Reuters: Ministrul de Externe al Ungariei consideră că există o şansă pentru pace în Ucraina dacă Trump revine la putere

A.F.
Politică / 11 iulie

Reuters: Ministrul de Externe al Ungariei consideră că există o şansă pentru pace în Ucraina dacă Trump revine la putere

Ungaria vede o potenţială revenire a fostului preşedinte american Donald Trump ca o "şansă pentru pace" în Ucraina, a declarat miercuri ministrul de Externe Peter Szijjarto, în timp ce a început un summit NATO, majoritatea aliaţilor sperând să trimită un mesaj ferm de sprijin pentru Kiev, potrivit Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a vizitat Moscova săptămâna trecută în ceea ce a numit o "misiune de pace", însă iniţiativa i-a înfuriat pe unii dintre aliaţii NATO ai Budapestei, care au afirmat că această vizită a conferit legitimitate pretenţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la teritoriul ucrainean confiscat de la invazia Rusiei din 2022.

Reuniunea liderilor NATO are loc la Washington, în timp ce preşedintele american Joe Biden se află sub presiune după dezbaterea dezastruoasă din 27 iunie, care l-a propulsat pe Trump în sondaje înainte de alegerile din 5 noiembrie şi a stârnit îngrijorare în rândul aliaţilor cu privire la modul în care candidatul republican va aborda alianţa şi războiul din Ucraina.

Într-un interviu acordat Reuters la Washington, Szijjarto a declarat că obiectivul Ungariei este de a pune capăt războiului prin discuţii de pace care implică atât Rusia, cât şi Ucraina.

"Cred că trebuie să aibă loc un impact extern foarte puternic pentru a-i face să negocieze cel puţin", a declarat Szijjarto. "Cine are această şansă în perioada următoare? Doar preşedintele Trump, dacă este ales".

Întâlnirile recente ale lui Orban atât cu Putin, cât şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au demonstrat distanţa mare care separă cele două părţi, iar alţi lideri occidentali nu au vrut sau nu au putut să le aducă împreună, a spus el.

Trump a declarat că va pune capăt rapid războiului. El nu a oferit un plan detaliat pentru a realiza acest lucru, dar Reuters a relatat luna trecută că şi consilierii fostului preşedinte i-au prezentat un plan pentru a pune capăt războiului în parte prin condiţionarea oricărui ajutor viitor pentru Kiev de aderarea Ucrainei la discuţii de pace.

"Vedem o şansă pentru pace dacă preşedintele Trump câştigă. Vedem o şansă pentru relaţii bune între Ungaria şi SUA dacă preşedintele Trump câştigă", a spus el.

Poziţia Ungariei cu privire la Ucraina contrastează cu cea a altor lideri NATO, inclusiv Biden, care afirmă că Kievul trebuie să decidă când să negocieze încetarea războiului. Ucraina afirmă că nu va ceda niciun teritoriu în cadrul unui acord de pace.

Szijjarto s-a întâlnit anterior cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a declarat că orice iniţiativă de a pune capăt războiului nu ar trebui să se bazeze pe relatările Rusiei, a declarat Kuleba pe X.

Szijjarto a declarat că Ungaria nu vede Rusia ca pe o ameninţare la adresa membrilor NATO sau ai Uniunii Europene, afirmând că liderii Rusiei sunt "raţionali" şi nu ar risca un conflict direct cu Occidentul.

Vizitele lui Orban la Kiev, Moscova şi Bejing, unde a discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina, au fost aspru criticate de membrii Uniunii Europene, care au afirmat că au dat impresia că acesta acţionează în numele blocului. Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE luna aceasta.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, prin purtarea de discuţii cu Putin la doar câteva zile după preluarea rolului, Orban a afişat o poziţie care nu este împărtăşită de majoritatea liderilor naţionali ai UE, care încearcă să izoleze Rusia.

"Aceasta a fost o greşeală politică", a declarat el reporterilor la Washington.

Szijjarto a respins îngrijorările privind utilizarea preşedinţiei de către Ungaria ca fiind "birocratice" şi a declarat că delegaţia lui Orban nu a folosit steagul UE în timpul vizitei, semnalând că nu reprezintă blocul.

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a declarat săptămâna trecută că întâlnirea lui Orban cu Putin şi vizitele repetate ale lui Szijjarto la Moscova sunt dăunătoare pentru relaţiile Ungariei cu aliaţii săi. "Nu este vorba despre "pace"; este vorba despre profit", a declarat ambasadorul pe X.

Szijjarto a spus că afirmaţia a fost o interferenţă "inacceptabilă" din partea unui diplomat. "Ceea ce face ambasadorul SUA la Budapesta este activism politic... El este liderul opoziţiei", a spus el.

Szijjarto a declarat că Ungaria nu stă în calea aprobării planului de către NATO, dar nu va participa la acesta.

"Vedem un risc uriaş de escaladare acolo", a spus el. "Privind acest război de la câteva ore de condus sau privind acest război din perspectiva unui zbor de 10 ore. Acesta este un aspect diferit, credeţi-mă", a spus el, citând situaţia dificilă a refugiaţilor ucraineni în Ungaria, precum şi a etnicilor maghiari din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nepoata ministrului rus al Apărării îi cere unchiului său să nu mai omoare copii ucraineni. Doamna Natalia Vertinskaia, care traieste in SUA, ii aminteste unchiului ei, Andrei Belousov, că are rude care trăiesc la Kiev și că bunicii lui sunt îngropați în capitala Ucrainei.

    ”Unchiul meu Andrei, te rog, gândește-te la ce faci. Situația nu mai poate continua așa. Patru copii au murit în orașul meu natal, Kiev, din cauza unei rachete rusesti. Ce karma crezi că o sa ai acum, ce crezi să te așteaptă în viitor? Unchiule Andrei, nu înrăutăți situația, te implor. Nu se va ajunge la ceva bun. Nu vei avea niciun câștig personal. Nu o să fii nici mai sănătos, nici mai fericit si nici mai bogat daca vei omora copii ucraineni.” 

    1. Mie mi-e greu sa cred ca maghiarii si secuii din Transilvania sunt pro-putinisti. Si Kelemen Hunor, si Tanczos Barna, si ceilalti domni de la UDMR par oameni foarte civilizati. Va rog eu din suflet, nu vreti sa vorbiti cu Viktor Orban si cu domnii de la Fidesz sa o lase mai moale cu Putin?

      Eu stiu ca toata lumea isi doreste pacea, cel mai mult chiar Ucraina isi doreste pacea, dar formula ”pace cu orice pret” este gresita. Politica lui Viktor Orban de minima rezistenta in fata raului absolut este o politica gresita. Politica ”minimei rezistente” a fost gresita si pe timpul lui Adolf Hitler si este total gresita si in fata lui Putin.

      Eu inteleg ca tarile au interese diferite, dar daca Occidentul nu se arata unit in fata raului absolut atunci el pare slab. Eu ma intreb, si poate gresesc, asta vrea Viktor Orban, sa-l incurajeze pe Putin facand Occidentul sa para slab si indecis? 

      O pace nedreapta azi inseamna un alt razboi si mai dur peste cateva luni! Ucrainenii stiu ca Putin nu va accepta niciodata o Ucraina libera si democrata, chiar si ciuntita. Iar daca se predau, ucrainenii stiu ca urmeaza razbunarea lui Putin, sclavia, plutoanele de executie si lagarele de concentrare rusesti, asa ca nu se vor preda niciodata.

      Este adevarat ca Rusia a luat Occidentul prin surprindere si este adevarat ca intr-o democratie deciziile bune se iau uneori exasperant de lent. Dar sa nu uitam, Occidentul are resurse de enorme. Iar daca Rusia a fost nevoita sa treaca la ”economia totala de razboi”, Occidentul, fara sa transpire macar, ii face fata si-si creste rapid capacitatile militare. Noua cursa a inarmarilor este un lucru costisitor, dar bun pentru Occident pentru ca s-ar putea sa descurajeze China sa-si asume riscuri irationale. Cursa inarmarilor a inceput deja.

      Zonele ocupate de rusi au devenit zone desertice. Pe unde au trecut rusii miroase a moarte si a foame. Etnicii rusi din zonele ocupate au fugit cu milioanele in Occident si in vestul Ucrainei si acesta este un semn clar ca nu-si doresc absolut deloc sa ajunga in bratele lui Putin ”eliberatorul”.

      Dar mai schimba canalul,frate,

      internetul e plin cu filmulete cu cartiere noi construite,

      in zonele "post conflict" de rusi 

      s-au facut 3 blocuri noi, intr-un oras plin de daramaturi bombardate.

      Eu nu gasesc!

    Mai rariti ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb