Revigorarea economică a Chinei a accelerat în august, vânzările cu amănuntul - ultima componentă problematică pentru factorii de decizie economici de la Beijing - consemnând recuperarea la nivelurile pre-pandemie şi marcând prima creştere lunară, de +0,5%, în ritm an/an.
Alţi indicatori economici importanţi precum producţia industrială (+5,6% an/an - componenta de impuls a revenirii), investiţiile şi activitatea imobiliară au înregistrat creşteri în luna august, conform datelor publicate ieri de biroul de statistică chinez, citate de Wall Street Journal. Cifrele semnalează o recuperare robustă pentru a doua cea mai mare economie a lumii din recesiunea globală Covid-19.
Rata şomajul în urban, principalul indicator din China ce măsoară numărul celor care nu au loc de muncă, a coborât în august la 5,6% de la 5,7%, cel mai mic nivel de la începutul pandemiei. În ianuarie, înainte de lockdown, şomajul urban era la 5,3%. La mai puţin de 6 luni de la încheierea lockdown-ului în China, rata şomajului a revenit astfel sub ţinta guvernului chinez pentru 2020 de circa 6%. Maximul a fost înregistrat în februarie, când rata şomajului a urcat la 6,2%.
Revenirea economică a Chinei a fost practic susţinută de revigorarea cererii globale pentru bunurile fabricate în China şi de măsurile de stimulare economică ale Beijingului. Produsul intern brut (PIB) al Chinei a urcat cu 3,2% în trimestrul al doilea din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, asta după declinul istoric de 6,8% an/an din primul trimestru al acestui an.
Investiţiile în capitaluri fixe - real estate, infrastructură şi echipamente - au rămas în zona negativă însă ritmul ajustării s-a diminuat la doar 0,3% în primele 8 luni din acest an faţă de primele 8 luni din 2019. În primele 7 luni minusul pe investiţiile în capitaluri fixe era de 1,6%.
Mohamed El Erian, consilier economic la Allianz, a comentat că odată cu revenirea vânzărilor de retail alături de revenirea producţiei industriale, "creşterea economică anuală a Chinei este acum notabil peste cea a altor economii mari". "Rămâne acum întrebarea cât poate această revenire să accelereze în faţa unei economii globale lente", mai spune El Erian.
La rândul său, Louis Kujis, şeful pe Asia de la Oxford Economics, precizează într-un raport că "revenirea economiei chineze este pe fundamente destul de solide acum şi ar trebui să continue până în trimestrul al patrulea şi mai departe în 2021".
Acesta spune că este de aşteptat ca ritmul investiţiilor productive să continue să crească, iar consumul să recupereze gradual din pierderile cauzate de pandemie - consumul creştea cu ritmuri de circa 8-10% înainte de pandemie. Exporturile sunt aşteptate şi ele să continue să fie rezistente în contextul comercial internaţional de revenire.
Construcţiile au sprijinit de asemenea revenirea: vânzările de excavatoare, un indicator relevant pentru nivelul de activitate din construcţii, au crescut în august cu 51,3% faţă de luna august 2019, după creşteri anuale de 54,8% în iulie şi 63,1% în întreg semestrul al doilea din 2020 faţă de semestrul al doilea din 2019.
Exporturile chineze au crescut de asemenea în august cu 9,5%, în timp ce importurile s-au diminuat cu 2,1%.