Proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară urmează să fie publicat astăzi, după cum a anunţat premierul Ludovic Orban. Actul normativ ar urma să fie adoptat până la sfârşitul acestei săptămâni. Deşi, potrivit spuselor lui Orban, fostul guvern a lăsat "un buget făcut praf, găurit, cu un nivel de colectare a veniturilor cu mult sub cel prevăzut în legea bugetului de stat", noul Executiv are mai multe priorităţi ce se vor regăsi în rectificarea bugetară.
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat: "Primul şi cel mai important este să asigurăm resursele financiare pentru funcţionarea instituţiilor publice şi administraţiei publice locale. Resurse financiare care sunt indispensabile pentru buna funcţionare: pentru plata salariilor, pentru plata indemnizaţiilor sociale, pentru plata unor cheltuieli de funcţionare cum sunt iluminatul public, încălzirea şcolilor, etc.. Al doilea obiectiv este acela de a elimina practica guvernelor anterioare de a pune pe spinarea mediului de afaceri cheltuielile nesăbuite care au fost provocate".
Nevoile financiare ale administraţiilor publice locale au fost discutate, ieri, de premierul Ludovic Orban cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România(ACoR), după ce săptămâ-na trecută şeful guvernului s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, precum şi cu cei ai Asociaţiei Municipiilor din ţara noastră. O altă temă adusă în discuţie de primari s-a referit la procedurile birocratice stufoase pe care reprezentanţii administraţiei trebuie să le parcurgă în pregătirea şi implementarea proiectelor de dezvoltare locală. În acest context, şeful Executivului a precizat că un obiectiv al Guvernului constă în simplificarea procedurilor administrative şi informatizarea activităţii administraţiei, astfel încât implementarea investiţiilor să fie susţinută inclusiv prin reducerea numărului de avize şi prin digitalizarea activităţilor.
Vicepreşedintele ACoR, Adrian Nica, a declarat, în urma întâlnirii de ieri, că necesarul până la sfârşitul anului pentru acoperirea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap este de aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul comunelor.
Nica a precizat: "Principalele noas-tre solicitări, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, le putem structura pe trei direcţii. Prima este sprijinirea acelor unităţi administrativ-teritoriale care au proiecte de finanţare europeană sau prin PNDL şi au cofinanţări şi nu le pot duce la bun sfârşit, să fie alocaţi bani cu prioritate. A doua direcţie - suportarea 100% a cheltuielilor asis-tenţilor persoanelor cu dizabilităţi şi aici vreau să vă spun că comunele sunt cele mai dezavantajate. Practic, în cele 2.862 de comune, 23% din bugetul de funcţionare este alocat pe aceste cheltuieli ale persoanelor cu handicap".
El a adăugat că o a treia solicitare a primarilor a fost legată de Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Adrian Nica a spus:
"Am primit asigurări legate de PNDL şi facturile care stau neachitate din luna septembrie. Sunt probleme, cu companiile care prestează aceste lucrări, prin neîncasarea banilor şi acest lucru grevea-ză şi asupra creşterii economice, pe care am văzut-o că a scăzut în ultimul trimestru. Promisiunea a fost că până la sfârşitul anului se vor achita absolut toate facturile res-tante pe PNDL, urmând ca anul viitor să se discute, eventual, şi despre un PNDL 3 în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz".
În legătură cu rectificarea bugetară, şeful Guvernului a mai menţionat, ieri, că se va urmări rambursarea la zi a TVA către companiile care au acest drept şi vor fi plătite de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate concediile medicale, prestaţie care nu a mai fost achitată către angajatori de aproape 11 luni.
Referitor la investiţii, premierul a spus că vor fi plătite la zi lucrările făcute pe diferite proiecte finanţate din fonduri europene, de la guvern sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Ludovic Orban a precizat: "Prin rectificarea bugetară, căutăm să eliminăm toate cheltuielile care nu sunt necesare sau care au fost trecute în buget, dar, din diferite motive, nu pot fi efectuate. De asemenea, la pensii, va trebui să majorăm sumele de bani către fondul respectiv pentru a asigura plata pensiilor, deoarece fostul guvern nu a alocat toate sumele de bani necesare. Menţionez că vom aloca resursele financiare pentru orice program care aduce beneficii cetăţenilor. Proiectul OUG privind rectificarea bugetară va fi făcut public şi îl vom adopta până la sfârşitul acestei săptămâni. Credem că mâine seară (n.r. - astăzi), acest proiect va fi definitivat".
Şeful Guvernului a evitat să se pronunţe cu privire la ministerele care vor cunoaşte o diminuare a fondurilor, deşi mai multe surse din interiorul Palatului Victoria susţin că printre acestea s-ar număra Ministerul Educaţiei, Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor Europene.
Premierul a precizat că proiectul rectificării bugetare va fi discutat în prealabil între membrii Guvernului, după care va fi făcut public, urmând să fie adoptat în zilele următoare.
Conform unor surse din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, citate de mass-media, deficitul bugetar după rectificare va fi între 4,1 - 4,3% din Produsul Intern Brut, cu mai mult de 1% în plus faţă de deficitul stabilit cu Comisia Europeană, Aceleaşi surse susţin că proiectul de rectificare bugetară va fi dezbătut, mâine, în şedinţa Consiliului Economic şi Social.
Proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară va fi discutat în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc mâine, începând cu ora 16:00.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa CSAT, iar printre temele dezbătute se va afla şi rectificarea bugetară propusă de guvernul Orban, cu privire la instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.
În cadrul şedinţei, vor mai fi stabilite obiectivele ţării noastre la Reuniunea aniversară a şefilor de stat şi de guvern din NATO, eveniment care va avea loc la Londra, Marea Britanie, la începutul săptămânii viitoare. Membrii CSAT vor mai aproba planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului, în anul viitor, precum şi avizarea numirii viitorului şef al Statului Major al Apărării.
Amintim că, după preluarea de către generalul Nicolae Ciucă a funcţiei de ministru al Apărării Naţionale, interimatul conducerii Statului Major este asigurat de general-locotenent Daniel Petrescu.
----------------------------------------------
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, într-un interviu acordat pentru Bloomberg, că deficitul bugetar pentru finalul lui 2019 va fi revizuit la peste 4%, de la 2,76%, cât a fost ţinta asumată la începutul anului. Pentru anul următor, Guvernul va avea ca ţintă încadrarea deficitului bugetar în limita de 3%, permisă în Uniunea Europeană.
1. greau mostenire
(mesaj trimis de popovici în data de 27.11.2019, 08:40)
deci pana la urma pndl ca si program este bun in precampanie electorala ...oferim la orasele pnl
rambursam tva societatilor prietene si straine-cate controale s au efectuat insa?
platim 2 mld pe rachete -de ce nu la anul?
nu am auzit nimic de colectare preturi transfer .............
marim bugetul pt servicii ...pai doar au ajutat ciuma neagra deci merita