Reuters: Acord între Raiffeisen şi Strabag pentru reducerea expunerii la Rusia

F.D.
Bănci-Asigurări / 20 decembrie 2023

Reuters: Acord între Raiffeisen şi Strabag pentru reducerea expunerii la Rusia

Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse la Rusia, a anunţat marţi că va prelua o participaţie de aproape 28% în grupul austriac de construcţii Strabag, în condiţiile în care ambele companii încearcă să-şi limiteze legăturile cu piaţa rusă, relatează Reuters.

RBI şi Strabag au o prezenţă importantă în România.

Grupul bancar austriac va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari) în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia.

Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri supus sancţiunilor Oleg Deripaska. De asemenea, Strabag caută modalităţi de a reduce participaţia lui Deripaska de 27,8%.

"Cu această tranzacţie, RBI îşi reduce şi mai mult expunerea la Rusia,", a precizat grupul bancar austriac.

Reprezentanţii Strabag nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunţat că banca intenţionează să se separe de operaţiunile sale ruseşti la finele lui 2023. În noiembrie, Strobl a declarat: "Depindem de numeroase aprobări ale autorităţilor de reglementare din Rusia şi din Europa şi prin urmare putem influenţa ritmul realizării ieşirii de pe piaţa rusă doar într-o mică măsură".

Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunţe la afacerile sale foarte profitabile de pe piaţa rusă.

RBI susţine că în continuare lucrează la o vânzare sau o scindare.

În cele din urmă, subsidiara rusă a RBI va transfera participaţia Strabag către RBI, care apreciază că va fi o investiţie pe termen lung.

În primele nouă luni ale anului, Rusia a fost responsabilă pentru 45% din profitul RBI, deşi a raportat un declin de 30% al împrumuturilor în Rusia în trimestrul trei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Rusia e azi cu plecarea investitorilor straini e cum era China acum cativa ani cand le-a pus pentru prima data Trump taxe pe ce vand in US, si au inceput sa plece investitiile straine. Imi amintesc cum vorbeau chinezii, lasa ba ce daca, oricum era vremea sa ne bazam pe cererea de la inten, duca-se! :)

    4 ani mai tarziu, China in buda mondiala, cu bursa la -50% fata de maxim, si inca scade, somaj 24% la tineri, oamenii pleaca din nou de la oras la tara, piata imobiliara CEA MAI SCUMPA DIN LUME FATA DE VENITURI, mai mult de jumatate din marii dezvoltatori imobiliari in incapacitate de plata, multi fiind datori chiar la populatia chineza. 

    1. Daca e asa cum zici despre China, atunci articolul asta din Bursa aduce informatii false despre starea economica a Chinei? Acest articol spune "Creşterea economică a Chinei din acest an va fi, probabil, de circa 5%, peste dinamica economiei globale."

      pib ul iese cat vrea cccp, aia nu inseamna ca e real. ce am spus cu bursa e real, poti verifica china stock market pe unde e, la minimul din 2008. si cu piata imobiliara la fel sunt informatii pe internet cate vrei.

      rusnacia la fel verifica pretul rublei/ dolar si piata de actiuni ruseasca in ruble si apoi transformata in dolari. asta e imaginea reala a economiei, ca nimeni nu-ti vinde ieftin companii care "duduie" ci doar care "bubuie". restul sunt povesti de dictatori cum facea si ceasca. din pix. 

      Vorbesti prostii. Shanghai Composite Index este la 3000 de puncte, fara de un maxim de 3500 in ian 2021.

    Pare fishy. Cum sa dai miliarde unui rus supus sancțiunilor?! Sa vedem daca trece de reglementatori.

    1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb