Regulile FIFA privind transferurile, în contradicţie cu legislaţia UE

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 7 octombrie

Regulile FIFA privind transferurile, în contradicţie cu legislaţia UE

English Version

Puternica Federaţie Internaţională de Fotbal, are parte şi de adversari care îi creează probleme. Regulile FIFA privind transferurile jucătorilor profesionişti contravin principiilor de liberă circulaţie stabilite de legislaţia Uniunii Europene (UE), a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Hotărârea vine într-un caz cheie legat de fostul internaţional francez Lassana Diarra, care a contestat reglementările FIFA după un litigiu cu clubul rus Lokomotiv Moscova, informează Reuters. CJUE a precizat că "regulile în cauză sunt de natură să împiedice libera circulaţie a fotbaliştilor profesionişti care doresc să îşi dezvolte cariera lucrând pentru un nou club". Decizia vine într-un context în care Diarra a contestat o serie de reglementări FIFA care impun jucătorilor obligaţia de a plăti despăgubiri clubului dacă îşi reziliază contractul înainte de termen "fără un motiv întemeiat". De asemenea, orice nou club care ar înregistra jucătorul este responsabil solidar pentru plata acestor compensaţii.

Cazul Diarra

Lassana Diarra, fost jucător la Real Madrid, a fost implicat într-un litigiu cu Lokomotiv Moscova, club pentru care semnase un contract pe patru ani în 2013. După un an, contractul a fost reziliat pe fondul unor dispute legate de salariu, Diarra acuzând reduceri salariale nejustificate. În urma acestei rezilieri, clubul rus a apelat la FIFA pentru a solicita despăgubiri, în timp ce jucătorul a cerut compensaţii pentru salariile neplătite. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis ulterior că Lokomotiv Moscova avea un "motiv întemeiat" pentru rezilierea contractului, obligându-l pe Diarra să plătească clubului o sumă de 10,5 milioane de euro. Diarra a argumentat însă că regulile FIFA privind responsabilitatea solidară a noului club l-au împiedicat să îşi continue cariera, deoarece echipele interesate de transfer erau descurajate de perspectiva plăţii despăgubirilor către Lokomotiv. O potenţială înţelegere cu clubul belgian Charleroi a eşuat din această cauză, ceea ce l-a determinat pe Diarra să dea în judecată FIFA şi Federaţia Belgiană de Fotbal pentru pierderi financiare şi daune în valoare de şase milioane de euro.

Decizia CJUE şi implicaţiile asupra pieţei transferurilor

Hotărârea CJUE vine în contextul unei dezbateri ample privind echilibrul dintre reglementările sportive şi principiile fundamentale ale UE, precum libera circulaţie a muncitorilor. Regulile actuale FIFA privind statutul şi transferul jucătorilor (RSTP) sunt văzute ca o barieră pentru mobilitatea liberă a fotbaliştilor profesionişti. Cazul lui Lassana Diarra a fost susţinut de sindicatul mondial al jucătorilor, FIFPro, şi a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii acestor reglementări. Deşi hotărârea Curţii nu anulează imediat regulile FIFA, ea pune presiune pe forul mondial să îşi revizuiască reglementările pentru a se conforma cu legislaţia UE. Gianni Infantino, actualul preşedinte FIFA, ales în 2016, şi-a asumat responsabilitatea de a reforma piaţa transferurilor şi de a moderniza regulile FIFA. Această hotărâre a CJUE va accentua necesitatea de a revizui sistemul de transferuri pentru a asigura o mai mare echitate şi respectarea legislaţiei europene, în timp ce protejează drepturile jucătorilor. Decizia Curţii de Justiţie a UE va avea, fără îndoială, un impact major asupra pieţei transferurilor internaţionale de jucători şi ar putea deschide calea pentru schimbări fundamentale în regulamentele FIFA, influenţând viitoarele litigii între jucători şi cluburi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb