Rectificarea bugetară ar putea constitui un argument pentru majorarea ratei dobânzii de politică monetară în cadrul penultimei şedinţe din acest an, apreciază economistul Bancpost, Dan Bucşa. Acesta consideră că menţinerea la nivelul actual de 10,25% a dobânzii ar fi o decizie potrivită, atât timp cât efectele majorărilor anterioare încă nu se resimt. Economistul Bancpost a explicat: "O politică fiscală şi mai laxă decât cea aşteptată la mijlocul anului este dăunătoare stabilităţii macroeconomice. Analistul consideră că semnalele indică o încetinire semnificativă a activităţii economice în 2009: "Creditul decelerează semnificativ lipsa lichidităţii determină scumpirea creditului şi remunerarea mai bună a depozitelor iar veniturile disponibile sunt afectate de creşterea costului creditării, apreciază analistul. El a explicat că aceste elemente determină încetinirea creşterii consumului, a importurilor şi a investitiilor în imobiliare şi în bunuri de folosinţă îndelungată.Totodată, activitatea din sectorul construcţii pare să stagneze ca urmare a reaşezării preţurilor iar exporturile vor fi afectate de reducerea cererii în Uniunea Europeană, susţine Dan Bucşa.
Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, apreciază că nu mai sunt motive pentru modificarea dobânzii de politică monetară, deoarece inflaţia se află pe un trend descendent. "Ritmul creditării s-a redus, la fel ca şi ponderea creditelor neperformante iar BNR nu îşi poate permite să strângă cureaua reducând creditarea", susţine domnul Cabat.
Lucian Anghel, economist şef al BCR, consideră că de acum încolo, se pune problema când va reduce BNR dobânda-cheie. Economistul BCR consideră că dobânda va fi menţinută la acelaşi nivel atât mâine cât şi în octombrie, dar nu exclude reducerea acesteia cu 25 de puncte de bază în ultima şedinţă din acest an. Şedinţa din 25 septembrie este penultima din acest an, ultima având loc pe data de 30 octombrie. "Măsurile administrative luate de BNR privind creditarea persoanelor fizice, care vor intra în vigoare începând cu 6 octombrie, sunt mult mai puternice decât modificarea dobânzii de politică monetară", apreciază economistul BCR.