Preţurile petrolului au urcat cu 3,6% joi, susţinute de creşterea a consumului de combustibil din SUA, înainte ca uraganul Milton să se răspândească în Florida, de riscurile de aprovizionare din Orientul Mijlociu şi semnele că cererea de energie ar putea creşte în SUA şi China, transmite Reuters.
Contractele futures Brent au crescut cu 3,56%, sau cu 2,73 dolari, la 79,31 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,64 dolari sau cu 3,6%, până la 75,88 dolari pe baril.
În SUA, cel mai mare producător şi consumator de petrol din lume, uraganul Milton s-a răspândit în Florida, unde aproximativ un sfert din staţiile de alimentare şi-au epuizat benzina, eliminând curentul pentru mai mult de 3,4 milioane de case şi întreprinderi.
"Închiderile mai multor terminale de produse, livrările întârziate ale camioanelor cisternă şi întreruperea livrărilor prin conducte vor afecta probabil aprovizionarea până în săptămâna viitoare, având în vedere întreruperile generale de curent. Această incertitudine vastă în infrastructura petrolieră din Florida a susţinut în general valorile benzinei", au declarat analiştii de la firma de consultanţă energetică Ritterbusch and Associates, într-o notă.
Contractele futures pentru benzină din SUA au condus creşterile pe piaţa energiei, tranzacţionându-se joi în creştere cu aproximativ 2,5%.
Preţurile de referinţă ale ţiţeiului au crescut la începutul acestei luni, după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete împotriva Israelului la 1 octombrie, amplificând perspectiva unor represalii împotriva instalaţiilor petroliere iraniene.
Având în vedere că Israelul încă nu a răspuns, valorile de referinţă brute s-au redus încă o dată şi au rămas relativ neschimbate pe parcursul săptămânii.
Dar investitorii au rămas atenţi, având în vedere că ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a promis că orice atac împotriva Iranului va fi "letal, precis şi surprinzător".
Preşedintele american Joe Biden a vorbit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre planurile Israelului cu privire la Iran, deşi analiştii ANZ au spus că există o îngrijorare tot mai mare că aliaţii Israelului au o influenţă redusă asupra strategiei sale.
Între timp, forţele israeliene au tras în două poziţii folosite de forţele de menţinere a păcii ale ONU în sudul Libanului, joi şi într-o alta miercuri, a spus forţele ONU, în timp ce Israelul îşi continuă asaltul asupra Hezbollah-ului susţinut de Iran şi le-a spus civililor libanezi să nu se întoarcă la casele din sudul Libanului.
Statele din Golf fac lobby la Washington pentru a opri Israelul să atace centrele petroliere ale Iranului, deoarece sunt îngrijorate că propriile lor instalaţii petroliere ar putea fi atacate de aliaţii Teheranului dacă conflictul se intensifică, au declarat trei surse din Golf pentru Reuters.
CEREREA ÎN SUA ŞI CHINA
Într-o mişcare care ar putea stimula cererea de petrol în al doilea mare consumator de petrol din lume, China a publicat un proiect de lege menit să promoveze dezvoltarea sectorului privat, cel mai recent pas al ţării pentru a spori încrederea investitorilor pe fondul încetinirii economice.
În SUA, pieţele au devenit mai încrezătoare că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor în noiembrie, după ce datele au arătat o creştere a cererilor săptămânale de şomaj şi o accelerare a inflaţiei anuale.