspendat în 2019 din cauza unei probleme legale.

--------------------------------------

Deutsche Bank, mişcări în linişte spre piaţa crypto

Deutsche Bank s-a alăturat marilor instituţii financiare care explorează custodia criptomonedelor, cu aspiraţii de a oferi servicii de înaltă calitate fondurilor de investiţii care investesc în această clasă de active.

Prototipul Deutsche Bank Digital Asset Custody îşi propune să dezvolte "o platformă de custodie complet integrată pentru clienţii instituţionali şi activele lor digitale care asigură o conectivitate perfectă la ecosistemul mai larg al criptomonedelor", potrivit unui raport citat de Coindesk.

Cea mai mare bancă din Germania spune că intenţionează să creeze o platformă de tranzacţionare şi emisiune, punând în legătură activele digitale cu serviciile bancare tradiţionale şi gestionând gama de active digitale şi deţineri fiduciare într-o singură platformă uşor de utilizat.

În Germania, firmele fac coadă pentru a pune mâna pe licenţe speciale de custodie crypto de la autoritatea de reglementare a ţării, BaFIN, potrivit Coindesk.

Deutsche, a 21-a cea mai mare bancă din lume, a anunţat că îşi propune să "asigure siguranţa şi accesibilitatea activelor pentru clienţi, oferind o soluţie de depozitare la cald / rece la nivel instituţional, cu protecţie la nivel de asigurare".

Momentan, încă nu sunt menţionate criptomonede sau jetoane specifice.

Platforma de custodie a activelor digitale va fi lansată în etape. În cele din urmă, ar oferi clienţilor posibilitatea de a cumpăra şi vinde active digitale printr-un parteneriat cu brokeri primari (care acţionează ca nişte concierge pentru fonduri speculative), emitenţi şi burse verificate.

Banca spune că va oferi, de asemenea, "servicii cu valoare adăugată, cum ar fi impozitul, serviciile de evaluare şi administrarea fondurilor, împrumuturile, participarea şi votarea şi va oferi o platformă open-banking pentru a permite integrarea furnizorilor terţi".

Serviciul va fi destinat administratorilor de active, administratorilor de avere, birourilor de familie, corporaţiilor şi fondurilor digitale, după cum a mai anunţat banca.

În ceea ce priveşte modelul de afaceri, banca va începe să colecteze comisioane de custodie, a spus acesta, percepând ulterior comisioane pentru tokenizare şi tranzacţionare.

Deutsche a declarat că a finalizat un prototip al conceptului şi îşi propune un produs minim viabil în 2021, explorând în acelaşi timp interesul clienţilor globali pentru o iniţiativă pilot.

Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze potenţialele planuri pentru o afacere de custodie a activelor digitale atunci când a fost contactat săptămâna trecută de CoinDesk.

--------------------------------------

Cea mai veche bancă din America a anunţat că adoptă criptomonedele

Bank of New York Mellon Corp.(BNY), cea mai veche bancă din Statele Unite ale Americii, a făcut sătămâna trecută un salt pe piaţa criptomonedelor. Banca a anunţat, potrivit Wall Street Journal, că va deţine, transfera şi emite bitcoin şi alte criptomonede în numele clienţilor săi cu deţineri de active.

În timp, BNY Mellon va permite acelor active digitale să treacă prin acelaşi sistem utilizat pentru monedele şi activele sale tradiţionale folosind o platformă care este acum un prototip. Banca discută deja cu clienţii despre planurile de a aduce monedele lor digitale.

"Activele digitale devin parte din viaţa noastră", a declarat Roman Regelman, director executiv al BNY Mellon.

Domnia sa a precizat că banca intenţionează să trateze criptomonedele în acelaşi mod ca pe orice active tradiţionale, iar acest lucru arată că, mai degrabă decât fie în afara sistemului - criptomonedele pot funcţiona alături de sistemul financiar actual.

BNY Mellon intenţionează să înceapă să ofere aceste capabilităţi la sfârşitul acestui an. BNY Mellon nu este singura bancă din America care şi-a exprimat astfel de intenţii faţă de Bitcoin.

Bănci precum Goldman Sachs, Chime Bank, USAA sau Simple Bank sunt alte bănci din SUA care permit clienţilor să opereze liber cu Bitcoin sau cu exchange-uri reglementate de SEC.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ce-a fost si ce-a ajuns si realitatea asta să se lase ea penetrata fără pic de rusine!

    1. raltitatea asta s a facut poponauta

    "Totodată, analiza Cnbstv arată că S & P-500 şi bitcoin au avut o corelaţie pozitivă de 0,84 în ultimele 14 luni - din ianuarie 2020"

    Informatia asta m-a uns pe inima.

    Multumesc pentru ea, imi zice multe.  

    1. maximul inainte de o corectie mai serioasa pe sp500 poate sa se duca pana spre 4800-4900 puncte (poate in aprilie 2021, poate in septembrie 2021, poate in martie 2022).

      cu asta am zis totul.  

      Exacte. Tehno-utopienii spueau ca bitcoin-ul o sa fie numai bun cat civilizatia e in criza. Ei bine, in criza BitCoin a scazut pe la $4000 si abia acum dupa ce a venit vaccinul a crescut spre $50.000.

      Altfel spus, e foarte corelat cu bursa traditionala si nu e deloc un "hedge". 

      ok, dar daca vine o corectie ciclica pe bursele americane (si o sa vina, are prostul obicei de a o face la intervale regulate), BTC-ul e direct (si puternic) corelat cu performanta burselor americane.

      De notat ca bursele americane sunt (pentru moment) invers corelate cu evolutia DXY:ICE (indicele consolidat al USD) - deci: cresc bursele , scade dolarul.  

      Gandeste-te nitel.... ca SP500 sa urce la 4800-4900 caat am zis eu , BTC mai are de urcat.... dar iti dai seama cat are de picat in cap USD-ul ?!?!?!? Eu am avut fiori pe spate cand mi-am dat seama!  

      Nu scriu aici valoarea exact pe usd/ron dar e crunta. E foarte jos . Incepe cu 3, ... si daca DXy coboara sub 85 puncte spre 74 puncte , valoarea usd/ron va incepe cu 2, ... .  

      Urmeaza timpuri amare pentru usd pentru 1-2 ani.  

      Ba, scrie intr-o postare tot ce ai de zis!

      Nu te tot baga in seama de n ori! 

      imi pare rau , dupa ce postez imi mai vin idei ... dar deja am postat comentariul

      nu o fac intentionat, sorry 

      ce corelatie inversa e intre USD si SP500? Ce valoare?

    Bun articolul, dar prea lung!

    Nu stiu cati au timpul sau rabdarea sa-l citeasca pana la capat! 

    Stii vorba: Esente tari in flacoane mici!

    Nu-i un repros, doar o parere, daca o accepti! 

    1. Ai dreptate, dar este articol din ziar - o monografie - nu stire de on line.

      Sint texte de naturi diferite. 

    Ce nu se spune este ca btc este atat de energofag incat ar trebui cu siguranta interzis doar pentru acest lucru.

    1. nu va fi interzis, dar va fi taxat de o sa faca flama - el si restul crypto-bullshit-urilor - taxare aplicata la orice ... la schimb in alta crypto, in fiat sau in bunuri/servicii.

      se va numi eco-taxa financiara.  

    Regulation of Cryptocurrency Around the World:

    "Romania 

    On February 6, 2018, Romania’s National Bank announced that it discourages any involvement of local credit institutions in the cryptocurrency sector because of reputational risks.(305) The Bank reminded of its earlier warning issued in March of 2015[306] on the high risks of losing the money invested in cryptocurrencies. Following this announcement the local banks closed the accounts of several cryptocurrency exchanges.[307] 

    In March of 2018 the National Agency for Fiscal Administration reportedly declared that income fr om transactions with cryptocurrencies are taxable.[308]" 

    1. Poziția Băncii Naționale a României în legătură cu monedele virtuale

      06.02.2018 

      În contextul evoluției schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Națională a României își întărește poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. 

      Banca Națională a României semnalează o creștere a interesului populației față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor. 

      Totodată, având în vedere creșterea exponențială din ultima perioadă a prețului majorității monedelor virtuale, și a fluctuațiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Națională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile și riscante. 

      În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede. 

      Banca Națională a României va continua să monitorizeze evoluția schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar, cu mențiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare din România. 

      Având în vedere că veniturile din tranzacţionarea criptomonedelor nu se regăsesc enumerate printre veniturile neimpozabile, menţionate în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă că acestea sunt venituri impozabile”, arată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

      Astfel, cei care au obținut venituri din criptomonede ar trebui, teoretic, să plătească Fiscului impozit pe venit și contribuții sociale, în funcție de câștigurile realizate. Practic, se aplică aceleași reguli ca și la investițiile pe bursă.

      Citeşte întreaga ştire: EXCLUSIV | Românii cu Bitcoin, datori la Fisc. Trebuie plătit impozit pe venit și contribuții sociale, deși monedele virtuale nu sunt reglementate în România 

      puteti gasi si :

      Propunere de 

      REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

      privind piețele criptoactivelor și de modificare a Directivei (UE) 2019/1937 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb