Reglementarea Rasdaq - multe proiecte, nicio decizie

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2013

Senatul a respins ambele proiecte pentru reglementarea Rasdaq

Finanţele au în lucru proiectul de OUG transmis de ASF, însă deocamdată nu l-au făcut public

Reglementarea pieţei Rasdaq pare să fi rămas în aer, deşi demersurile legislative pe acest subiect s-au înmulţit anul acesta, lăsând impresia că problema avea să fie rezolvată, după ani de incertitudine.

Senatul a avut în dezbatere două proiecte de lege pentru clarificarea statutului Rasdaq - unul PDL, sub coordonarea Andreei Paul, iar unul PSD - PNL, sub coordonarea senatorului Marius Bota.

Senatorii au respins, joia trecută, proiectul Andreei Paul, după ce, în octombrie, votaseră împotriva celui iniţiat de Marius Bota. Ambele acte se află acum în dezbatere în Camera Deputaţilor.

După cum se mişcă lucrurile în Parlament, speranţa părea să stea în proiectul de ordonanţă de urgenţă transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară Ministerului de Finanţe. Însă, până acum, acest subiect nu a fost discutat în şedinţă de guvern.

Potrivit domnului Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, proiectul redactat de Autoritate se află, în continuare, la Finanţe, domnia sa neputând furniza informaţii suplimentare despre stadiul documentului.

Statutul pieţei Rasdaq a ridicat numeroase controverse, de-a lungul timpului, întrucât CNVM a aplicat pentru Rasdaq reguli similare unei pieţe reglementate, însă segmentul nu se încadrează la această categorie, potrivit normelor europene.

Ţara noastră a ajuns în situaţia de pre-infringement a Comisiei Europene din cauza faptului că, din 2006, structura administrativă a CNVM tărăgănează solicitarea organismelor europene să reglementeze piaţa Rasdaq.

Potrivit declaraţiilor făcute de Mircea Ursache, în octombrie, ASF a propus ca emitenţii să aibă dreptul să decidă în Adunarea Generală dacă vor să intre pe piaţa reglementată ATS a Bursei de Valori Bucureşti sau dacă vor să rămână în afara pieţei. Domnia sa ne-a declarat, în octombrie: "Le dăm libertate deplină, însă le-am pus nişte condiţii, precum despăgubirea acţionarilor minoritari. Nimeni nu poate să iasă de pe piaţa asta până nu depăgubeşte ultimul minoritar. În momentul de faţă, şi la nivelul ESMA, şi la Comisia Europeană, protecţia consumatorilor, deci a investitorilor, în cazul nostru, este foarte importantă".

Problema reglementării segmentului Rasdaq s-a pus încă din anul 2006, însă aceasta nu a fost clarificată până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb