Decuplat de la aparatele care îl ţineau artificial în viaţă, sportul autohton trăieşte şi se mişcă din ce în ce mai bine. Nu a avut loc niciun miracol, nici pe arene şi nici în birourile unde se fac strategii şi se împart bani. Totul s-a petrecut în locurile de antrenament, unde s-a muncit mult şi bine. După dezamăgirea produsă de rezultatele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, mai mulţi oameni de sport au înţeles că trebuie să schimbe ceva la nivelul lor de acţiune şi acest lucru se vede deja. Pentru că tot am pomenit Olimpiada, trebuie să recunoaştem că după o astfel de competiţie marii performeri îşi iau nişte vacanţe mai lungi şi reintră mai greu în formă, dar asta nu umbreşte cu nimic rezultatele obţinute de sportivii noştri în ultimele zile. Nataţie, canotaj, tenis, canoe, gimnastică sunt sporturile care au dat, în această vară, semnalul renaşterii. Este evident că există talent, mai trebuie muncă şi ceva sprijin dinspre autorităţi.
Despre David Popovici s-a vorbit foarte mult şi pe merit. Tânărul pare venit dintr-o altă lume, din toate punctele de vedere. Pregătire, performanţe, comportament, totul este la cel mai înalt nivel. După ce a făcut senzaţie la campionatele mondiale şi la competiţia de juniori de la Otopeni, Popovici a reuşit să uimească şi la Campionatul European de la Roma, înregistrând un uluitor record mondial la proba de 100 metri. Planurile delegaţiei noastre legate de viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice au un punct fix, un reper: David Popovici, în jurul acestuia putând să se "brodeze" mult şi bine.
La celălalt capăt al carierei faţă de Popovici se află Simona Halep, care reuşeşte în această vară să revină în Top 10 WTA la doar câteva luni de când era bântuită de gândul retragerii. Simona Halep a revenit oficial în Top 10 WTA, conform clasamentului dat publicităţii luni. Ea ocupă locul 6, după victoria de la Toronto, cu 3.255 de puncte. Sportiva din Constanţa a înregistrat o urcare de 9 locuri. Primele poziţii ale clasamentului sunt următoarele: 1. Iga Swiatek - 8501 de puncte, 2. Anett Kontaveit - 4476, 3.Maria Sakkari - 4190, Paula Badosa - 4.155, 5. Ons Jabeur - 3.920. Este evident că ascensiunea Simonei nu se va opri aici, ultimele declaraţii date de ea demonstrează că i-a revenit ambiţia şi este capabilă să-şi corecteze erorile de joc.
Canotajul a reuşit o performanţă fără precedent la Campionatele Europene de la Munchen.
România a câştigat opt medalii: cinci de aur (dublu rame feminin, dublu rame masculin, două vâsle feminin, simplu vâsle feminin categoria uşoară şi 8+1 feminin) şi trei de bronz (patru rame feminin, patru rame masculin şi patru vâsle masculin). România s-a clasat pe poziţia secundă în ierarhia generală a medaliilor. Doar Marea Britanie, 6 de aur, 3 de argint şi una de bronz a stat mai bine, pe locul trei s-a clasat Italia, 4 de aur, 2 de argint şi 3 de bronz.
Gimnastica, marea mândrie a sportului autohton în ultimii 50 de ani, dă de asemenea semne că revine la viaţă, iar viitorul pare asigurat. Delegaţia României a încheiat participarea la Campionatul European de la Munchen fără medalie la senioare, în timp ce gimnastele junioare au câştigat şase medalii, din care două de aur. Ana Bărbosu, singura senioară calificată în finalele pe aparate, s-a clasat, duminică, pe locul 8, ultimul, la bârnă (11.566), şi pe locul 4 la sol (13.633). Senioarele nu au obţinut vreo medalie, ratând şi finala pe echipe (locul 9). Astfel, România a încheiat participarea la Campionatul European de la Munchen cu un număr total de 6 medalii, obţinute doar de gimnastele junioare, după cum urmează: argint cu echipa şi la individual-compus (Amalia Ghigoarţă), aur la sărituri (Sabrina Voinea) şi la sol (Amalia Puflea), bronz la bârnă (Amalia Puflea) şi sol (Sabrina Voinea). La CE de la Munchen s-au înscris 147 de gimnaste la senioare şi 112 la junioare, din 37 de ţări.
Tenisul de masă, un sport în care s-au obţinut rezultate remarcabile în ultimii ani, continuă să producă medalii pentru ţara noastră. Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu s-au calificat în semmifinalele probei de dublu mixt, ei asigurând astfel României prima medalie la Campionatul European de tenis de masă individual seniori 2022, de la Munchen. În semifinale au întâlnit, după închiderea acestei ediţii, perechea Robert Gardos/Sofia Polcanova (Austria).
Săptămâna trecută urmaşii lui Ivan Patzaichin au arătat că pot reveni la cel mai înalt nivel. Cătălin Chirilă a obţinut o medalie de aur şi una de argint la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint de la Halifax. Chirilă a câştigat în Canada medalia de aur la canoe simplu 1000 m şi medalia de argint la canoe simplu 500 m.
Vara aceasta s-a văzut în mod evident că sportul autohton are un potenţial uriaş, are doar nevoie să fie susţinut financiar şi încurajat moral.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2022, 09:12)
Dupa cum au fost asteptati la aeroport,numai ”incurajat moral” nu se cheama.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2022, 12:36)
La sporturile cu cea mai mare audienta la Jocurile Olimpice, atletism, baschet, handbal sau volei nu ne intoarcem prea curand de la groapa...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2022, 14:16)
Trebuie felicitat si Novak. Am inteles ca nationala tunutului secuiesc a castigat cupa Ungariei pe sate!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2022, 14:17)
tinutului (scuze)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2022, 16:30)
cele mai elogioase cuvinte spuse despre David , au fost cele de la prestigiosul L'Equipe , cel mai bun cotidian de sport din lume ," David singur pe planeta lui ". In locul lui le-as multumi in mod special , pentru ca-i mare lucru ca un asemenea ziar sa spuna asemenea cuvinte despre tine .