Redescoperirea patrimoniului: Noaptea Muzeelor la Sate

https://www.bursa.ro/rediscovering-heritage-night-of-museums-in-the-villages-88783354
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 august

Photo source: noapteamueelor-la-sate.roUnic în Europa, proiectul organizat şi derulat de Reţeaua Naţională a Muzeelor pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea şi prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente şi programe educative şi culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopţii.

Photo source: noapteamueelor-la-sate.roUnic în Europa, proiectul organizat şi derulat de Reţeaua Naţională a Muzeelor pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea şi prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente şi programe educative şi culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopţii.

English Version

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfăşura sâmbătă, 31 august, în peste 128 de localităţi, din 31 de judeţe ale României. Unic în Europa, proiectul organizat şi derulat de Reţeaua Naţională a Muzeelor pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea şi prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente şi programe educative şi culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopţii.

Atmosfera de sărbătoare a mediului rural

Potrivit organizatorilor: " Vizitatorii sunt invitaţi să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor şi comunelor României şi să descopere colecţii muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale săteşti, lăzi de zestre şi poduri spectaculoase din gospodăriilor ţărăneşti, muzee parohiale, şezători, arhive, ritualuri şi istorii fascinante, mori, chilii de zâne, mausolee, castele, biserici fortificate, trasee fabuloase de case albastre şi semne ale meşterilor zugravi, muzee ale învăţătorului, copiilor, mineritului, chihlimbarului sau ale viei şi vinului, servicii de pompieri, fierării şi multe alte surprize. Aşa cum ne-am obişnuit şi la evenimentul internaţional Noaptea Muzeelor, fratele mai mic, local şi rural Noaptea Muezeelor la Sate invită publicul cu acces gratuit în toate obiectivele înscrise. Judeţele cu cele mai numeroase reprezentări sunt Braşov (18 obiective), Iaşi (13 obiective), Satu Mare (12 obiective), Vrancea (8 obiective), Maramureş şi Sibiu (6 obiective)".

Proiecte punctuale

Ca şi la prima ediţie, Noaptea Muzeelor la Sate include o serie de proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat, de sporire a gradului de alfabetizare şi de expunere la cultură şi la patrimoniu a copiilor şi a tinerilor din comunităţile rurale. Organizatorii susţin că este un demers de arheologie culturală, care, în fiecare ediţie, scoate la lumină valori inestimabile ale României puţin văzute, dar foarte valoroase: "Pentru ediţia în curs, a fost configurată o întreagă echipă de educatori culturali, care se va deplasa în localităţi din judeţele Neamţ, Vaslui şi Giurgiu pentru a derula o serie de programe educative demonstrative. Coordonatorul micro-proiectului este Iulia Iordan. De asemenea, Asociaţia Centrul Memorial Cultural «Dr. Gh. Telea Bologa», partener al Nopţii Muzeelor la Sate, intervine creativ şi pedagogic în comunităţile rurale din Noul Român, Arpaşu de Sus şi Arpaşu de Jos, din judeţul Sibiu. Prin proiectul «Influenceri pentru satul meu», copiii din aceste trei localităţi sunt antrenaţi în acţiuni de repertoriere, interpretare şi valorificare a patrimoniului cultural rural din Ţara Făgăraşului. Coordonatorul micro-proiectului este Cristina Ioana Dan.Al treilea micro-proiect sub umbrela Nopţii Muzeelor la Sate 2024 constă într-o campanie de cotrobăit prin gospodăriile şi podurile caselor din judeţul Sălaj. Intenţia organizatorilor este de a scoate la iveală zestrea contemporană a satului românesc, obiecte tăinuite ce pot fi recuperate şi donate colecţiilor private din areal. Coordonatorul acestui micro-proiect este Patricia Toma"

Vestea Nopţii Muzeelor la Sate a fost dată şi de Compania Poşta Română, care a transmis prin reţeaua sa peste 20.000 de cărţi poştale-invitaţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb