RetuRO a inaugurat centrul regional de colectare a ambalajelor de băuturi din comuna Bonţida

F.D.
Miscellanea / 27 noiembrie 2023

RetuRO a inaugurat centrul regional de colectare a ambalajelor de băuturi din comuna Bonţida

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) din România, a inaugurat astăzi centrul regional de colectare a ambalajelor de băuturi din comuna Bonţida, judeţul Cluj. Deschiderea acestui centru reprezintă un moment istoric pentru România, marcând începutul unei transformări semnificative, atât la nivel structural, cât şi cultural. Devenind operaţional din data de 30 noiembrie 2023, odată cu lansarea oficială a Sistemului Garanţie-Returnare, centrul va deschide un nou capitol în modul în care ne raportăm la ambalajele de băuturi în viitor, schimbând fundamental obiceiurile noastre de consum şi reciclare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Centrul regional din Bonţida este primul de acest fel dintre cele care urmează să fie deschise de către RetuRO. Situat în interiorul parcului industrial Olympian, centrul dispune de o suprafaţă de 4.700 de metri pătraţi şi este dotat cu echipamente avansate de numărare şi sortare de la Anker Andersen A/S, lider de piaţă în domeniu.

Prin acest centru, cât şi prin sistemul pe care îl administrează, RetuRO contribuie la modelarea unui viitor mai sustenabil, în care fiecare persoană şi fiecare acţiune contează în protejarea mediului.

Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO:

"Deschiderea primului centru regional RetuRO din România la Bonţida marchează începutul unei transformări profunde şi durabile. Acest centru, alături de celelalte planificate şi de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată ţara, va angaja activ 19 milioane de români, construind astfel cea mai complexă infrastructură de reciclare din ţară. În colaborare strânsă cu toţi actorii implicaţi, ne propunem să facem din reciclare un obicei zilnic, o parte integrantă a identităţii româneşti, pentru a conduce România spre un viitor mai verde şi responsabil.

Bineînţeles, acesta este doar începutul. Vom continua, astfel încât reciclarea să devină şi mai uşoară şi să transformăm România într-un model de urmat. Iar acesta este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm noi toţi. Fiecare doză, fiecare sticlă reciclată, va contribui la o Românie mai curată, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a ceea ce putem realiza când ne unim forţele."

Într-o intervenţie video de la Bucureşti, Primul Ministru Marcel Ciolacu a accentuat importanţa SGR ca un model exemplar de economie circulară, subliniind beneficiile pe care sistemul le va aduce României, în special în ceea ce priveşte reducerea cantităţii de deşeuri de ambalaje din România.

Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României: "Nu mă feresc de cuvinte. Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional. Guvernul actual împreună cu mediul privat au reuşit să dea drumul poate celui mai important proiect de ţară în acest domeniu din ultimii 30 de ani. Începând cu 30 noiembrie, cetăţenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetăţeni din toată lumea care locuiesc într-o ţară în care există un Sistem de Garanţie Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 ţări au implementat SGR, ajungând la o populaţie de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetăţeni europeni mai atenţi cu mediul în care locuiesc [..]."

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, dl. Mircea Fechet, a discutat despre impactul implementării SGR asupra comunităţilor şi atingerea ţintelor UE, subliniind angajamentul României faţă de obiectivele de sustenabilitate.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

"Avem nevoie de aceste centre pentru că cetăţenii îşi încheie misiunea imediat ce introduc recipientele în fanta RVM-ului, dar apoi începe o cursă contra cronometru pentru ca pet-urile şi recipientele din sticlă şi metal să ajungă în centrele de colectare şi sortare. SGR este primul parteneriat de succes şi e cu siguranţa cel mai mare astfel de parteneriat. Statul roman şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte legislaţia, iar centrul RetuRO de la Bonţida este prima dovadă reală.

Românii sunt cei care vor beneficia de cel mai mare proiect de circularitate din România, din ultimii 30 de ani. Va fi cel mai modern din Europa, şi vom învaţă din toate lucrurile care au funcţionat sau nu au funcţionat în celelalte ţări şi îl vom pune pe roate. Le mulţumesc tuturor şi aş dori să le spun ca de acum înainte vom transforma România din ţara depozitarii în ţara reciclării."

Reprezentanţii industriei producătoare de băuturi şi ai retailerilor au evidenţiat rolul crucial al acestor sectoare în iniţierea şi susţinerea SGR, demonstrând angajamentul lor pentru un viitor mai sustenabil.

Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, şi vor putea fi identificate după marcajul "Ambalaj cu garanţie", aplicat pe etichetă. Aşadar, RetuRO recomandă tututor românilor să nu îşi facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor putea fi răscumpărate în punctele de returnare în baza unei garanţii, pentru că nu s-a plătit suma de 50 de bani la cumpărarea produsului şi nu sunt marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanţie. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată şi până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiţionale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb