Banii Tăi Expo, ediţia a doua, şi-a deschis, vineri, porţile în Piaţa Universităţii, cu o ofertă de seminarii, prezentări ale brokerilor, administratorilor de fonduri de investiţii şi de pensii, discursuri motivaţionale, "gratuităţi" de la Depozitar şi un invitat-surpriză, mă refer la standul BNR.
Ei bine, mă aşteptam ca punctul principal de interes să fie, ca şi anul trecut, standul Depozitarului, mai ales că se promiteau din nou servicii gratuite-informaţii despre acţiunile deţinute şi înregistrarea codului IBAN pentru cei care doresc să primească dividendele direct în contul bancar, fără să mai treacă pe la băncile cu care Depozitarul va face parteneriate pentru plata dividendelor. Şi am avut parţial dreptate, pentru că existau, ca şi anul trecut, cozi la cele trei birouri plasate în cortul Depozitarului, numai că, anul acesta, mulţi au plecat cu informaţii care mai mult i-au năucit, în loc să-i apropie de instituţiile pieţei de capital.
M-am aşezat deci la coadă la Depozitar lângă un domn de vreo 60 de ani, fără prea mari tangenţe cu piaţa de capital, care m-a întrebat abrupt "aici pot vinde şi eu acţiunile alea la Biomed"?
"Sigur Biomed, nu cumva Biofarm?", l-am întrebat.
"A, da Biofarm", zice omul după ce verifică certificatul de acţionar, unul bine conservat, având în vedere vârsta sa respectabilă, de aproape 20 de ani. "Şi cât să facă asta, dacă scrie aici că am 167 de acţiuni?", mă întreabă domnul.
Mă uit pe mobil, pe site-ul Bursei, şi îl informez 22 de bani acţiunea. "Cuuum, numai atât? Am venit degeaba!", exclamă el.
"Nu, nu", îl asigur, "nu sunt în mod sigur tot 167, au mai fost majorări de capital, poate splitări (n.n.aici am văzut nişte ochi măriţi brusc, aşa că am trecut repede mai departe), o să vă zică băieţii de la măsuţe câte acţiuni aveţi şi cum să le vindeţi dacă vreţi. Şi aveţi în mod sigur şi nişte SIF-uri", l-am mai liniştit eu asupra valorii portofoliului său, făcându-mă că nu aud întrebarea: "Ce sunt alea"?
Convorbirea s-a întrerupt apoi pentru că ne-a venit rândul să intrăm la discuţii cu reprezentanţii Depozitarului. Iar eu am avut două surprize. În primul rând, spre deosebire de anul trecut când se ofereau extrase complete de cont în mod gratuit, cu emitenţii unde ai acţiuni şi numărul de acţiuni la fiecare companie, în acest an, s-a ales doar varianta extrasului de informare, în care nu se mai precizează decât compania în care eşti acţionar, nu şi numărul de acţiuni deţinute. Dacă vrei să iei extrasul complet, cu numărul de acţiuni, pentru a merge la broker să le vinzi, trebuie să mergi la sediul Depozitarului de lângă Biserica Armenească şi să plăteşti, de data asta, pentru extras. În al doilea rând, predarea unui extras de cont pentru a primi dividendele direct în contul curent bancar e valabilă doar pentru cei care nu au acţiuni în contul brokerului (deci numai pentru cuponari sau cei care au acţiunile blocate la Depozitar), restul lumii plăteşte pentru virarea lor în cont, în funcţie de taxele practicate de societăţile de brokeraj, ca şi până acum (caţiva lei/emitent).
L-am întâlnit la plecare pe colegul meu de rând, cuponarul cu Biofarm.
"Aţi văzut, aveţi şi SIF-uri", l-am luat eu repede pentru a-l face să uite că îl dezinformasem fără să vreau promiţându-i că va afla şi numărul de acţiuni deţinute.
"Şi ce fac eu cu astea?", mă întreabă omul arătându-mi o listă cu 6 nume (Biofarm plus SIF-uri) şi nimic altceva.
"Păi, mergeţi acum la depozitar să luaţi un extras de cont complet, nu e departe, două staţii de troleibuz spre Rosetti...", îi spun.
"Nu mai pot acum, am obosit la coadă, lasă, poate altădată. Nici nu eram sigur dacă să le vând sau nu", zice "investitorul" plictisit.
Nu pot să nu mă întreb la rândul meu de ce anul trecut a fost posibil să se ofere extrase complete în mod gratuit, iar în acest an, nu? I-a venit greu Depozitarul să se despartă de 4.000 de lei (anul trecut s-au eliberat aproximativ 800 de extrase de cont în cele două zile ale manifestării Banii Tăi Expo)?
N-am înţeles foarte bine nici prezenţa BNR la târg, mai ales că instituţia în cauză nu are operaţiuni cu retailul, asta dacă exceptăm schimbarea bancnotelor uzate...
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2016, 16:19)
niste derbedei incompetenti si prosti, de la prim ul la portar, asta avem la depozitar
2. Opinie
(mesaj trimis de Ioan în data de 30.05.2016, 16:30)
Atat timp cat asupra SIF-urilor sunt atacuri concertate de manevrare a pretului prin fortarea scaderii acestuia, de catre cei care tranzactioneaza zilnic 32 de actiuni la SIF3 si 10 actiuni la SIF2 siSIF5, si nu se ia nici o masura de catre cei ce supravegheaza piata, nu vor fi actionari noi pe bursa. Organele statului ar trebui sa cerceteze cine sunt cei ce vor caderea bursei din Romania.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2016, 18:32)
Comportament de functionari pusi pe gonit clientii = asta e Depozitarul. Nu se satura din comisioane. Ii jupoaie pe bietii cuponari !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2016, 22:45)
Bai, baieti, zdrentele astea de la ASF nu publica buletinele lor, alea care pe persoana juridica ar trebui sa le publice pe site-ul ASF si voi aveti pretentii de la DC? Cat stiu sa faca adunari si scaderi CORECT, o sa tebuiasca sa ne multumim. P.S. Hai, pe bune: voi chiar credeti ca avem piata de capital pentru investitori de retail? cetateanul respectiv nu a pierdul de facto nimic ca nu a cumparat actiunile alea ci le-a primit gratis. Ce se intampla cu drepturile noastre ale minoritarilor de am dat bani pe ele?
5. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 30.05.2016, 23:46)
m-as fi mirat sa fie altfel ...