Ministrul de interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a infirmat ieri producerea unui atac cu dronă-kamikaze asupra unei unităţi militare de la Tiraspol, despre care presa controlată de regimul separatist transnistrean a scris duminica trecută că ar fi avut loc chiar în ziua alegerilor prezidenţiale din Rusia, a relatat Ziarul Naţional din Chişinău, potrivit Agerpres.
Ministrul moldovean a afirmat că, în baza informaţiilor pe care le deţine, nu s-a produs nicio explozie duminică la Tiraspol. În acelaşi timp, Efros nu a exclus o anumită legătură între incidentul de la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău, când un cetăţean cu paşaport rusesc expirat a aruncat două "cocteiluri molotov" în direcţia misiunii diplomatice, şi pretinsul atac cu dronă din Transnistria, relatează Agerpres.
"Persoana (respectivă) a fost reţinută. Urmează să aflăm care a fost motivul: a fost voinţa personală a acestui domn sau a fost parte dintr-o provocare, pentru a arăta vulnerabilităţile instituţiilor statului. Probabil că acest incident nu a fost unul spontan. A fost unul premeditat. Dar o anchetă este în desfăşurare şi vom veni ulterior cu detalii", a declarat Efros într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, o altă publicaţie de peste Prut. Astfel, incidentul de la Ambasada Rusiei este analizat împreună cu aşa-zisul atac asupra unităţii militare de la Tiraspol, a subliniat el, notează Agerpres.
Pretinsul atac "a fost parte a unei campanii de dezinformare, de a induce panică, de a induce frică, de a induce instabilitate în rândurile cetăţenilor. Este un montaj, nu a fost absolut niciun fel de explozie. Specialiştii vor veni cu mai multe detalii. Este vorba de o campanie de dezinformare şi de încercare de a induce instabilitate în rândul cetăţenilor", a afirmat ministrul moldovean, informează sursa citată.
Duminica trecută, mass-media din Transnistria au comunicat că o dronă-kamikaze ar fi atacat o unitate militară din Tiraspol, iar în urma atacului a fost distrus un elicopter MI 8 aflat la sol. Separatiştii au menţionat că drona respectivă ar fi venit din direcţia unui pod aflat la frontiera cu Ucraina. În acest caz a fost deschis un dosar penal de către aşa-zisele organe de drept din stânga Nistrului, precizează sursa.
Într-o primă reacţie, Biroul de Reintegrare de pe lângă guvernul de la Chişinău a afirmat că pretinsul atac cu dronă-kamikaze anunţat în stânga Nistrului este o provocare ordinară, pentru a induce "frică şi panică în regiune", relatează Agerpres.