REPLICĂ LA AFIRMAŢIA LUI ILIESCU: Dragnea: "Sistemul de alegere a preşedintelui PSD - ultrademocratic, nu comunist"

A.Z.
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2015

Dragnea: "Sistemul de alegere a preşedintelui PSD - ultrademocratic, nu comunist"

Actualizare 14:50 PONTA: Sistemul alegerii preşedintelui PSD "este foarte bun"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Palatul Parlamentului că sistemul alegerii preşedintelui Partidului Social Democrat este unul foarte bun, transmit surse din presă.

"Nu a fost invenţia mea sau a lui Liviu Dragnea. E un sistem pe care îl practică alte partide social-democrate din Europa - Franţa, Italia - şi cred că este foarte bun. (...) Fiecare cu părerea lui. Dacă eu l-am propus, îl susţin şi, până la urmă, nu cred că era foarte mare diferenţă. (...) Cred că lucrurile merg în direcţia unei stabilităţi pentru partid. Noua conducere va avea absolut tot sprijinul din partea mea", a spus Victor Ponta.

Premierul a amintit că el este cel care a propus alegerea preşedintelui de către membrii de partid, iar punctul de vedere diferit al preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, în această problemă este unul normal.

"Păi de asta suntem atâţia oameni normali, fiecare are părerea lui. Eu, dacă l-am propus (sistemul de vot - n.r.), vă daţi seama că îl şi susţin... Şi, până la urmă, nu cred că era mare diferenţă între alegerea de către toţi membrii sau în Congres. E clar că lucrurile merg în direcţia unei stabilităţi pentru partid. Şi repet, noua conducere, cu Liviu şi cu toţi ceilalţi, că va fi o echipă de conducere, va avea absolut tot sprijinul meu şi din calitatea de simplu membru de partid şi din calitatea de simplu prim-ministru", a afirmat Ponta.

Premierul a mai declarat că îl susţine pe Liviu Dragnea la conducerea PSD, precizând că nu avea nicio îndoială până acum în această privinţă.

"Da, îl votez, m-a convins. N-aveam nicio îndoială. E foarte bine că Liviu candidează, cu siguranţă va fi ales şi va avea tot sprijinul meu, aşa cum şi eu am avut sprijinul cinci ani şi jumătate de mandat. (...) Noua conducere va avea tot sprijinul meu şi din calitatea de membru de partid, şi din calitatea de prim-ministru", a afirmat Ponta la Palatul Parlamentului.

(A.L.)

------------

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a anunţat ieri candidatura la şefia partidului, în cadrul Conferinţei judeţene a Organizaţiei social-democrate Teleorman. Domnia sa a spus că în acest moment este susţinut de 36 de organizaţii şi de cinci filiale de Sector, aşteptând, însă, sprijin şi din partea celorlalte organizaţii, cu excepţia celei de Prahova, care îl votează pe Daniel Savu, de altfel singurul său contracandidat la şefia PSD, potrivit Mediafax.

Preşedintele interimar al PSD apreciază că sistemul prin care este ales un şef al partidului este ultrademocratic şi nu comunist, comentând ironic o declaraţie recentă a preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu: "Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu, pentru că nu l-am cunoscut foarte bine şi nu pot să mă pronunţ. În schimb, dincolo de ce-şi doreşte unul sau altul, noi avem o prevedere în statut care este obligatorie şi pe care trebuie să o respectăm toţi. Noi nu putem organiza alegeri în partid decât cum spune statutul. Nu este un sistem comunist, după părerea mea este un sistem ultrademocratic, în condiţiile în care toţi membrii de partid îşi pot manifesta dorinţa şi încrederea într-un lider. Mie mi se pare că este exerciţiul de democraţie maxim. Peste asta nu mai există".

Ion Iliescu a fost întrebat vineri cum vede modalitatea de alegere a preşedintelui PSD la viitorul congres, din octombrie, în condiţiile în care sunt nemulţumiri legate de faptul că liderul formaţiunii ar trebui votat de membrii de partid. Domnia sa a răspuns: "Sistemul acesta... Ceauşescu încercase cândva să facă un fel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume practic, tehnic se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi deliberează".

Chestionat dacă inexistenţa contracandidaţilor înseamnă că PSD duce în acest moment lipsă de lideri, Dragnea a spus că partidul are resurse, dar nu sunt mulţi social-democraţi care să fie pregătiţi pentru o candidatură la vârful formaţiunii. El a amintit că, în 2010, a fost rugat de 30 de lideri de organizaţii judeţene să candideze, însă nu a considerat că este pregătit la acel moment.

Liviu Dragnea a mai declarat, citat de Agerpres: "Recunosc că nu a fost uşor de luat această decizie din mai multe motive. Unul îl ştiţi foarte bine că se tot vorbeşte la televizor. Unii spun că această decizie a mea poate să reprezinte un risc pentru mine. Îmi asum acest risc pentru că este nevoie ca PSD să devină ceea ce am convingerea că îşi doresc foarte mulţi să rămână - un factor de stabilitate în viaţa politică din ţară şi un factor de progres".

El a mai afirmat că PSD este deschis pentru a începe negocierile cu UNPR privind participarea pe liste comune la alegerile din 2016, aşteptând răspunsul UNPR după congresul din 18 octombrie: "Cel mai târziu până la sfârşitul lunii noiembrie acest lucru trebuie finalizat, ca discuţie, protocol şi intenţie. Eu cred că Alianţa de Centru-Stânga trebuie să fie luată serios în discuţie".

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat că se va duce astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la primul termen în recursul pe care l-a depus, după condamnarea cu suspendare în dosarul "Referendumul". "Nu vreau şi nu o să fac niciodată nimic pentru a se interfera cursul justiţiei cu parcursul unui partid sau un parcurs politic al unei organizaţii politice. Justiţia îşi urmează cursul ei, partidul îşi urmează cursul lui. Cam cum credeţi că am apărea noi dacă PSD ar fi stat să vadă ce fac instanţele? Este un calendar în partid care trebuie urmat, justiţia îşi urmează cursul ei".

Liviu Dragnea a fost condamnat, în luna mai, la un an de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de trei ani în dosarul "Referendumul".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb