REVISTA PRESEI 23.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 23 aprilie 2013

ADEVARUL

Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Marius Locic, condamnat la 4 ani, s-a prezentat singur la Poliţia Capitalei pentru a fi încarcerat

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat, luni, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influenţă. Alături de Voicu, instanţa l-a condamnat la patru ani de închisoare şi pe omul de afaceri Marius Locic. Fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au primit condamnări cu suspendare. Decizia este definitivă după un proces care a durat trei ani. Omul de afaceri Marius Locic s-a prezentat la Serviciul Arest al Poliţiei Capitalei pentru a fi încarcerat. "N-au avut curajul să dea o soluţie, din punctul meu de vedere, corectă. Deci, este total nedrept, sunt total nevinovat şi am spus-o, o mai şi repet, după ce voi rezolva toate problemele, voi pleca din România. Avocaţii vor decide care sunt paşii de astăzi încolo. Era mult mai util să fiu în libertate, cred că era mult mai util să ajut handicapaţii, cred că era mult mai util să fac o grădiniţă, cred că era mult mai util să fiu în societate", a declarat omul de afaceri înainte de a fi încarcerat.

Cum vrea Ghiţă să facă din PSD un partid "cool"

Sebastian Ghiţă, deputat PSD, acţionar majoritar al grupului de firme Asesoft şi proprietar al postului România TV, vorbeşte despre proiectul PSD Online. Sebastian Ghiţă (34 de ani) a explicat pentru "Adevărul" în ce constă proiectul PSD Online, aprobat recent de Congresul social-democraţilor. PSD Online va avea rolul de a atrage simpatizanţi, dar nu prin maniera clasică de înscriere în organizaţiile judeţene, susţine Ghiţă, ci îşi propune să fie o platformă care să permită înscrieri online, care să aibă carduri şi semnături electronice, care să aibă un forum de lucru sau să comunice pe Facebook.

BOR: o bună parte din banii primiţi de la stat pentru a sprijini construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au întors tot acolo

Patriarhia Română a făcut mai multe precizări, printr-un comunicat de presă emis luni, prin care oferă mai multe răspunsuri în ceea ce priveşte controversele legate de construirea celui mai mare lăcaş de cult din România, Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, potrivit reprezentanţilor instituţiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR), unul dintre motivele principale pentru care se construieşte catedrala este nevoia de spaţiu, insuficient în prezent în actuala Catedrală patriarhală din Dealul Mitropoliei. La concelebrările liturgice participă circa 60 de membri ai Sfântului Sinod, clerici şi mulţimea de credincioşi cu prilejul unor evenimente cu caracter naţional-bisericesc sau interortodox.

La o săptămână de la atentatele de la Boston, serviciile americane de informaţii îşi aruncă vina între ele

Fraţii Ţarnaev, dintre care unul a murit după un schimb de focuri cu poliţiştii şi celălalt se află internat în stare gravă, nu au fost puşi sub acuzare pentru atentatele de la Boston şi sunt în continuare doar suspecţi. În lipsa unui vinovat oficial, teoriile conspiraţioniste continuă să se înmulţească, iar autorităţile au intrat într-un joc periculos de aruncare a vinei: mai întâi între serviciile americane, iar apoi şi la nivel internaţional. Dincolo de pierderea de vieţi şi de numărul ridicat de răniţi, şocul s-a propagat în societatea americană în primul rând din cauza faptului că atacul de la Boston scotea la lumină breşe în securitatea naţională. În plus, modul în care serviciile americane au acţionat în ultimii doi ani, după ce au primit cel puţin o avertizare oficială privind activităţile lui Tamerlan Ţarnaev, a creat o dezbatere aprigă la Washington, în care toate degetele par îndreptate către FBI.

Guvernul Ponta îşi dă corigenţele la Bruxelles

Ţara noastră ar putea să piardă fonduri europene, ratând primul an al exerciţiului financiar 2014-2020 din cauză că Guvernul nu a prezentat Comisiei Europene propuneri credibile. Guvernul de la Bucureşti are probleme în atragerea fondurilor europene pentru că autorităţile române s-au dus total nepregătite la negocierile cu Comisia Europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Acordul de Parteneriat vizează 21,8 miliarde de euro pe care România ar urma să îi primească din partea Uniunii Europene. Dacă însă faza actuală a negocierilor eşuează, România va pierde aproape un an şi nu va putea accesa aceste fonduri înainte de decembrie 2014. O scrisoare din partea Comisiei, publicată de site-ul cursdeguvernare.ro, relevă că oficialii de la Bruxelles sunt nemulţumiţi de propunerile primite de la Bucureşti.

Liberalii fac presiuni asupra lui Ponta pentru a-l înlocui pe şeful Fiscului cu un apropiat de-al lui Fenechiu. Insistenţa liberalilor, legată de cazul Baaklini

Şerban Pop, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, va fi înlocuit din funcţie. Chiar dacă destituirea nu a fost încă anunţată oficial de premierul Ponta şi nici nu a fost publicată în Monitorul Oficial, decizia este ca şi luată în urma presiunilor făcute de liberali. Poziţia de şef al Fiscului urmează să fie ocupată de Gelu Ştefan Diaconu, secretar de stat în Ministrul Economiei, un apropiat al lui Relu Fenechiu. Premierul Victor Ponta a explicat, aseară, că decizia privind conducerea ANAF va fi luată după şedinţa Guvernului de mâine. "Facem o restructurare a ANAF, inclusiv prin crearea acelei direcţii antifraudă, în mod sincer doresc să aduc în fruntea acestei direcţii chiar un magistrat. În ceea ce priveşte noua conducere a ANAF, mâine (marţi - n.r.), după şedinţa de Guvern, o să stabilim exact", a declarat Ponta.

Preţul redresării economice: ţările din zona euro ar putea fi nevoite să renunţe la o parte din suveranitate în faţa UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni în cadrul unui eveniment în Berlin că statele membre zonei euro trebuie să fie pregătite să cedeze din controlul unor politici către forurile europene, în cazul în care blocul euro va decide cu adevărat să rezolve criza datoriilor, astfel încât să recâştige investitorii străini. De asemenea, Angela Merkel şi-a apărat poziţia şi modul de abordare în ce priveşte managerierea crizei datoriilor, în ciuda numeroaselor critici care susţin că oficialul a pus exces de mult accent pe austeritate. Scepticii metodelor lui Merkel sunt de părere că Europa trebuie să găsească o metodă de a obţine atât creştere economică, dar şi consolidarea bugetelor.

CURENTUL

Război USL la vârful ANAF. PNL vrea să-l pună şef pe omul lui Fenechiu, urmărit şi el penal pentru înşelăciune

Ieri, ministrul finanţelor, liberalul Daniel Chiţoiu, cel care are în subordinea sa ANAF, i-a propus premierului Victor Ponta schimbarea lui Şerban Pop din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi înlocuirea acestuia cu Gelu Ştefan Diaconu, după cum au precizat surse guvernamentale Surprins de cerere, întrucât nu fusese niciodată o discuţie la nivelul USL pe această temă, Victor Ponta nu a semnat încă decizia de eliberare a lui Şerban Pop din funcţia de preşedinte al ANAF , aşteptând concluzia discuţiilor politice pe această temă. Ascensiunea profesională a lui Gelu Ştefan Diaconu este legată de liberali, acesta fiind avansat în diferite funcţii graţie naşului său, Dan Radu Ruşanu şi prietenului său din Iaşi, liberalul Relu Fenechiu, care şi el are onoarea să-i fie fin tot lui Ruşanu. La fel ca şi protectorul său politic din Iaşi, ministrul Relu Fenechiu, şi Gelu Ştefan Diaconu are probleme penale. El este urmărit penal din 2011 pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un contract de credit.

Vedete de Tia Şerbănescu

Congresul PSD s-a desfăşurat conform programului: au fost aleşi 16 vicepreşedinţi bărbaţi şi 5 femei, pe liste separate, ca la toaletă. Votul a fost electronic ceea ce a dus la desecretizarea lui căci mulţi alegători au avut nevoie de ajutor. Dl. Iliescu a avut nevoie chiar de două. Dl. Ponta a fost mulţumit: "tot ce vrem să schimbăm în România, testăm întâi în PSD". Aoleu! Cum PSD s-a ridicat în picioare aplaudându-i pe condamnatul Năstase şi pe autorul mineriadelor Iliescu, rezultă că această atitudine va fi oficială. Drepţi în faţa corupţilor! Muzica! Oda bucuriei! Totul e ca ridicarea în picioare în faţa dlor Năstase şi Iliescu să nu devină obligatorie. Încurajat de primirea festivă asigurată de dl. Ponta îndrumătorului său ştiinţific la teza de plagiat, ministrul Fenechiu, întrebat dacă a comis fapta pentru care e anchetat, a răspuns sincer: "niciun hoţ nu spune că a comis fapta". Dimpotrivă, zice că e victimă politică.

CURIERUL NATIONAL

Angajaţii Romstrade îşi vor primi salariile restante din Fondul de Garantare

Administratorul judiciar al companiei Romstrade, Casa de Insolvenţă Transilvania, a accesat fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, acestea urmând să fie plătite în două tranşe până în toamna acestui an. "Pentru achitarea integrală sau parţială a salariilor restante aferente lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie a angajaţilor Romstrade a fost accesat Fondul de garantare pe data de 07.03.2013. Dosarul a fost validat şi urmează să fie făcute plăţi către foştii salariaţi. Deoarece totalul sumelor restante este foarte mare, plata a fost eşalonată în două tranşe. Tranşa unu va fi achitată în cursul lunii aprilie 2013 şi va fi limitată la un maxim de 4.000 lei / persoană. Cea de a doua tranşă va însemna achitarea diferenţei şi va fi distribuită în trimestrul trei al anului curent. Suma totală distribuită în cadrul acestei prime tranşe de achitare a creanţelor salariale restante este de circa 4.100.000 lei", a anunţat ieri Casa de Insolvenţă Transilvania.

Repornirea motorului creşterii economice, pusă sub semnul întrebării

Discuţiile pe marginile acestei probleme au reflectat frustrarea privind eşecul de a oferi un mix eficient de politici care să aibă ca rezultat ieşirea din lunga şi neterminata criză. În ciuda tuturor eforturilor G20 şi a altor foruri internaţionale, există riscul unei crize prelungite. După mai mult de 3 ani de la începutul recesiunii globale, activitatea lentă din cadrul economiilor bogate şi cele sărace creează confuzie în rândul factorilor de decizie politică care se aşteptau la mai mult până în prezent. Aceştia se tem că sunt din ce în ce mai limitate opţiunile pentru "repornirea motorului" creşterii economice. Economia SUA rămâne constrânsă de un munte de datorii de uz casnic şi continuă să oscileze între perioade de creştere economică modestă şi perioade de stagnare. Zona euro se află în recesiune, trecând de la o criză la alta, iar în prezent se ocupă cu cele mai recente probleme care au apărut în Cipru.

Băieţii deştepţi din energie au schimbat sursa de finanţare

Elsid şi Electrocarbon, doi dintre traderii de energie care achiziţionau curent electric la preţuri mici de la Hidroelectrica, au obţinut finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană pentru derularea "unor proiecte de eficienţă energetică". Cele două contracte au fost semnate ieri de Ministerul Economiei (ME), alături de alte 9 a căror valoare totală este de 670 mil. lei. Potrivit documentelor ME, fondurile nerambursabile alocate Elsid sunt de 789.571,87 lei, Electrocarbon urmând să primească 416.536,89 lei, ambele valori reprezentând 50 la sută din valoarea contractului inclusiv TVA. Proiectul Elsid, de peste 2 mil. lei, priveşte "reducerea consumului de energie electrică în sistemul gospodăriei de apă, în timp ce proiectul Electrocarbon, de puţin peste 1 mil. lei inclusiv TVA, se referă la "reducerea consumului de energie electrică în sistemul de pompare apă industrială", al societăţii.

Gottemoeller: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operaţională la timp

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriană de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, pentru Mediafax, subsecretarul de stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Rose Gottemoeller. "Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA, n.r.) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp", a declarat Gottemoeller, aflată în vizită la Bucureşti. Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operaţională în 2015.

MFP a atras 300 mil. lei prin obligaţiuni pe 3 ani, randamentul atinge minimul istoric

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat ieri 300 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa reziduală de trei ani, la un randament mediu în scădere, de 4,9%, reprezentând cel mai redus nivel plătit la împrumuturile în lei din piaţa internă. Valoarea indicativă a fost de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 1,2 miliarde lei. Randamentul titlurilor de stat în lei a scăzut constant în ultima perioadă, mişcarea fiind în linie cu evoluţia activelor de risc din pieţele globale, potrivit analiştilor ING Bank. Interesul din precedentele două licitaţii a fost susţinut şi de recomandările analiştilor de la BNP Paribas şi Societe Generale, care indicau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

EVENIMENTUL ZILEI

COMBINATORUL DOSARELOR PENALE. Verdict definitiv: Cătălin Voicu, 7 ani de puşcărie. Îi plăcea costiţa afumată din penitenciar! UPDATE ORA 1.00.Afaceristul Marius Locic a ajuns deja în arest

Fostul senator PSD, cel care plănuia subjugarea Justiţiei, a fost trimis după gratii pentru trafi c de infl uenţă. De aseară, poliţiştii îl păzesc pe Voicu în spital, unde acesta s-a internat brusc, ca suspect de cancer la colon. Condamnat în acelaşi dosar la patru ani de închisoare, omul de afaceri Marius Locic s-a predat la Serviciul Arest al Poliţiei Capitalei în această noapte. El s-a plâns că magistraţii au dat o sentinţă nedreaptă şi că, după ce îşi va rezolva problemele, va pleca din România.

Disidenţa din PNL are un nume: IRL

Oponenţii lui Crin Antonescu din PNL au lansat ieri Iniţiativa "România Liberală", proiect ce îşi propune să constituie o alternativă la actuala ofertă a PNL. La lansare au participat, ca iniţiatori, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, Vlad Moisescu, deputatul PNL Diana Tuşa, omul de afaceri Iulian Crăciun şi deputatul Forţei Civice Dan Cristian Popescu. Anunţaţi printre susţinători, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi istoricul Neagu Djuvara au lipsit. Au fost prezenţi în schimb preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, şi Teodor Meleşcanu, exclus din PNL după ce a fost numit de Traian Băsescu în fruntea SIE. Şi democrat-liberalii au fost reprezentaţi la lansare prin deputatul Theodor Paleologu şi prin Sever Voinescu.

Degeaba s-a agitat Băsescu. Batjocură cu fonduri europene

Guvernul tratează cu indolenţă problema absorbţiei banilor europeni. Bruxelles-ul ne taxează cu o duritate fără precedent. Toate eforturile lui Traian Băsescu, care s-a zbătut pentru ca bugetul României pe 2014-2020 să nu fie scăzut, sunt irosite de Guvern. Negocierile cu Comisia Europeană pentru modul în care ţara noastră vrea să cheltuiasca banii europeni au început cu stângul. Autorităţile române au făcut greşeli flagrante în documentaţia trimisă la Bruxelles. Atât de grave, încât au provocat o replică de o duritate fără precedent din partea organismului european. O gafă uriaşă, dar nu singura, a fost aceea că, per total, proiectele depăşeau ca valoare suma care ne-a fost alocată: 21,8 miliarde de euro.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu îi ameninţă cu excluderea pe iniţiatorii României Liberale: Bigamia politică nu poate fi tolerată

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat ieri despre lansarea Iniţiativei România Liberală că orice membru al PNL care va susţine un document îndreptat împotriva partidului va fi exclus din rândurile liberalilor. "Acest tip de bigamie politică, de promiscuitate politică nu va fi tolerat", a declarat Antonescu. "Ca e mare, ca e mica, fundatia asezamnatul respectiv nu dauneaza PNL. Soarta PNL nu poate fi infuentata de astfel de fundatii fara legitimate, lipsite de consistenta. Este inacceptabil ca vreun membru al PNL sa faca parte, sa sustina, sa se asocieze in vreun fel cu un grup de oameni al carui document fondator si fundamental este indreptat in totalitate impotriva PNL(...) Este pur si simplu un micut si plicticos manifest anti-PNL.

Credinţa se măsoară în BANI grei. Biserica Ortodoxă Română e una din cele mai PROFITABILE instituţii din ţară

Biserica Ortodoxă Română se află în topul celor mai profitabile instituţii din ţară, iar veniturile au cresct de la an la an. Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi impresionante şi greu de estimat, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă. Episcopia Sălajului a fost înfiinţată în anul 2007, iar noul sediu a fost inaugurat în urmă cu doar câteva luni de zile. Impunătoarea construcţie a costat aproximativ 1 milion de euro. Consiliul judeţean a alocat doar o mică parte din bani, în mai multe tranşe, iar în 2012 finanţarea de la bugetul de stat s-a încheiat. Veniturile Bisericii Ortodoxe au crescut în mod constant în ultimii ani. Printre cele mai avute mitropolii este cea a Moldovei şi Bucovinei, care deţine, printre altele, mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe.

Un meteorit a EXPLODAT deasupra Argentinei!

Mii de locuitori din şase provincii argentiniene - Santiago del Estero, Tucumán, Córdoba, La Rioja, Santa Fe şi Chaco - au putut observa o minge de foc strălucitoare care a brăzdat cerul în nordul ţării, scrie Global News. Directorul Observatorului astronomic din Santa Fe, Jorge Coghlan, a declarat că ar putea fi vorba de un corp ceresc cu un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Meteoritul s-a distrus la o altitudine de 45 - 100 kilometri, fenomen ce a fost însoţit de fulgere şi tunete. De aceea, el a fost vizibil în atât de multe locuri, mai adaugă expertul argentinian. Potrivit martorilor, deşi afară era încă întuneric (ora locală 03:15 - 03:30) în momentul exploziei s-a făcut lumină ca ziua.

Încă nu s-au lecuit de înşelătorii. Riscăm un nou scandal cu FONDURI EUROPENE, pe calea ferată

Riscăm un nou scandal cu fonduri europene la Bruxelles. De această dată, pe calea ferată. O firmă austriacă face plângere la Comisia Europeană acuzând fraude la acordarea contractului de modernizare a tronsonului de cale ferată Simeria - Vinţu de Jos. Şi asta pentru că un alt consorţiu care a participat la licitaţie a fost declarat câştigător deşi a prezentat de două ori o ofertă cu probleme. În 2011, consorţiul Swietelsky-Strabag-Alstom câştiga licitaţia desfăşurată de CFR Infrastructură pentru modernizarea a 42 de kilometri de cale ferată, între Simeria şi Vinţu de Jos. Ofertele au fost reevaluate de CFR Infrastructură şi, surpriză, oferta declarată neconformă a ieşit câştigătoare. Adică, oferta depusă de FCC-ALPINE-AZIVI-STRACO. Cum era firesc, răspunsul i-a nemulţumit pe austriecii de la Swietelsky.

NATIONAL

Patriciu contamineaza din nou mediul politic

Intre doua smenuri financiare, Dinu Patriciu si-a gasit timp si pentru a se reactiva politic, afaceristul devenind peste noapte membru fondator si sponsor principal al Initiativei Romania Liberala. Initiativa Romania Liberala a luat nastere la o cafea. Nu oriunde, ci la Hilton, loc in care Patriciu a reusit sa tromboneasca mai multi oameni de dreapta sa i se alature. Profitand de starea de nemultumire din PNL, dar si de debandada de pe zona de dreapta a scenei politice, Dinu Patriciu a pus bazele acestei platforme pe care intentioneaza sa o foloseasca pe post de unealta in jocurile sale murdare. Altfel spus, dupa cativa ani in care a stat pe bara, afaceristul va infecta din nou mediul politic. Pentru ca nu a mai putut sa-si faca de cap in PNL si sa utilizeze formatiunea politica pe post de arma de santaj, Patriciu urmareste acum sa distruga partidul sau cel putin sa rupa o bucata din el.

In numele coabitarii, Oana Haineala si Robert Cazanciuc lucreaza la un MCV autohton: "Stabor" pentru Justitie!

La doar cateva zile dupa ce a fost numit ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc s-a si pus serios pe treaba. Numai ca, in mod cu totul surprinzator, prioritatea numarul unu a inlocuitorului Monei Pivniceru pare sa nu fie rezolvarea unor probleme administrative stringente, cum ar fi plata datoriilor catre avocatii din oficiu, care deja ameninta cu greva generala. In schimb, Cazanciuc trateaza cu celeritate propunerea presedintei CSM, Oana Haineala, de creare de urgenta a unui asa numit Grup pentru monitorizarea Justitiei. Un fel de "stabor" interinstitutional care sa vegheze si sa se pronunte cu privire la tot ceea ce este bun sau rau in magistratura. Asa ca, pana la MCV-ul european, ne vom ciocni de acum inainte de "GMJ"-ul autohton.

Teroristii de la Boston erau recrutati de CIA!

Surse din serviciile secrete israeliene au avansat ipoteza ca cei doi frati care au actionat la maratonul de la Boston fusesera recrutati de CIA. Specialistii israelieni in antitero au analizat toate datele problemei si au ajuns la concluzia ca serviciile secrete americane au luat din nou plasa cu "recruti" care au intors armele. Sunt aceiasi specialisti care, la doua ore dupa exploziile de la Boston, spuneau ca e vorba "de o celula de 12 persoane cu legaturi in Orientul Mijlociu, avand sprijin domestic", ceea ce s-a confirmat abia in urma cu doua zile! Cei doi frati fusesera recrutati pentru a penetra retelele wahhabite caucaziene, raspandite in Daghestan, Cecenia, Ingusetia, Osetia de Nord, Kabardino-Balkaria etc.

Liberalii le-au declarat razboi pesedistilor : Nu semnam pact de neagresiune!

Chiar daca ne mai desparte un an de alegerile europarlamentare, subiectul a inflamat deja spiritele in USL. Indemnul la lupta adresat de Victor Ponta pesedistilor ("de luni suntem in campanie" -n.r) i-a iritat la culme pe partenerii de alianta. "Sper ca Ponta a vorbit simbolic, nu este nevoie de o campanie de un an. Nu suntem de acord, la propriu, ca in vederea alegerilor europarlamentare de astazi sa inceapa o campanie electorala. Nu credem ca o campanie electorala de un an. (...) Cred ca era de preferat ca sa fi avut o discutie si o decizie in interiorul USL, aceeasi, de a candida pe liste separate, ar fi fost de preferat decat acest anunt unilateral", a afirmat Crin Antonescu, precizand ca intre cele doua formatiuni nu va exista un pact de neagresiune.

PUTEREA

MARELE JAF DIN BALTA BRĂILEI: Timp de 12 ani, Tărâţă şi Duluţe au dat o gaură de 100 milioane de euro

Agenţia Domeniilor Statului a încheiat cu SC AGRICOST SRL Iaşi, pe 3 august 2012, contractul de concesiune pentru suprafaţa de peste 56.000 hectare de teren arabil din incinta îndiguită a Insulei Mari a Brăilei. Contractul se întinde pe 20 de ani, cu o redevenţă de 607 kilograme grâu/ha/an, şi nu a fost aprobat de Comitetul de Privatizare, Concesionare şi Arendare al ADS. Prin acest ultim contract din 2012, Culiţă Tărâţă şi Constantin Duluţe au prejudiciat, potrivit experţilor, bugetul de stat cu vreo 10 milioane euro. În total, în 12 ani de arendă, tandemul Tărâţă-Duluţe a dat o gaură de peste 100 de milioane de euro. Cu sprijinul mai marilor din Ministerul Agriculturii şi ADS, patronii SC TCE 3 BRAZI SRL (între 2001 şi 2012), Culiţă Tărâţă, respectiv SC AGRICOST SRL (din 2012), Constantin Duluţe, şi-au menţinut dreptul de a exploata zecile de mii de hectare, printre cele mai productive din ţară.

ROMANIA LIBERA

Ce-au făcut cei 25 de medici din Parlament pentru sistemul de sănătate

Mulţi dintre ei sunt la al doilea mandat şi au avut la dispoziţie deja patru ani în care să fi venit cu noutăţi legislative care să îmbunătăţească activitatea din sănătate. Bilanţul proiectelor pe care aceştia au reuşit să le transforme în legi este însă unul sărăcăcios. În Parlamentul României există medici chirurgi, oftalmologi, ginecologi, urologi, stomatologi, pediatri sau generalişti. Mulţi dintre ei sunt la al doilea mandat, alţii au chiar peste zece ani de activitate parlamentară. "România liberă" a vrut să afle cât de mult au luptat aceştia pentru a reforma sistemul de sănătate. Pe site-urile Camerei Deputaţilor şi al Senatului putem lesne observa că, în perioada 2008-2012, majoritatea proiectelor de lege ce vizau domeniul, iniţiate de doctori, s-au terminat cu un eşec. Iniţiativele fie au fost respinse, fie zac într-o comisie parlamentară.

Şova şi Fenechiu îşi împart concesiunile de autostrăzi pe principiul "una mie, una ţie"

Haosul instalat la finele anului trecut în infrastructura rutieră, prin divizarea Companiei de Drumuri în două entităţi, subordonate unor ministere diferite, continuă. Guvernul a hotărât transferul proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş-Câmpia Turzii la Transporturi, în pofida faptului că acesta nu mai are ingineri în drumuri. Proiectul autostrăzii Iaşi-Ungheni nu va mai fi realizat de către Departamentul Proiectelor de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) , condus de Dan Şova şi care are în subordine Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), ci de către Ministerul Transporturilor, subordonat ministrului Relu Fenechiu.

Şova explică de ce Ponta a propus-o pe Kovesi la şefia DNA

Vicepreşedintele PSD Dan Şova a declarat, luni, că premierul Victor Ponta a decis propunerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că fostul procuror general are o imagine foarte bună la Bruxelles, potrivit Realitatea.net. "Kovesi are o imagine foarte bună la Bruxelles, lucru pe care nu mi-l explic dar dacă preţul pentru imaginea României ţinea să punea o persoană în care Bruxelles-ul are încredere (nu îmi pot explica de ce), asta facem. Dar doamna Kovesi trebuie să probeze nişte lucruri: are pe masă nişte dosare fierbinţi, de la Hidroelectrica, de la CNADNR, de la RTAB, dosare însumând aproape 10 miliarde de euro", a declarat Şova, la Realitatea TV.

Preşedinţia DEZMINTE OFICIAL: Traian Băsescu NU candidează ca Secretar General al NATO

Preşedintele Traian Băsescu nu va candida pentru funcţia de secretar-general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în contextul în care nicio instituţie a statului român nu a făcut vreo astfel de propunere. "Referitor la informaţiile vehiculate de presă în ultimele zile potrivit cărora preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ar urma să candideze la funcţia de secretar-general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea precizare: '- nicio instituţie a statului român nu a făcut vreo astfel de propunere'", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis România liberă.

ZIARUL FINANCIAR

Industria, pe mâna străinilor. Doar extracţia de cărbune şi industria alimentară mai sunt la români

Aproximativ 2.800 de companii industriale înregistrează afaceri de 55 miliarde de euro şi profit de peste două miliarde de euro, în condiţiile în care mai bine de 90% din industriile din România sunt controlate de companii cu capital majoritar străin, arată o analiză a ZF pe baza lucrării "Capitalul majoritar străin în companiile-noduri de pe principalele pieţe din România", al cărei coautor este profesorul doctor Cezar Mereuţă. Aceste 2.800 de companii acoperă 83% din cifra de afaceri a celor 26 de sectoare ale industriei analizate. Companiile străine domină 21 din cele 25 de pieţe industriale, companiile cu capital autohton, privat şi de stat, fiind majoritare ca cifră de afaceri doar în cazul a cinci industrii: cărbune (100% români), alte activităţi extractive (86%), industria alimentară (65%), activităţi anexe ex­trac­ţiei (58%) şi industria construcţiilor metalice (53%). Dintre aceste pieţe, doar industria alimentară şi cea a construcţiilor metalice sunt private.

Ford se duce spre afaceri de 2 mld. euro în România, de zece ori mai mult ca în 2011

Americanii vor face 80.000 de B-Max la Craiova şi 250.000 de motoare. În 2011, Ford a avut afaceri de doar 185 de milioane de euro, iar în 2012 de circa 600 de milioane de euro, conform estimărilor ZF. În acest an, având în vedere cadenţa de 1.000 de motoare şi 365 de maşini pe zi, Ford ar putea produce aproape 250.000 de motoare şi 80.000 de autoturisme B-Max cu o valoare de 875 mil. euro pentru motoare şi 1,2 mld. euro ma­şini cu o valoare cumu­lată la aproa­pe 2,1 mld. euro, luând un preţ mediu de 15.000 de euro pentru maşini şi 3.500 de euro pentru motoare.

Banca centrală cipriotă implică total societatea în salvarea sistemului bancar: nici economiile organizaţiilor de caritate şi nici cele ale şcolilor private nu scapă de confiscare

Din depozitele constituite în Cipru la Bank of Cyprus de organizaţiile de caritate, instituţiile private de învăţământ şi de asigurători, entităţi excluse din planul iniţial de "bail-in" prin care guvernul vrea să restructureze şi să salveze sistemul bancar supraponderal, statul va confisca aproape 28%, potrivit unui anunţ al băncii centrale. Decizia are scopul de a reduce impactul pe care con­fiscarea economiilor îl are asupra deponenţilor prin lărgirea bazei asupra căreia vor fi efecutate confiscările, dar arată că de acum încolo niciun depozit nu mai este intangibil, indiferent cui aparţine.

Din boardul Petrom iese "cuscrul", intră "finul" şi "colegul"

Statul şi-a numit ieri oficial noi reprezentanţi în consiliul de supraveghere al OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, cu afaceri de 5,8 mld. euro în 2011 şi un profit de 885 mil. euro. George Băeşu, preşedintele ANRP, care va avea pe mână afacerea de 10 mld. euro a restituirilor, şi Lucian Dan Vlădescu, preşedintele ANRMAP, care supraveghează toate achiziţiile publice din România, vor fi "ochii şi urechile" statului în boardul Petrom. Băeşu este finul baronului PSD de Vrancea Marian Oprişan, iar Vlădescu a fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta. Ei îi înlocuiesc pe Gheorghe "Bebe" Ionescu, cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, şi pe Constantin Dascălu, care au reprezentat statul în consiliul de supraveghere al Petrom, dar despre a căror activitate nu se ştie mai nimic.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb