Reuters: Un război comercial global - veste bună pentru exportatorii de cereale din bazinul Mării Negre

Ziarul BURSA #Materii Prime / 11 iulie 2018

Reuters: Un război comercial global - veste bună pentru exportatorii de cereale din bazinul Mării Negre

Un război comercial între SUA şi China ar putea stimula şi mai mult exporturile de cereale din bazinul Mării Negre, susţin traderii şi analiştii intervievaţi de Reuters.

Potrivit acestora, noi oportunităţi pentru a vinde grâu, porumb şi soia boabe în China şi chiar în Uniunea Europeană ar urma să apară pentru principalii exportatori de cereale din bazinul Mării Negre (Rusia, Ucraina şi Kazahstan), care au început deja să conteste dominaţia deplină a SUA pe pieţe precum Nigeria sau Mexic.

Vineri, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Potrivit estimărilor Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC), ponderea ocupată de statele din regiunea Mării Negre pe piaţa internaţională a grâului a urcat până la 37% în 2017/18, depăşind confortabil SUA şi Canada împreună, scrie Agerpres.

China este cel mai mare producător mondial de grâu dar cu toate acestea gigantul asiatic importă anual aproximativ patru milioane de tone de grâu. Conform datelor oficiale, în sezonul iunie 2017/mai 2018, SUA au exportat 902.400 de tone de grâu spre China, mai puţin decât cele 1,56 milioane tone exportate în sezonul anterior.

Rusia şi Ucraina, care în mod tradiţional exportau grâu spre Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, şi-au majorat în sezonul 2017/18 livrările spre Vietnam, Indonezia, Filipine, Spania, Tunisia, Tanzania, Sudan, Oman, Mexic şi Kenya. O destinaţie în care grâul din Rusia a reuşit să scoată de pe piaţă grâul american este Nigeria, ţară care la fel ca şi Brazilia preferă în mod tradiţional grâul cu un conţinut bogat în proteine.

Un semn îngrijorător pentru grâul american este că în luna iulie Brazilia a cumpărat grâu din Rusia pentru prima dată în ultimii opt ani.

"În această nouă eră a războaielor comerciale, preţurile au o voce mai puternică decât cuvintele", spune Swithun Still, directorul firmei Solaris, specializată în tranzacţionarea produselor agricole ruseşti. "China este posibil să cumpere mai multe cereale şi oleaginoase din zona Mării Negre şi mai multă fasole din America de Sud. Mexicul a început să cumpere cantităţi mari de grâu rusesc, iar acest lucru va continua atât timp cât preţurile sunt atractive comparativ cu grâul american", a adăugat Swithun Still.

O dispută comercială dintre SUA şi China ar putea stimula şi exporturile de grâu şi soia boabe din zona Mării Negre. Recent, autorităţile ruseşti au raportat exporturi record de 850.000 de tone de soia boabe spre China în sezonul 2017/2018, mai mult decât dublu faţă de cele 340.000 de tone în sezonul anterior.

"Ţările din Marea Neagră, în special Rusia, ar putea să îşi intensifice livrările de soia boabe spre China în situaţia în care vor exista întreruperi în livrările din SUA", susţine analistul Svetlana Malysh. Aceasta a adăugat că războiul comercial reprezintă o şansă pentru Ucraina să îşi majoreze livrările de porumb spre UE, care în luna iunie a introdus o taxă vamală de 25% pentru porumbul american.

De asemenea, China se poate îndrepta spre porumbul din Ucraina şi Rusia în cazul în care îşi va reduce achiziţiile din SUA, potrivit lui Matt Ammermann, analist la INTL FCStone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb