REDUCEREA FINANŢĂRILOR DE CĂTRE BĂNCI, OPORTUNITATE PENTRU BVB GDF SUEZ ar putea lista obligaţiuni de 300 milioane de lei la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2012

GDF SUEZ ar putea lista obligaţiuni de 300 milioane de lei la BVB

Lucian Anghel, BVB: "Prin reducerea de comisioane, piaţa obligaţiunilor din România devine competitivă, chiar în comparaţie cu Luxemburgul"

Adrian Lupşan, BVB: "Este posibil să nu fie singura surpriză pe această piaţă, până la finalul anului"

Piaţa obligaţiunilor de la Bursa bucureşteană ar putea primi marfă nouă, dacă acţionarii GDF SUEZ Energy România vor fi de acord ca societatea să emită obligaţiuni în valoare maximă de 300 milioane de lei (64 milioane de euro) şi să le listeze la la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Propunerea se află într-un convocator AGA, citat de Mediafax.

Vestea este cât se poate de bună pentru BVB, care are şansa să devină o alternativă de finanţare, având în vedere înăsprirea condiţiilor de creditare la bănci în ultima perioadă. Rămâne de văzut dacă Bursa va reuşi să atragă companiile, în prezent, la categoria obligaţiuni corporative fiind listate numai două emisiuni, ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 milioane lei) şi ale Băncii Europene de Investiţii (300 milioane lei).

Reprezentanţii BVB sunt însă optimişti. Aceştia ne-au declarat că intenţia GDF reprezintă pentru BVB un mesaj pozitiv şi deschide noi porţi către noi societăţi interesate să utilizeze mecanismele pieţei bursiere locale.

Aceştia adaugă faptul că BVB şi CNVM şi-au intensificat eforturile, în ultima perioadă, pentru atragerea de noi emitenţi pe piaţa de capital prin hotărârile luate de a nu mai percepe tarife pentru admiterea obligaţiunilor la tranzacţionare.

"BVB şi CNVM vor încerca să construiască o alternativă de finanţare pentru companiile româneşti, ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă. România are nevoie de construcţia de alternative de finanţare", ne-a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Domnia sa este de părere că, prin reducerea de comisioane de către BVB şi CNVM, "piaţa obligaţiunilor din Româ-nia devine competitivă, chiar în comparaţie cu Luxemburgul".

Adrian Lupşan, vicepreşedintele BVB, speră ca această emisiune să nu fie prima şi ultima surpriză plăcută în acest an: "Până la finalul anului, este posibil să mai vedem o emisiune de obligaţiuni cor-porative".

Domnia sa ne-a mai spus că îşi doreşte să se redeschidă această piaţă la bursa bucureşteană, având în vedere că pieţele globale sunt mult mai dinamice, iar lichiditatea este mult mai ridicată.

"Un mare dezavantaj este faptul că marii jucători dedicaţi acestei pieţe se uită la calificatiful de rating, iar acesta nu ne ajută deocamdată. România este încă în jurul calificativului investment grade".

Obligaţiunile pe care GDF doreşte să le emită sunt dematerializate, negarantate şi neconvertibile, având o valoare nominală de 10.000 de lei. Titlurile vor avea o scandenţă de până la şapte ani şi o rată de dobânzii egală cu dobânda la obligaţiunile emise de statul român cu o durată echivalentă plus o marjă de risc corporate, se menţionează în convocator.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa dezvolte aceasta piata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb