• Statele Unite trec de la stimulente la austeritate
• Cotaţia aurului, la maxim istoric
Impactul imediat al acordului de reducere a cheltuielilor publice în SUA va fi unul redus, spun analiştii, atrăgând însă atenţia că acesta va limita expansiunea economiei anul viitor, mai ales că atunci vor expira programele de stimulente.
Potrivit specialiştilor, reducerile de cheltuieli ar putea tăia până la 1,5 puncte procentuale din creşterea economiei SUA, în 2012.
"În următorii zece ani vor continua reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe, ceea ce nu este bine pentru creşterea economică", declară Paul Dales, economist principal la "Capital Economics" Ltd. din Toronto, citat de agenţia Bloomberg.
Senatul american urma să-şi exprime, ieri, votul pentru acordul privind creşterea plafonului de îndatorare, respectiv reducerea cheltuielilor publice, după ce, luni, Camera Reprezentanţilor a adoptat această înţelegere.
Textul a fost aprobat cu 269 de voturi "pentru" şi 161 "împotrivă".
Amintim că, duminică noaptea, după luni de negocieri tensionate, liderii republicani şi democraţi din Congresul american au ajuns la un acord care împiedică SUA să intre în incapacitate de plată. Acordul prevede majorarea plafonului de îndatorare cu cel puţin 2.100 de miliarde dolari, de la circa 14.300 miliarde dolari, şi reducerea cu aproape 2.500 de miliarde dolari a cheltuielilor bugetare, în decurs de zece ani.
• Francul, la mai puţin de 1,10 unităţi/euro
Euro s-a depreciat, ieri, în raport cu moneda Elveţiei, ajungând pentru prima oară la mai puţin de 1,10 franci, pe fondul temerilor legate de înrăutăţirea crizei datoriilor din zona euro, în condiţiile în care randamentul pentru obligaţiunile italiene şi spaniole a cres-cut semnificativ. Titlurile pe zece ani emise de Spania şi Italia au atins cel mai ridicat spread (diferenţă) faţă de titlurile Germaniei, de la intrarea celor două state în zona euro.
Euro a scăzut cu 1,6%, la 1,09877 franci elveţieni - record minim, după care s-a mai redresat, ajungând la 1,1052 franci.
Raportat la dolar, euro s-a depreciat în prima parte a zilei, după care s-a înscris pe un curs ascendent. La ora 10.12, pe piaţa din New York, cursul monedei unice era de 1,4278 dolari, mai mare cu 0,2% faţă de ziua anterioară.
Mai devreme, însă, euro coborâse până la cel mai redus nivel din 21 iulie: 1,4158 dolari.
Tot ieri, preţul aurului a urcat până la nivelul maxim istoric la bursele din Londra şi New York, investitorii temându-se că expansiunea economiei globale ar putea încetini.
Pe fondul unei cereri sporite de metale preţioase, cotaţia aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 22 de dolari (1,4%) ieri dimineaţă, la Comex New York, ajungând la recordul maxim de 1.643,70 dolari uncia. Ulterior, la ora 09.53, preţul era de 1.637,20 dolari/uncie.
La Londra, preţul aurului cu livrare imediată a ajuns la recordul de 1.640,05 dolari/uncie, după care a fost de 1.638,50 dolari uncia, în creştere cu 1,2% faţă de ziua precedentă. Anul acesta, preţul aurului a câştigat 15%.
Economia SUA a crescut cu 1,3% în trimestrul al doilea din 2011, în ritm anual, după de un avans de 0,4% în primele trei luni.